Naftos kaina ėmė kilti: kas dėsis toliau, lems viena sąlyga

Naftos kainos pirmadienį ūgtelėjo, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

​Naftos kainos pirmadienį ūgtelėjo, praneša naujienų agentūra „Reuters“.<br>T.Bauro nuotr.
​Naftos kainos pirmadienį ūgtelėjo, praneša naujienų agentūra „Reuters“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Nov 6, 2023, 11:55 AM, atnaujinta Nov 6, 2023, 11:56 AM

Augimas buvo užfiksuotas po to, kai svarbios „juodojo aukso“ eksportuotojos Saudo Arabija ir Rusija pareiškė, kad iki šių metų pabaigos tęs naftos gavybos apimčių mažinimą. Kainos taip pat paaugo investuotojams stebint, ar JAV pritaikys griežtesnes sankcijas Irano naftai.

Kaip teigiama, iki 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina buvo padidėjusi 0,65 proc., iki 85,44 JAV dolerio už barelį, o „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina buvo paaugusi 0,78 proc., iki 81,14 JAV dolerio už barelį.

Saudo Arabija patvirtino, kad toliau mažins naftos gavybą 1 mln. barelių per dieną. Analitikai tikėjosi tokio šios šalies sprendimo. Rusija taip pat paskelbė apsisprendusi, kad savo ruožtu tęs gavybos mažinimą 300 tūkst. barelių per dieną.

ING analitikai trumpame pranešime nurodė, kad kitų metų pirmą ketvirtį naftos rinkoje bus fiksuojamas perteklius, o tai gali įtikinti Saudo Arabiją ir Rusiją toliau mažinti naftos gavybos apimtis.

Prieš naujausią kainų šuolį nafta kurį laiką pigo, kadangi mažėja geopolitinės rizikos priemokos. Dedant pastangas užkirsti kelią galimam karo tarp Izraelio ir „Hamas“ virsmui į platesnį konfliktą Artimuosiuose Rytuose, JAV pareigūnai buvo susitikę su regiono lyderiais.

Šią savaitę investuotojai laukia papildomų ekonominių duomenų iš Kinijos – ši šalis, kuri suvartoja daug naftos, praėjusią savaitę paskelbė nuviliančius pramonės duomenis.

Be to, penktadienį JAV Atstovų Rūmai priėmė įstatymo projektą, numatantį išplėsti sankcijas Irano naftai ir imtis priemonių, nukreiptų prieš užsienio uostus ir perdirbėjus, apdorojančius iš Irano atgabentą žaliavą. Anot DBS analitiko Suvro Sarkaro, šiuo metu stebima, ar šis potencialus teisės aktas galėtų paveikti Irano naftos eksportą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.