Atnaujino taisykles: atsiskaitymus eurais bus galima gauti per 10 sekundžių

Trečiadienį europarlamentarai atnaujino Europos Sąjungos (ES) mokėjimo taisykles, kuriomis vartotojams ir verslui užtikrinamos sąlygos itin greitai gauti pervedimus eurais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

EP sprendimas leis atsiskaitymus eurais gauti per 10 sekundžių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
EP sprendimas leis atsiskaitymus eurais gauti per 10 sekundžių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 3:01 PM

Su ES Taryba jau suderintomis taisyklėmis siekiama padidinti mokėjimų saugumą ir kartu užtikrinti, kad mokėjimų eurais gavėjams nereikėtų laukti lėšų atlikus pervedimą. Bankai privalės užtikrinti mokėjimų vykdymą bet kuriuo metu, o lėšos eurais turės pasiekti gavėją per 10 sekundžių. Per tą patį laiką mokėtojas gaus banko patvirtinimą, kad pinigai sėkmingai pervesti. Šių pervedimų kainodara negalės būti didesnė už tą, kuri taikoma įprastiems pervedimams.

Naujosios taisyklės veiks ir euro zonai nepriklausančiose ES valstybėse, tačiau jų įsigaliojimui bus taikomas ilgesnis pereinamasis laikotarpis, o bankai neprivalės užtikrinti momentinio atsiskaitymo ne darbo valandomis.

Be to, siekiant apsaugoti vartotojus nuo klaidingų pervedimų, mokėjimo paslaugų teikėjai turės įdiegti patikimas ir naujausias sukčiavimo nustatymo ir prevencijos priemones. Kitu atveju bankai turės atlyginti klientams dėl sukčių veiklos patirtą žalą. Kartu bankų ar finansinių įstaigų klientams turės būti sudarytos sąlygos nustatyti momentinių atsiskaitymų ribas, kurias būtų galima bet kada pakeisti.

EP pranešėjas Michiel Hoogeveen akcentavo: „Naujosios taisyklės modernizuoja atsiskaitymus ES vidaus rinkoje. Dabar klientai galės atsisveikinti su nepatogumais, kai pervestų pinigų reikia laukti dvi ar tris darbo dienas. Pasiekėme tai, kas žmonėms ir įmonėms tikrai rūpi: pervesti pinigus per 10 sekundžių bet kuriuo paros metu“.

ES taisyklėms pritarė 599 EP nariai, septyni nepritarė, o 35 susilaikė. Jų įsigaliojimui dar būtinas formalus ES Tarybos pritarimas. Po jų įsigaliojimo ES valstybės turės vienerius metus pasirengti jų taikymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.