Giedrė Vaitiekūnaitė-Urbanovič: kaip iš tiesų kurti vertę organizacijai, kai esi personalo vadovas?

Sklandžiai veikianti ir tikslus pasiekianti organizacija, laimingi ir lojalūs darbuotojai, nuoseklus ėjimas į priekį – tobulos organizacijos paveikslas. Tačiau kaip dažnai tokia idilė yra sutinkama realybėje? Sunku patikėti, bet kai visi personalo valdymo procesai vyksta sklandžiai, aprašyta realybė yra ranka pasiekiama. Todėl visada verta pasitikrinti, kokia situacija jūsų organizacijoje: ar visi darbuotojai žino savo atsakomybes, o gal vis dar dirbate chaose ir blaškotės bandydami pasivyti praėjusius deadline’us ir vis neigiate, kad jums, kaip verslo vienetui, reikalinga pagalba? Apie personalo valdymo procesus kalbamės su „HR Hint Online“ įkūrėja ir vadove Giedre Vaitiekūnaite-Urbanovič.

„HR Hint Online“ įkūrėja ir vadovė Giedrė Vaitiekūnaitė-Urbanovič.
„HR Hint Online“ įkūrėja ir vadovė Giedrė Vaitiekūnaitė-Urbanovič.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 1:29 PM

– Kas yra personalo valdymo procesai? Kodėl visi jie reikalingi ir naudingi?

– Personalo valdymo procesai organizacijoje, kaip ir bet kokioje kitoje struktūroje yra sistema, kuri įveda aiškumo ir supratimo, ką kiekviename darbuotojo kelionės etape turi daryti vadovai, personalo skyriaus specialistai bei patys darbuotojai.

Kai vyrauja aiškumas ir tvarka, nebegaištame laiko chaosui suvaldyti, gaisrams gesinti, klaidoms taisyti. Kiekvienas organizacijoje galime atlikti savo darbą ir be nereikalingo energijos nutekinimo koncentruotis į tai, kas iš tiesų svarbu.

Baziniai personalo valdymo procesai susideda iš kelių dalių: darbdavio identiteto formavimo, darbuotojų paieškos ir atrankos, adaptacijos, organizacinės struktūros formavimo, darbuotojų veiklos, atlygio valdymo, organizacinės kultūros formavimo, darbuotojų ugdymo formavimo, teisinio darbo santykių valdymo.

Nuosekli sistema dirbant nėra tik pavienės užduotys: atrask darbuotoją, suorganizuok renginį, išspręsk probleminį klausimą, sutvarkyk dokumentus. Jei siekiame kurti vertę, kiekvienam personalo valdymo specialistui svarbu dirbti su visais išvardintais personalo valdymo procesais. Kai Personalo vadovas žiūri į personalo valdymo procesus kaip į sistemą, kurioje visi elementai susijungia, save, kaip specialistą, jis pakelia į visiškai kitą profesionalumo lygį. Todėl Personalo vadovas, diskutuodamas su CEO, gali matyti klausimus plačiai ir būti lygiaverčiu žaidėju prie strateginių sprendimų priėmimo stalo.

Pavyzdžiui, vadovas sako, kad reikia pakelti darbuotojui atlyginimą, nes jis nori išeiti iš darbo. Jei Personalo vadovas žiūrės siaurai tik į atlygio sistemą, o dar blogiau – į konkretaus darbuotojo darbo užmokestį, bus išardytas vientisumas ir sukurta dar daugiau problemų. Viena vertus, turime gilintis į organizacinę struktūrą ir kaip pokytis atsilieps kitiems, tame pačiame struktūriniame lygyje esantiems darbuotojams, tai yra ar bus išlaikytas vidinis teisingumas. Kita vertus, svarbu pasitikrinti, kodėl organizacijoje atsitinka taip, kad darbuotojams kelti darbo užmokestį susizgrimbama tik tada, kai jis ruošiasi išeiti iš darbo. Ar organizacijoje veikia sistema, kurios dėka galime pastebėti rizikas netekti darbuotojų, ar vadovai kalbasi su savo komandos žmonėmis, ar apsikeičiama grįžtamuoju ryšiu, ar žmonės yra tose pozicijose, kuriose gali išnaudoti savo potencialą ir kurti vertę, pan.

– Kokios grėsmės kyla, kai personalo valdybo procesai nesutvarkyti arba jų iš vis nėra?

