Maisto ir veterinarijos tarnyba skelbia, ką žinoti tiems, kurie užvalgė „Beatos virtuvės“ koldūnų

Po prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ pirkėjams skirtų raginimų grąžinti įsigytus „BEATOS VIRTUVĖS“ koldūnus su kalakutiena, viešoje erdvėje atsirado daug nežinios. Vartotojams kilo klausimas, ar iš paukščių gripu užkrėstos kalakutienos pagaminti koldūnai nėra pavojingi sveikatai. Tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vartotojus ramina ir sako, jog beveik 8 tonos nesaugios produkcijos jau sugrąžintos sunaikinimui.

VMVT ramina, jog tinkamai termiškai apdorota paukštiena – nepavojinga.<br>Lrytas.lt koliažas.
VMVT ramina, jog tinkamai termiškai apdorota paukštiena – nepavojinga.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2024, 5:10 PM

Pasakk VMVT, praėjusių metų gruodį Marijampolės savivaldybėje esančiame kalakutų ūkyje buvo nustatytas paukščių gripo židinys. Kadangi kalakutus iš šio ūkio įsigydavo skerdykla, kuri ruošė ir tiekė produkciją į rinką, buvo pradėti produkcijos ir žaliavos atsekamumo procesai, kurie šiuo metu vis dar yra vykdomi.

„Tai reiškia, kad vadovaujantis Europos teisės aktais, kalakutiena ir jos produktai, kurie iš minėtos skerdyklos buvo išplatinti rinkai, atsekami 21 dienos intervalu, skaičiuojant atgal nuo pranešimo apie įtariamą ligą“, – komentavo tarnyba.

Tinkamai termiškai apdorota paukštiena – nepavojinga

Teigiama, kad nustačius paukščių gripo židinį, sunaikinta 18 tonų skerdykloje rastos nesaugios žaliavos. VMVT skerdyklai iškart uždraudė nesaugių produktų tiekimą į rinką, nurodė susigrąžinti juos iš vartotojų, pašalinti nesaugius produktus iš rinkos ir juos sunaikinti.

„Taigi, nustačius paukščių gripo faktą, skerdyklos atstovai informavo visus žaliavos ir pagamintų produktų gavėjus, kurie privalėjo atšaukti išplatintą produkciją iš rinkos ir sugrąžinti saugiam sunaikinimui.

Iš viso skerdyklai uždrausta į rinką tiekti beveik 160 tonų produkcijos, kuri buvo aptikta pačioje įmonėje ir išplatinta minėtą laikotarpį iki viruso nustatymo. Šiuo metu apie 7,5 tonos nesaugios produkcijos iš įvairių prekybos vietų jau sugrąžintos į skerdyklą sunaikinimui“, – pridūrė VMVT atstovai.

Anot VMVT, produktų atšaukimas iš rinkos vis dar vyksta ir šiuo metu – produkciją ar žaliavą įsigiję tiekėjai bei gamintojai toliau informuoja produkcijos platintojus, kurie, įvertinę informaciją, taiko priemones: išima produkciją iš prekybos, jei prireikia vykdo susigrąžinimą iš vartotojų. O būtent taip nutiko ir prekybos tinklo „Rimi“ atveju.

Tarnyba savo ruožtu taip pat ramina vartotojus, kuriems po viešojoje erdvėje pasklidusios informacijos galėjo iškilti daugybė klausimų.

„Svarbu paminėti, kad tinkamai termiškai apdorota paukščių gripu užkrėsta paukštiena nėra pavojinga žmonių sveikatai. Žaliavos ir termiškai neapdorotos produkcijos atšaukimas vykdomas tam, kad virusas nebūtų platinamas per neapdorotą termiškai žaliavą ir bendrais saugumo sumetimais“, – sakė VMVT atstovai.

Pirkėjai vis dar gali grąžinti įsigytus koldūnus

Lrytas.lt primena, jog prekybos tinklas „Rimi Lietuva“ dar praėjusią savaitę vartotojus ragino nebenaudoti ir grąžinti įsigytus šaldytus koldūnus su lietuviška kalakutiena „BEATOS VIRTUVĖ“.

Tą padaryti pirkėjai vis dar gali iki sausio 10 dienos, jei koldūnų galiojima data ar partijos numeris yra: 29–11–2024; 05–12–2024; 06–12–2024; 13–12–2024. Pateikus pirkimo čekį, pinigai už šį pirkinį bus grąžinti.

„Rimi Lietuva“ Ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė trečiadienį portalui lrytas.lt teigė, jog žinią apie galimai nesaugų produktą prekybos tinklas gavo iš tiekėjo „Liūtukas“ ir Ko po to, kai pastarojo žaliavos tiekėjas „Krekenavos agrofirmos“ VMVT buvo informuotas apie nustatytą paukščių gripo viruso atvejį Lietuvoje esančiame kalakutų ūkyje.

Atsižvelgus į tai, galimai nesaugūs gaminiai nedelsiant buvo pašalinti iš prekybos centrų lentynų.

Tuo metu populiarių kulinarinių knygų autorė ir televizijos laidų vedėja Beata Nicholson socialiniuose tinkluose sekėjus ramino ir tikino, kad paukščių gripas žmonėms nepavojingas.

„Nėra pavojaus žmonėms, kai (koldūnai) termiškai apdorojami ir išverdami, bet atsargumas gėdos nedaro. (...) Labai nemalonu ir nesmagu, paukščiai irgi serga, kaip ir žmonės…“ – socialiniame tinkle „Facebook“ šią savaitę rašė B.Nicholson.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.