Ukrainos vyriausybė prognozuoja, kad 2024 m. BVP išaugs 5 proc.

Ukrainos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2023 m. išaugo 5,6 proc., o 2024 m. Ministrų kabinetas tikisi 5 proc. BVP augimo.

Ukrainos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2023 m. išaugo 5,6 proc.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ukrainos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2023 m. išaugo 5,6 proc.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2024-03-04 14:51

Tai pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis.

„Praėjusiais metais turėjome 5,6 proc. BVP augimą. Šiais metais tikimės iki 5 proc. augimo. Žinoma, lyginant su 30 proc. teritorijos, ekonomikos ir BVP praradimais, tai santykinai maži skaičiai, bet tai augimo skaičiai. Tai padeda mums, be kita ko, finansuoti kariuomenę ir visas socialines išmokas“, – sakė D. Šmyhalis.

Jis priminė, kad 2024 m. valstybės biudžete kariuomenei buvo numatyta 1,7 trln. grivinų, o tai yra pusė išlaidų, kurias Ukraina turi padengti nacionalinėmis lėšomis. Likusios išlaidos padengiamos padedant Ukrainos partneriams.

„Tad mūsų užduotis yra optimizuoti mūsų ekonomiką, kad valstybės biudžetas ir BVP augtų. Praėjusiais metais mes gavome daugiau mokesčių, nei tikėtasi, ir už tai aš dėkoju mūsų verslams“, – tvirtino premjeras.

D. Šmyhalis taip pat pažymėjo, kad Ukraina toliau pilnai vykdo savo socialinius įsipareigojimus ir finansuoja visas socialines išmokas, įskaitant pensijas, kurios nuo kovo 1 d. indeksuojamos 8 proc.

„Viskas įvyks laiku – indeksavimas ir pensijos. O visus kitus socialinius įsipareigojimus – jų yra daugiau kaip 30 – Ukraina vykdo pilnai. Mes neatidėliojame socialinių išmokų, o visi socialinės rūpybos aspektai yra įgyvendinami, nepaisant karo“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.