Tvirtins, kaip ir kada ESO turės grąžinti vartotojams 157 mln. eurų permoką: siūlo pradėti jau pavasarį

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) turėtų patvirtinti, kaip ir kada „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vartotojams grąžins 157 mln. eurų permoką.

VERT turėtų patvirtinti, kaip ir kada ESO vartotojams grąžins 157 mln. eurų permoką.<br>V.Skaraičio nuotr.
VERT turėtų patvirtinti, kaip ir kada ESO vartotojams grąžins 157 mln. eurų permoką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2024, 8:33 AM, atnaujinta Jan 4, 2024, 8:34 AM

Galutinis grafikas bus pristatytas reguliuotojo ketvirtadienio posėdyje popiet. Buitiniams vartotojams terminas sutrumpintas iki 2 metų ir 3 mėnesių.

Gruodį surengusi viešąją konsultaciją, o iki Naujųjų derinusi terminus su ESO ir suinteresuotomis grupėmis, VERT posėdyje pasiūlys buitiniams ir nebuitiniams vartotojams pradėti permoką grąžinti kartu, tačiau kur kas sparčiau gyventojams.

Pagal naująjį planą, 51 mln. eurų gyventojams ir apie 100 mln. eurų juridiniams asmenims pradės grįžti nuo balandžio.

VERT teigimu, 2024–2026 m. permoka bus grąžinama didesniu intensyvumu, grąžinant viską buitiniams ir 2,4 mln. eurų nebuitiniams vartotojams.

Vėliau, iki 2031 m., pastariesiems ESO kasmet skirs po 18 mln. eurų.

Anksčiau taryba pasiūlė pirmiausia, per 2,5 metų, atsiskaityti tik su buitiniais vartotojais, vėliau – dar per 5 metus – nebuitiniais.

Permoką ESO grąžins mažindama skirstymo tarifą.

Grafikas suderintas taip, kad bendrovė galėtų įgyvendinti savo 10 metų investicijų planą (investuoti 665 mln. eurų į tinklo rekonstrukciją) bei išlaikytų tvarų įsiskolinimo lygį.

Tiesa, tam užtikrinti, skaičiuoja reguliuotojas ir įmonė, reiktų įvesti 96–97 mln. eurų papildomą dedamąją.

Spalio pabaigoje Valstybės kontrolė nustatė, jog 2018–2021 m. vienas vartotojas (tiek buitinis, tiek nebuitinis) už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro, nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

Permoka esą susidarė, nes ESO ir VERT skirtingai traktavo 2016–2021 m. taikytą elektros energijos paslaugų nustatymo metodiką.

VERT pirmininkas Renatas Pocius anksčiau yra sakęs, kad skaičiuojant pagal vidutinį mėnesinį suvartojimą – 147 kilovatvalandes – gyventojai per metus permokėjo kur kas mažiau, t. y. apie 7,42 euro (apie 62 centus per mėnesį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.