– Jei įmonėje neveikia tvarūs personalo valdymo procesai, dažnai sprendžiamos ne esminės problemos, o tų problemų bei chaotiško darbo pasekmės. Pavyzdžiui, paprasta ir labai dažnai organizacijose pasitaikanti situacija – didelė darbuotojų kaita. Galime kelti prielaidas: galbūt darbo pobūdis yra itin sudėtingas? O gal vadovų kompetencija nepakankama? Gal atlygis yra labai žemas? Tačiau ypač dažnu atveju, pasigilinus į tai, kaip organizacija yra susidėliojus savo darbuotojų kelionę, pamatome, kad didelei kaitai daro įtaką visai kitos priežastys:

  • organizacija neturi aiškaus darbuotojų atrankos ir adaptacijos proceso;
  • neturi praktikos išsigryninant, koks yra pageidaujamo žmogaus profilis, ką jis turi mokėti, ką turi žinoti, kokios turi būti jo kompetencijos;
  • nežino, kaip tas kompetencijas pasitikrinti;
  • neaiškios vadovų funkcijos dalyvaujant atrankoje;
  • neturi aiškaus adaptacijos plano;
  • nežino, kaip keliami tikslai ir formuojamos užduotys, kaip suteikiama reikalinga informacija;
  • prasta komunikacija įtraukiant kolegas ugdant naujoką ir panašiai.

– Kodėl apdatacijos procesas toks svarbus įmonėse?

Darbdaviui klystant pirmosiomis darbo dienomis nauji darbuotojai gali jaustis nusivylę ir apgauti, nes gavo visiškai ne tai, kas buvo žadėta atrankos metu. Jų įsitraukimas mažėja ir galiausiai jie supranta – šita organizacija ne man, jie nekreipia į mane dėmesio, aš išeinu. Organizacijos, turinčios gerą adaptacijos procesą, pagerina naujų darbuotojų išlaikymą 82%, o našumą – daugiau nei 70%. Taigi, verta dėl jo pasistengti.

– Kodėl svarbu procesų kūrime įmonės vadovo ir personalo vadovo tandemo susikalbėjimas?

– Šį pavasarį „HR Hint Online“ jau 8-ą kartą organizuoja intensyvų personalo valdymo procesų kursą „HR akademija“. Jame išsamiai aptariami visi baziniai personalo valdymo procesai ir tai, kokią vertę jie kuria organizacijai, kokie gerosios praktikos pavyzdžiai ir naujausios tendencijos. Kalbėdami apie kiekvieną personalo valdymo procesą, „HR Akademijoje“ lektoriai dalinasi žinutėmis kaip įtraukti vadovus, kaip su jais šnekėtis ir nebijoti dalintis atsakomybėmis. Mano asmenine nuomone, jei vadovai supras, kokie yra personalo valdymo procesai, prisiims atsakomybes juose, žinos, ką konkrečiai vadovas turi atlikti ir dirbs su darbuotojais – didžioji dalis problemų organizacijoje tiesiog išnyks.

Kiekvieno personalo valdymo proceso, tarkime atrankos, adaptacijos, organizacijos kultūros kūrimo, atlygio valdymo šeimininkas yra Personalo vadovas, nes jis sudėlioja gaires pagal organizacijos politiką, strategiją, pagal tai, kokie yra organizacijos prioritetai. Tačiau šių įrankių pagrindinis naudotojais yra vadovai. Taigi jei organizacijoje už personalo valdymo procesus yra atsakingas tik personalo skyrius – organizacija turi rimtų bėdų.

– Kokių žinių galima pasisemti šiuose mokymuose?

– „HR Akademijoje“ labai aiškiai sudėliojame esminius momentus apie tai, ką kiekvienas procesas apima, ką jame reikėtų daryti, kaip reikėtų matuoti, kokius rodiklius matuoti, kaip įvertinti, kas kiekvienam procesui tinka, kas netinka,. Kiekvienoje paskaitoje raginame suprasti, ką turiu daryti aš, kaip Personalo vadovas, ir ką turi daryti kažkas kitas – įmonės vadovas, skyrių vadovao, patys darbuotojai. Mokymuisi ir tobulėjimui „HR Akademijoje“ skiriame net 11-ka savaičių, taigi kiekvienas baigęs ją išeina su aiškiu suvokimu apie personalo valdymo kuriamą vertę organizacijai.

Kartu su „HR Hint Online“ komanda siekiame kelti personalo valdymo lygį Lietyvoje, todėl visas mokymų kursas vyksta online formatu. Tam, kad kokybišką turinį gautų personalo specialistai iš bet kokio Lietuvos miesto. Kuriant programą ir ją išpildydami kiekvienam jos dalyviui siekiame suteikti:

  • teorinių žinių ir praktinių pavyzdžių, kurie yra reikalingi norimos personalo valdymo politikos formavimui.
  • paprastus įrankius ir metodus, padedančius kurti tvarų personalo valdymą organizacijose.
  • įkvepimą, drąsos ir ryžtą veikti, ugdyti vadovus personalo valdymo srityje.
  • buriame motyvuotų personalo valdymo specialistų bendruomenę ir formuoti dalinimosi kultūrą.

Aiškūs personalo valdymo procesai sudėlioja darbų prioritetus, atsiranda žinojimas, ką kiekvienu procesu norime pasiekti, komandos nariai supranta savo atsakomybes ir tikslus dėl tolimesnių veiksmų rezultatų gerinimui. Sumažėja triukšmo lygis organizacijoje, atsiranda daugiau partnerysčių. Apibendrinant – HR procesai reikalingi tam, kad kiekvienas personalo specialistas suvoktų, kaip kurti vertę tobulinant personalo valdymą savo organizacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.