G. Paluckas: kokia bebūtų kita Vyriausybė, ji turės daryti mokesčių reformą

Seimo socialdemokratų frakcijos narys Gintautas Paluckas tvirtina, kad nepriklausomai nuo to, kas laimės parlamento rinkimus 2024 m. ir formuos Vyriausybę, būsimajam ministrų kabinetui teks įgyvendinti mokesčių reformą. Anot jo, šiuo metu suplanuotų finansų vėlesniems metams neužteks viešųjų paslaugų apimties išlaikymui.

G. Paluckas: kokia bebūtų kita Vyriausybė, ji turės daryti mokesčių reformą.<br>T.Bauro nuotr.
G. Paluckas: kokia bebūtų kita Vyriausybė, ji turės daryti mokesčių reformą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Dec 22, 2023, 3:47 PM, atnaujinta Dec 22, 2023, 4:33 PM

„Stebuklų jokių nebus, kokia bebūtų Vyriausybė, ji turės daryti mokesčių reformą, nes dabartinis finansavimo lygmuo nesugeba išlaikyti net tokios viešųjų paslaugų apimties ir tinklo, kokį dabar turime“, – laidoje „ELTA kampas“ kalbėjo G. Paluckas.

Parlamentaras tvirtino, kad tuo atveju, jeigu socialdemokratai būtų vieni iš formuojančių Vyriausybę kitais metais, tuomet pirmiausiai peržiūrėtų visas esančias mokestines lengvatas bei žiūrėtų, kurių galima atsisakyti.

„Pirmiausia reikia perbėgti per visas išlygas. Kai kurios iš jų pasenę, buvo su tam tikslu atsiradę, galbūt ir su tam tikrų įtakos grupių pagalba tam tikros visuomenės grupės buvo apgintos stipriau, bet dabar aplinkybės išnykę, todėl turime pečius suremti stipriau tam, kad galėtume išsispręsti mus kamuojančias tam tikras viešojo sektoriaus, viešųjų paslaugų teikimo problemas“, – sakė socialdemokratas.

„Alternatyvos visada yra. Jeigu norime turėti neperpildytas klases, vadinasi mokytojų turės būti daugiau, ne tik jų atlyginimai didesni“, – tvirtino jis.

Abejoja, ar šioje kadencijoje dar bus sprendžiami mokestiniai klausimai

Politikas taip pat nemato galimybės šioje kadencijoje dar spręsti su mokesčių pakeitimais susijusius klausimus. Pasak jo, tą diktuoja „politinės darbotvarkės kalendorius“, nes rinkiminiu laikotarpiu daugiau vyrauja emocijos negu rimtos diskusijos.

„Aš abejoju, ar šioje kadencijoje dar apskritai koks nors mokestinis klausimas gali būti sprendžiamas dėl elementaraus politinės darbotvarkės kalendoriaus. Visi išeis į rinkimus, tai reikia su ta objektyvia realybe skaitytis. Nebus čia, kad visi baisūs valstybininkai ir yra pasiruošę veltis į rimtas diskusijas, kai jau vyrauja emocijos“, – aiškino G. Paluckas.

„Pastarojo laikotarpio santykiai tarp valstybės vadovų, tarp institucijų... Tonas jau yra paaukštintas, epitetai riebesni, tuo tarpu racionalumo jau yra mažoka“, – dėstė jis.

ELTA primena, kad valdančiosios koalicijos taryba anksčiau yra sutarusi apie prieštaravimų tarp jų sukėlusią mokesčių reformą diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Be to, priėmus siūlomus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.