Čia prekiaujantiems – nemalonūs pokyčiai: už prekybos vietą mokėsite dvigubai daugiau

Aikštelėje prie Kauno pilies prekiaujančius ūkininkus pasiekė nemaloni žinia – miesto taryba dvigubai padidino tarifus už prekybos plotą. Ūkininkams nemalonu, tačiau jie viliasi, kad pokyčiai jų nesužlugdys.

Prie Kauno pilies prekiaujantiems ūkininkams miesto taryba dvigubai padidino tarifus už prekybos plotą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Prie Kauno pilies prekiaujantiems ūkininkams miesto taryba dvigubai padidino tarifus už prekybos plotą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kai kuriuos ūkininkus išaugę tarifai gali paliesti itin skaudžiai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kai kuriuos ūkininkus išaugę tarifai gali paliesti itin skaudžiai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 1:01 PM, atnaujinta Dec 5, 2023, 4:09 PM

Šiais metais ūkininkai mokėjo po 4,5 euro už 1 prekybos vietą per dieną, nuo kitų metų tarifas centrinėje miesto dalyje didinamas iki 10 eurų, kitose vietose – iki 5 eurų.

Mėnesinė rinkliava už prekybą kioskuose ir paviljonuose buvo 2 eurai už kvadratinį metrą, o dabar bus 6 eurai.

Taryba taip pat nustatė naujus verslo liudijimų įkainius. Lig šiol jie kainavo 200–580 eurų, nuo 2024-ųjų pradžios šoktelės iki 400–650 eurų, tačiau numatytos lengvatos pensinio amžiaus žmonėms, daugiavaikėms šeimoms, ilgalaikiams bedarbiams.

Kasmet verslo liudijimus Kaune įsigyja apie 12 tūkst. žmonių. Šiemet į miesto biudžetą jie sumokėjo daugiau kaip 1,8 mln. eurų.

Išsilaikė net dešimtmetį

„Šiuo metu galiojantys vietinės rinkliavos tarifai yra nustatyti 2014 metais ir iš esmės nebuvo peržiūrėti“, – pranešė Kauno savivaldybės Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė.

Pasak jos, pakoreguoti tarifų dydžius pasiūlyta atsižvelgiant į kitų miestų praktiką ir juose nustatytą vietinės rinkliavos tarifų dydį, taip pat į valstybės bendrą ekonominį lygį ir kainas koreguojančią infliaciją.

Savivaldybės atstovė patikslino, kad vietinė rinkliava už prekybą ūkininkų turgeliuose nustatyta dar anksčiau – 2012 metais ir iki šiol nebuvo didinama. Naujas patvirtintas vietinės rinkliavos tarifas didėja tik Centro seniūnijoje (10 eurų už vieną vietą), kitose vietose tarifas padidintas labai nedaug – bus 5 eurai už vieną vietą.

„Rinkliavos padidinimas neturės įtakos nei produkcijos brangimui, nei prekiautojų skaičiui, bet šiek tiek padidins savivaldybės biudžeto pajamas“, – prognozavo S.Šėlienė.

Turgelis tapo legenda

„Jeigu Kauno savivaldybei mokėsime daugiau už prekybos ploto nuomą, norėtume kažką už tai papildomai ir gauti“, – svarstė Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos kooperatyvo valdybos narys Vygantas Cidzikas.

Pasak jo, kooperatyvui kainuoja ne tik prekybos aikštelės nuoma – reikia atsiskaityti su įmone „Kauno švara“ už teritorijos sutvarkymą, mokėti netoliese veikiančiam restoranui už tualetą ir karštą vandenį, anksčiau teko pasirūpinti elektros įvadu.

Mėsos ar žuvies gaminiais prekiaujantiems ūkininkams tokios išlaidos nėra labai skausmingos, tačiau dalis žmonių prekiauja tik bulvėmis, morkomis ir kitomis nebrangiomis daržovėmis. Tokiu atveju jau reikia skaičiuoti, ar apsimoka skleisti prekystalį.

V.Cidzikui būtų labai apmaudu, jeigu sunyktų ūkininkų turgelis, kuris veikia daugybę metų, o turizmo bendrovės jį jau vertina kaip lankytiną Kauno objektą ir kviečia pasižvalgyti svečius iš užsienio.

„Išskirtinis reiškinys visose Baltijos šalyse, o pirkinių suvažiuoja žmonės iš viso regiono“, – apie ūkininkų turgelį netoli Kauno pilies kalbėjo ūkininkas.

Jis mano, kad prekybai galima rinktis ir kitas erdves. Sekmadieniais ūkininkai prekiauja privačioje aikštelėje greta prekybos centro „Molas“, geras sąlygas visada siūlo „Žalgirio“ arenos valdytojai.

Priminė ir kitas išlaidas

Daržovėmis miesto Senamiestyje prekiauja Kauno rajone su vyru Mantu ūkininkaujanti Aušra Andrijauskienė.

„Mokestis jau dabar nėra mažas. Prekiaujame daržovėmis, todėl surinkti pinigų nėra paprasta. Gali būti, kad atiduosime viską, ką surinksime“, – kalbėjo moteris.

Vis dėlto prekybos atsisakyti ji neskubės – šeima pati augina daržoves ir kur nors jas parduoti vis tiek reikės.

„Mokame už prekybos vietą, kuri dabar pabrangsta, dar papildomai turime mokėti už tai, kad prekybos metu užimama aikštelė ir miestui nėra galimybių rinkti rinkliavos už automobilių stovėjimą joje. Taip pat turime sumokėti ir už savo automobilių stovėjimą, nes ši paslauga visame Kauno senamiestyje mokama“, – išlaidas vardijo bitininkas iš Ukmergės rajono Linas Kazėnas.

Vienos paprastos prekybos palapinės pastatymas šiuo metu kainuoja apie 30 eurų per dieną.

Ukmergiškis bitininkystės produktais prekiauja įvairiose šalies vietovėse ir tikino, kad Kaunas nėra išskirtinis, – visuose didmiesčiuose sąnaudos ir sąlygos panašios. Didžiausias prekyvietės Kauno senamiestyje privalumas – netoliese esanti didelė aikštelė, kurioje pirkėjams patogu palikti automobilį.

„Bankroto nebus, bet savivaldybė truputį plėšikauja“, – svarstė L.Kazėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.