Federalinis rezervų bankas nusprendė nekeisti palūkanų normų JAV

JAV Federalinis rezervų bankas (FED) trečiadienį, sausio 31 d., ketvirtame posėdyje iš eilės balsavo už tai, kad palūkanos liktų nepakeistos, ir kartu davė suprasti, jog eina link normų mažinimo, tačiau tai greičiausiai vyks ne anksčiau kaip gegužę.

 JAV doleriai.<br>Piviso/pixabay.com nuotr.
 JAV doleriai.<br>Piviso/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-01 08:19

FED pareiškime patvirtino, kad palieka bazinę skolinimosi palūkanų normą aukščiausiame lygyje per 23 metus – 5,25–5,50 proc. intervale.

Centriniam bankui tenka dviguba užduotis išlaikyti infliaciją ir nedarbo lygį žemumose. Pastarojo meto posėdžiuose FED daug dėmesio skiria kovai su infliacija, siekdamas grąžinti ją į ilgalaikį 2 proc. tikslą.

Trečiadienį bankas nurodė, kad rizika, susijusi su „užimtumo ir infliacijos tikslų įgyvendinimu, tampa geriau subalansuota“, o tai leidžia manyti, jog ateityje didesnis dėmesys bus skiriamas darbo rinkai.

Tačiau FED pridūrė, kad yra mažai tikėtina, jog pinigų politiką formuojantis Federalinis atvirosios rinkos komitetas (FOMC) pradės mažinti palūkanų normas prieš tai „neįgijęs didesnio užtikrintumo, kad infliacija tvariai juda“ link 2 proc. lygio.

„Mūsų manymu, tikėtina, kad mūsų pinigų politikos palūkanų norma pasiekė aukščiausią tašką šiame griežtinimo cikle“, – paskelbus naujausią sprendimą dėl palūkanų spaudos konferencijoje žurnalistams sakė FED vadovas Jerome‘as Powellas.

Jis pridūrė, kad „beveik visi“ iš 19 FOMC narių pasisako už normų sumažinimą 2024 m., tačiau toks žingsnis jau kitame posėdyje kovą yra mažai tikėtinas.

„Nemanau, kad yra tikėtina, jog komitetas iki kovą vyksiančio posėdžio pasieks tokį užtikrintumo lygį, kad kovas būtų pasirinktas kaip tinkamas laikas apkarpyti“, – tvirtino jis.

J.Powello pastabos „patvirtina mūsų ilgalaikį požiūrį, kad FED normų mažinimą pradės gegužę“, po spaudos konferencijos paskelbtame trumpame pranešime pareiškė EY vyriausiasis ekonomistas Gregory Daco.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.