Ragina pradėti parlamentinį tyrimą dėl ESO permokų

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ragina pradėti parlamentinį tyrimą dėl situacijos energetikos sektoriuje ir Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) permokos vartotojams.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ragina pradėti parlamentinį tyrimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ragina pradėti parlamentinį tyrimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Dec 9, 2023, 1:00 PM

LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė pabrėžė „valstybinį energetikos sektorių lydintys skandalai negali likti politiškai neįvertinti“. Jos teigimu, valstybės valdoma bendrovė pelnėsi iš žmonių permokų.

„Deja, valstybės įmones valdanti Vyriausybė daro per mažai dėl 160 milijonų eurų permokos ir tikrosios situacijos energetikos sektoriuje analizės. Kaip visa tai dera su viešuoju interesu?“ – klausė V. Blinkevičiūtė.

Jai antrino ir LSDP narys, parlamentaras Gintautas Paluckas.

„Duok Dieve, kad jie (pinigai – ELTA) būtų pavogti. Tada galėtume ieškoti, susigrąžinti, kaltus surasti. Problema yra gilesnė. Tai – sąmoningas veikimas, kaip tuos pinigus iš energetikos įmonių ištraukti, išmelžti ir panaudoti bendrosioms reikmėms“, – kalbėjo G. Paluckas.

Apžvelgdamas pastaruoju metu viešojoje erdvėje nuskambėjusius skandalus, susijusius su energetikos sektoriumi, jis pastebėjo, kad energetikos ministras Dainius Kreivys kratosi atsakomybės.

„Kai patogu, mūsų energetikos ministras yra linkęs prisiimti atsakomybę, džiaugtis, girtis, medalius sau prie krūtinės klijuoti. Kai nepatogu – labai mėgsta slėptis už kitų ministrų“, – konstatavo jis.

Todėl vertinant visas aplinkybes, G. Palucko manymu, parlamentinis tyrimas yra neišvengiamas.

„Yra akivaizdu, kad be parlamentinės tyrimo komisijos neišsiversime. Ypač šiame kontekste, naujame fone, kai žmonės ieško, kas galės ir išdrįs prisiimti atsakomybę už naujos Vyriausybės formavimą“, – pabrėžė socialdemokratas.

ELTA primena, kad spalio pabaigoje Valstybės kontrolė nustatė, jog 2018–2021 m. vienas vartotojas (tiek buitinis, tiek nebuitinis) už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro, nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

Permoka esą susidarė, nes ESO ir VERT skirtingai traktavo 2016–2021 m. taikytą elektros energijos paslaugų nustatymo metodiką.

VERT vadovas R. Pocius anksčiau yra sakęs, kad skaičiuojant pagal vidutinį mėnesinį suvartojimą – 147 kilovatvalandes – gyventojai per metus permokėjo ne 88, o apie 7,42 euro (apie 62 centus per mėnesį).

Penktadienį paskelbta, kad ESO buitiniams vartotojams 51 mln. eurų ketina grąžinti per 2,5 metų, likusias lėšos nebuitiniams vartotojams – per 7,5 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.