Biržoje – dar neregėta elektros kaina: klaidos ištaisyti nebebuvo galimybių

Vakar, lapkričio 24 d., „Nord Poll“ elektros energijos biržos Suomijos kainų zonoje buvo stebimi dar neregėti skaičiai – kilovatvalandė kainavo minus 50 euro centų. Tai lėmė žmogiškoji klaida.

Suomijos elektros rinkoje vakar buvo susidariusi itin keista padėtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Suomijos elektros rinkoje vakar buvo susidariusi itin keista padėtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2023, 11:05 AM

Dar ketvirtadienį pastebėta, kad Norvegijos kompanija „Kinect Energy“ pateikė stulbinamą pasiūlymą penktadieniui – neribotą kainą, ir ne vienai, o net dešimčiai valandų – nuo 15 valandos dienos iki pat vidurnakčio.

Įmonė per biržą įsipareigojo tokiomis sąlygomis patiekti net 5700 megavatų, nors visa Suomija per dieną suvartoja 11 tūkst. megavatų. Kaina krito iki minimalios leistinos kainos „Nord Pool“ biržoje – minus 500 eurų už megavatą.

Kitaip tariant, namų ūkiams, gamykloms ar parduotuvėms už kiekvieną sunaudotą kilovatvalandę teoriškai turėtų būti primokėta po pusę euro.

Iš karto buvo paaiškinta, kad tai – norvegų kompanijos klaida, tačiau ištaisyti jos jau nebebuvo galimybių.

Suomijos energetikos sistemos operatorius „Fingrid“, gavęs pranešimą iš biržos, kad kaina nebus perskaičiuota, netgi kreipėsi į vartotojus ir paprašė būtų sąmoningus ir nenaudoti daugiau energijos, nei reikia.

Susidarius tokiai padėčiai tie gamintojai, kurie galėjo sustabdyti įrenginius (pavyzdžiui, vėjo jėgaines), taip ir padarė. Bet, pavyzdžiui, Olkiluoto atominės elektrinės sustabdyti trumpam niekaip neįmanoma, todėl jos operatoriams teks susitaikyti su didesniais nuostoliais.

„Labai įdomu, kokie bus tokios klaidos padariniai „Kinect Energy“ kompanijai, nes ji dabar turėtų pirkti milžiniškus dienos prekybos ir balansavimo elektros kiekius, kad padengtų savo įsipareigojimus patiekti tuos vakar parduotus 5700 MW, kuriuos privalo patiekti šiandien.

Ir pirkti teks, matyt, ne už -500 Eur/MWh. Ir kaip į tai reaguos kiti gamintojai, patyrę dėl šios klaidos nuostolių?

O kaip tuo pasinaudos suomių elektros vartotojai, kurių elektra šildomos saunos vienai dienai tapo pinigų generatoriais?“ – vakar tokių klausimų feisbuke pažėrė Lietuvos atsinaujinančiosios energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius.

Neigiamos kainos elektros biržoje yra palyginti retas, tačiau bent kartą per metus pasitaikantis reiškinys. Ypač Suomijos ar Skandinavijos valstybių kainų zonose, kai per pavasario potvynį hidroelektrinės pagamina daugiau energijos, nei siekia jos pasiūla.

Tačiau tokio atvejo, kad kaina būtų kritusi iki minimalios leistinos, dar nėra pasitaikę.

„Fingrid“ vakar popiet tvirtino, kad elektros tiekimui ši neįprasta situacija grėsmės nekels.

„Dabar turime tiesiog padidinti gamybą, kuri sumažėjo dėl per žemos kainos biržoje“, – sakė įmonės vadovas Jonne Jappinenas.

Tiesa, jis neatskleidė, kokie gamintojai išjungė savo įrenginius. („Yle.fi“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.