Vyriausybė nepritarė siūlymui griežčiau reguliuoti kelionių vadovų ir gidų veiklą

Vyriausybė nepritarė parlamentarės Ligitos Girskienės įregistruotam ir Seime svarstomam pasiūlymui, pagal kurį būtų nustatyta, kad Vyriausybės įgaliota institucija 5 metams išduotų kelionių vadovo pažymėjimą tik asmenims, išklausiusiems ne trumpesnį kaip 100 akademinių valandų rengimo kursą ir išlaikiusiems praktinį egzaminą.

Vyriausybė nepritarė parlamentarės Ligitos Girskienės įregistruotam ir Seime svarstomam pasiūlymui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybė nepritarė parlamentarės Ligitos Girskienės įregistruotam ir Seime svarstomam pasiūlymui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Nov 8, 2023, 1:30 PM

Tokia Vyriausybės išvada, kuriai Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymu pritarta trečiadienį, bus teikiama Seimui.

Anot L. Girskienės, šiuo metu nėra nuosekliai nustatyti kelionių organizatoriui keliami reikalavimai, pažymėjimo išdavimo ir praradimo tvarka. Be to nėra apibrėžta kelionių vadovo veikla, jam keliami reikalavimai. Taip pat teigiama, kad gidais save dažnai vadina nekvalifikuoti asmenys, kurie turistams teikia tikrovės neatitinkančią, klaidinančią arba iškraipytą informaciją, taip menkindami profesiją.

Visgi pasak Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, projekto iniciatorės argumentai nepagrindžia minėtų reikalavimų būtinumo ir proporcingumo. Išvadoje taip pat teigiama, kad nei ministerija, nei Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba skundų dėl gidų teikiamų paslaugų kokybės nėra gavusi.

Taip pat, tokioms problemoms spręsti siūlytina nekeisti šiuo metu teisinio reguliavimo, o stiprinti gidus vienijančių asociacijų įsitraukimą ir savireguliaciją, siūlyti priimti etikos kodeksą ar panašius susitarimus, sukurti gidų reitingų sąrašą.

Anot Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, šiuo metu yra išduota daugiau kaip 5000 gidų pažymėjimų, paslaugas aktyviai teikia apie 800 asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.