Vyriausybėje pritarta naujam įstatymo projektui: padėtų sutaupyti daugiau kaip 4 mln. eurų valstybės lėšų

Vyriausybė trečiadienį pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIM) parengtam įstatymo projektui, kuriuo didinamas duomenų prieinamumas ir numatomas platesnis pakartotinių duomenų naudojimas.

Priėmus projektą būtų galima sutaupyti daugiau nei 4 mln. eurų biudžeto lėšų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Priėmus projektą būtų galima sutaupyti daugiau nei 4 mln. eurų biudžeto lėšų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 4:14 PM

Anot EIM, priėmus įstatymo pataisas, būtų padidintas viešojo sektoriaus ir savivaldybių valdomų akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių efektyvumas bei būtų galima sutaupyti daugiau nei 4 mln. eurų biudžeto lėšų.

„Platesnis duomenų prieinamumas paskatintų verslo plėtrą ir padėtų kurti naujas ir plėtoti esamas elektronines viešąsias paslaugas ir produktus. Pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atliktus skaičiavimus, įgyvendinus įstatymo projektą 2025 m. galėtų būti sutaupyta iki 2,3 mln. eurų, o iki 2026 m. – iki 4,2 mln. eurų viešojo sektoriaus išlaidų“, – pranešime spaudai cituojama ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Įstatymo pakeitimas aktualus 94 bendrovėms, kuriose valstybei arba savivaldybei tiesiogiai arba netiesiogiai priklauso akcijos ir kurios teikia viešąsias paslaugas kitose srityse.

„Ministerijos skaičiavimais, atvirų duomenų rinkos dydis Lietuvoje 2025 metais gali siekti 125 mln. eurų, o 2026 metais – 285 mln. eurų. Todėl, atverdami duomenis, suteiktume dar daugiau galimybių verslui augti ir priimti naujų ir kvalifikuotų darbuotojų. Dėl atvirų duomenų poveikio gyventojų užimtumas Lietuvoje 2025 metais padidėtų 0,72 procento, 2026 metais siektų 0,90 procento“, – teigė ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Teisės gauti informaciją ir duomenų pakartotinio naudojimo įstatymui dar turės pritarti Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.