Lapkritis išjudino tris mėnesius trukusį „įšalą“, bet rimtų pokyčių NT rinkoje nematyti

Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų lapkričio mėnesį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduotas 171 naujas būstas ir fiksuota 15 sutarčių nutraukimų. Iš visų praėjusį mėnesį parduotų būstų 30 buvo rezervuoti ankstesniais mėnesiais, o į lapkričio statistiką įtraukti rinkai pristačius projektą. Palyginti su spalio mėnesiu, kuomet naujų būstų pardavimai siekė 167 būstus, lapkričio pardavimai buvo 2 proc. didesni, ir 8 proc. mažesni nei pernai metų lapkritį, kai pirkėjai pirminėje rinkoje įsigijo 186 būstus.

Statybos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 1:44 PM

Pasak bendrovės „Realco“ pardavimų direktoriaus Marijono Chmieliausko, lapkritį naujų būstų pardavimai ir toliau išliko gana žemame lygyje, ir tai rodo, kad bent kol kas NT rinkoje pokyčių nematyti. Galimai pirkėjų sprendimą atidėti būsto įsigijimą lemia ne tik aukštos palūkanos, prastesnė ekonominė situacija, bet įtakos turi ir mažesnė pasirinkimo galimybė dėl vangaus būstų sandėlio pildymo.

„Rugpjūtį pasiekęs žemiausią ribą nuo 2022 m. gruodžio – kiek daugiau nei 3600 būstų – sandėlis iki pat lapkričio pabaigos išliko tokiame pačiame lygyje. Tai lėmė sumažėjusią pasiūlą ir tai, kad pirkėjams buvo sunkiau rasti norimą variantą. Kol kas daugiau judesio neįnešė ir Europos Centrinio Banko sprendimas nebekeisti palūkanų normos, nors jis ir suteikė rinkai atsargaus optimizmo. Tiesa, lapkričio pabaigoje būstų sandėlis pasipildė kiek gausiau“, – komentuoja M.Chmieliauskas.

Lapkritį būstų sandėlį papildė 399 būstai 5-iuose naujuose NT projektuose, tad mėnesio pabaigoje jis siekė 3931 būstą. Iš jų 1980 buvo pastatytuose arba baigiamuose statyti, 719 – statomuose, 1232 – nepradėtuose statyti projektuose.

Aktyviausiai lapkritį pirminėje sostinės NT rinkoje buvo perkami vidutinės ir ekonominės klasės būstai pastatytuose arba baigiamuose statyti projektuose. Iš visų per praėjusį mėnesį parduotų būstų 79 buvo vidutinio, 75 – ekonominio, 17 – prestižinio segmento.

M.Chmieliauskas atkreipia dėmesį, kad nors pirkėjai ir neskuba pirkti, tačiau toliau aktyviai analizuoja rinką, siunčia užklausas bei tikisi, kad kurį laiką sulėtėję pardavimai taps paskata gauti specialių pasiūlymų.

Iš viso per vienuolika šių metų mėnesių buvo parduoti 2035 nauji būstai, arba beveik 9 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai, kai pardavimai siekė 2231 būstą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.