Atvėso Indijos noras pirkti rusišką naftą: nebetenkina kaina

Išaugus kainai, Indijos perkamos rusiškos žaliavinės naftos kiekiai šiuo metu pasiekė žemiausią lygį per pastaruosius 11 mėnesių.

Indijos perkamos rusiškos žaliavinės naftos kiekiai šiuo metu pasiekė žemiausią lygį per pastaruosius 11 mėnesių.<br>Asociatyvi 123rf.com nuotr.
Indijos perkamos rusiškos žaliavinės naftos kiekiai šiuo metu pasiekė žemiausią lygį per pastaruosius 11 mėnesių.<br>Asociatyvi 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Jan 10, 2024, 11:37 AM, atnaujinta Jan 10, 2024, 11:39 AM

Per beveik dvejus metus nuo invazijos Ukrainoje pradžios Indija iš Rusijos nupirko šimtus milijonų barelių nupigintos žaliavinės naftos, tokiu būdu sutaupydama milijardus dolerių ir papildydama Maskvos karo biudžetą.

Pagal perkamos naftos apimtis Indija Rusijos klientų sąraše atsidūrė antroje vietoje po Kinijos, o šalies pareigūnai atvirai kalbėjo apie savo sprendimą nacionalinį interesą iškelti virš Maskvai taikomų tarptautinių sankcijų.

Tačiau, analitikų teigimu, sumažėjus OPEC+ gamybos apimtims ir išaugus paklausai iš Kinijos, rusiška žaliavinė nafta pabrango ir tapo mažiau patrauklia pirkėjams Indijoje.

Praėjusį mėnesį Indijos naftos perdirbimo įmonės kasdien nupirkdavo po 1,45 milijonų barelių rusiškos naftos – pasaulinės prekybos energetikos ištekliais duomenų platformos „Kpler“ teigimu, tai yra mažiausiais kiekis nuo praėjusių metų sausio ir maždaug 16 proc. mažiau nei lapkritį.

„Indijos ir Kinijos sąveika“ buvo pagrindinis šį pokytį lėmęs veiksnys, naujienų agentūrai AFP paaiškino platformos „Kpler“ vyriausiasis žaliavinės naftos analitikas Viktoras Katona, „kadangi dabar abi šalys varžosi dėl tų pačių barelių“.

Daugiausiai naudos dėl šio pokyčio gauna Maskva – pranešama, kad žaliavinės naftos iš Rusijos barelio kaina biržoje viršija 85 JAV dolerius, nors prieš metus Didžiojo septyneto, ES šalys ir Australija nustatė 60 JAV dolerių kainos limitą.

Sumažėjusias Naujojo Delio importo apimtis turėtų teigiamai įvertinti kai kurie Europos politikai, nerimavę dėl to, kad Indijos naftos perdirbimo gamyklose iš rusiškos naftos gaminamas Europos rinkai skirtas kuras, tokiu būdu iš esmės apeinant ES sankcijas.

Pragmatika, ne politika

Naujasis Delis ir Maskva santykius užmezgė dar Šaltojo karo laikais ir Rusija vis dar yra didžiausia ginklų pirmajai pagal gyventojų skaičių pasaulio šaliai tiekėja.

Indija vengia aiškiai pasmerkti Rusijos invaziją Ukrainoje, nors ir mėgina stiprinti saugumo ryšius su Jungtinėmis Valstijomis.

Tačiau užuot pasekusi Vakarų pavyzdžiu, šalis atsigręžė į savo ilgametę partnerystę su Rusija, kad apsirūpintu pigia energija, padėsiančią jai augti nedidinant savo finansinio deficito.

Rusija Indijai tapo pagrindine naftos tiekėja, pralenkusia ir nepaisant pastaruoju metu sumažėjusios naftos kainos vis dar gerokai lenkiančia didžiąsias eksportuotojas iš Vidurio Rytų.

Indija yra trečioji pagal dydį naftos importuotoja ir vartotoja pasaulyje, importuojanti bemaž 80 proc. viso šalies poreikiams patenkinti reikalingo naftos kiekio.

