Už šiltus batus šiemet turėsite pakloti gerokai daugiau: įvardijo, kiek kilo kainos

2023 m. spalį, palyginti su rugsėju, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra.

Dėl naujų rudens–žiemos sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 5,4 proc.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dėl naujų rudens–žiemos sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 5,4 proc.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 9:52 AM, atnaujinta Nov 10, 2023, 9:53 AM

Daugiausia tam įtakos turėjo drabužių ir avalynės, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių, elektros energijos, mėsos ir jos gaminių kainų padidėjimas bei atostogų išvykų, degalų ir tepalų, keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,6 proc., paslaugų kainos sumažėjo 0,3 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,4 proc., rinkos kainos – 0,3 proc.

2023 m. spalį, palyginti su rugsėju, dėl naujų rudens–žiemos sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 5,4 proc. Avalynė pabrango 8,9 proc., drabužiai – 4 proc.

Poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,6 proc. Daugiausia sumažėjo sporto ir poilsio įrangos bei reikmenų nuomos paslaugų (10,6 proc.), atostogų išvykų (9 proc.), bet padidėjo informacijos apdorojimo įrenginių reikmenų (2,6 proc.), raštinės reikmenų ir piešimo medžiagų (2,1 proc.) kainos.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,4 proc. Labiausiai pabrango alyvuogių aliejus, pievagrybiai, valgomieji subproduktai, kakava ir miltelių pavidalo šokoladas, ryžiai, bet atpigo saulėgrąžų aliejus, makaronai, cukrus, mineraliniai ir šaltinio vandenys, rūkytos žuvys. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo trumpavaisių agurkų, šilauogių, pomidorų, avokadų, apelsinų, bet sumažėjo kriaušių, burokėlių, svogūnų, morkų, kivių kainos.

Transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,5 proc. Pokytį lėmė keleivių vežimo oro transportu paslaugų (7,4 proc.), benzino (2,7 proc.) kainų sumažėjimas bei suskystintų automobilinių dujų (4,1 proc.), automobilių (0,6 proc.), dyzelinių degalų (0,5 proc.) kainų padidėjimas.

2023 m. spalio metinė (2023 m. spalį, palyginti su 2022 m. spaliu) infliacija sudarė 2,8 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, automobilių, farmacijos gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių, alaus, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, tabako gaminių kainų padidėjimas bei elektros energijos, šilumos energijos, degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 0,9 proc., paslaugų – 7,7 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 6,2 proc., rinkos kainos padidėjo 4,4 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.