Sostinės savivaldybė ketina išpirkti Grigiškių užtvanką ir hidroelektrinę: sieks atkurti natūralią upės vagą

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį pritarė siūlymui iš bendrovės „Hidromodulis“ išpirkti Grigiškių užtvanką ir ant jos įrengtą hidroelektrinę.

Sostinės savivaldybės taryba pritarė Grigiškių užtvankos išpirkimui, sieks atkurti natūralią upės vagą.<br>Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Sostinės savivaldybės taryba pritarė Grigiškių užtvankos išpirkimui, sieks atkurti natūralią upės vagą.<br>Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2024, 4:48 PM, atnaujinta Jan 24, 2024, 4:49 PM

Savivaldybės išplatintame pranešime pažymima, kad dėl šios užtvankos nugriovimo ne vienerius metus kovojo Grigiškių miesto bendruomenė, todėl čia bus siekiama atkurti natūralią upės vagą ir atlaisvinti lašišinių žuvų migracijos kelius.

Vokės upės užtvanka ties Grigiškėmis pastatyta popieriaus fabriko reikmėms dar tarpukariu. Užtvenkus upę, pasikeitė natūrali jos vaga, susidarė tvenkinys, Grigiškėms plečiantis atsidūręs jų centre, rašoma pranešime.

Nuo to laiko, anot vietos gyventojų, tvenkinio būklė tik prastėjo, jis baigia uždumblėti. Šiuo metu vandens telkinys yra kritinės būklės.

Pasak sostinės savivaldybės, Grigiškių užtvankos savininkas privalėjo investuoti į upės vagos gilinimo ir tvenkinio išvalymo darbus, tačiau to nepadarė.

Aplinkosaugininkai patvirtino, kad hidroelektrinės ir užtvankos nulemtas nenatūralus vandens lygio svyravimas daro neigiamą įtaką visai upės ekosistemai, ypač migruojančioms lašišinėms žuvims.

Dėl to Aplinkos ministerija inicijavo finansavimo programą pašalinti žuvų migracijos kliūtis ties Grigiškių užtvanka ir hidroelektrine. Vilniaus miesto savivaldybė pateikė paraišką dalyvauti šioje programoje ir gavo tikslinę 1,5 mln. eurų dotaciją atkurti žuvų migracijos kelius ties Grigiškių užtvanka ir hidroelektrine.

„Ekspertai nustatys hidrostatinių vertę, vyks neskelbiamos derybos. Jeigu su savininkais pavyks suderėti kainą, tuomet ją dar turės patvirtinti miesto taryba, o nesuderėjus kainos, bus inicijuota paėmimo visuomenės poreikiams procedūra“, – išplatintame pranešime cituojama savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėja Vilma Lajauskaitė.

Savivaldybė pažymi, kad gauti leidimą griauti užtvanką nebus paprasta, nes ji kartu su 800 metrų ilgio gelžbetoniniu akveduku yra įtraukta į Kultūros paveldo registrą ir saugoma kultūros ministro įsakymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?