Vieno valdančiajai partijai atstovaujančio parlamentaro paskelbtais duomenimis, per pirmuosius 10 Rusijos karo Ukrainoje mėnesių Indija sutaupė 3,6 mlrd. JAV dolerių, gerokai mažesne kaina pirkdama žaliavinę naftą iš Rusijos.

Šalies iš Rusijos importuojamos naftos kiekis piką pasiekė 2023 m. birželį, kai per dieną buvo nuperkama beveik du milijonai barelių, tačiau nuo to laiko importo apimtys nuolat mažėjo.

Valstybės pareigūnų teigimu, toks pokytis yra ne politinis, o grynai pragmatinis ir susijęs su kaina.

„Jei mums nesiūlo nuolaidų, kodėl turime iš jų pirkti“, – praėjusią savaitę kalbėdamas su žurnalistais sakė Indijos naftos ministras Hardeepas Singhas Puri.

„Indijos valdžia teturi vienintelį reikalavimą – kad Indijos vartotojai gautų energiją už mažiausią kainą ir be jokių sutrikimų“, – pridūrė jis.

Pakeistas kursas

Bendrovės „Bloomberg“ atliktos analizės ir vyriausybės duomenimis, lapkritį Indijos naftos perdirbimo bendrovės už žaliavinės rusiškos naftos barelį vidutiniškai mokėjo po 85,90 JAV dolerio – kiek daugiau nei Irako siūloma 85,70 JAV dolerio kaina ir maždaug 25 JAV doleriais brangiau nei Didžiojo septyneto nustatyta kainos riba.

Maskva tuo tarpu ieško būdų padidinti pajamas iš prekybos nafta.

Gegužę Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas pareiškė, kad dėl 50 proc. sumažėjusių prekybos energetikos ištekliais pajamų yra kaltos „visos tos nuolaidos“.

JAV iždo departamentą kainų ribojimo klausimais konsultavęs Jeilio profesorius Jeffrey Sonnenfeldas naujienų agentūrai AFP paaiškino, kad „kainų ribos veiksmingumas yra kiek sumažėjęs“, tačiau pareiškė, kad dėl to Maskva vis dar patiria didesnes gabenimo ir draudimo išlaidas.

Indijos pareigūnai pripažįsta, kad teko susidurti su tam tikrais sunkumais logistikos srityje.

Naujasis Delis ir kiti rusiškos naftos pirkėjai už naftą nenori atsiskaityti JAV doleriais, kadangi tokiu būdu jiems gali būti pritaikyta papildomų sankcijų.

Praėjusį mėnesį Indijos naftos korporacija sutiko iš Rusijai priklausančios Sachalino salos Ramiajame vandenyne pirkti „Sokol“ rūšies naftą ir už ją atsiskaityti JAE dirhamais, naujienų agentūrai AFP nurodė Indijos vyriausybės atstovas.

Tačiau galų gale sandoris neįvyko, kadangi naftos tiekėjas Rusijoje nesugebėjo JAE atidaryti banko sąskaitos, į kurią būtų pervedamos lėšos minėtąja valiuta, pasakė jis.

Prekybos energetikos ištekliais platformos „Vortexa“ duomenimis, siunta pakeliui pakeitė kursą ir dabar atrodo, kad plaukia į naftos perdirbimo įmonę Kinijoje.

Kinija toliau yra didžiausia rusiškos naftos pirkėja, o platformos „Kpler“ stebėjimo duomenys rodo, kad per pastaruosius du mėnesius kursą pakeitė arba staiga sustojo 10 naftos „Sokol“ krovinį į Indiją gabenusių tanklaivių.

Tačiau ministras H. Puri teigė, kad importo apimtys sumažėjo ne dėl atsiskaitymo sunkumų, sakydamas, jog „viskas priklauso tik nuo kainos, už kurią mūsų perdirbimo bendrovės sutiks ją pirkti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.