Piktinantis dėl šiukšlėmis apverstų konteinerių, atkerta – kameros nepadės, tokia jau ta visuomenė

Gyventojų bendruomenė „Piniava“ save reprezentuoja kaip viso Panevėžio rajono ir netgi Panevėžio miesto gyventojų traukos centras. Vasarą čia akį traukia gėlynai, alpinariumai, nepriekaištingai sutvarkyti žalieji plotai, bendruomenės narių gamintos skulptūros iš šiaudų. Jaunimas, ir ne tik, čia gali naudotis įrengtomis tinklinio, krepšinio, teniso ir parkūro aikštelėmis. Piniavoje organizuojami įvairūs renginiai, kurie sulaukia ne tik piniaviečių, bet ir miesto svečių dėmesio. Tačiau neretai rėžia akį netvarka šalia šiukšlių konteinerių. Įvairi tekstilė, stambiagabaritės atliekos ar buitinių šiukšlių maišai gadina tvarkingo miestelio vaizdą.

Šiukšlėmis apversti konteineriai – dažnas, bet trumpalaikis reiškinys.<br>Lrytas.lt koliažas
Šiukšlėmis apversti konteineriai – dažnas, bet trumpalaikis reiškinys.<br>Lrytas.lt koliažas
Šiukšlėmis apversti konteineriai – dažnas, bet trumpalaikis reiškinys.<br>Skaitytojo nuotr.
Šiukšlėmis apversti konteineriai – dažnas, bet trumpalaikis reiškinys.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dovilė Barvičiūtė

2024-03-09 07:47

Tokia visuomenė

Piniavos bendruomenės pirmininkas Zigmantas Babilas teigia, kad šiukšlėmis apversti konteineriai – dažnas, bet trumpalaikis reiškinys. Kuo greičiau stengiamasi tokius šiukšlių kalnus sutvarkyti.

„Deja, bet tokia visuomenė ir nieko nepadarysi. Nemažai šiukšlių atvežama ir iš aplink Piniavą esančių kolektyvinių sodų. Jau daug metų taip. Gerai, kad žmonės tiek daug šiukšlių bent jau nebeveža į mišką“, – sakė bendruomenės pirmininkas.

Z. Babilas nemalonią situaciją ir taip paaiškino: „Jeigu rūšinių šiukšlių konteineris pilnas, tai nereiškia, kad žmogus privalo jas atgal į namus vežtis. Palieka. Tada katinas, šuo, varnos ar koks neadekvatus žmogus po jas landžioja ir išbarsto. Drausminam, kalbam, bet yra kaip yra. Visgi džiaugiuosi, kad situacija geresnė nei prieš keletą metų.“

Kameros nepadės

Nors Panevėžio rajone yra pavyzdžių, kai bendruomenės, kovodamos su šiukšlintojais, konteinerių aikštelėse įsirengia vaizdo stebėjimo kameras, kurios identifikuoja pažeidėjus, Z. Babilas sako, kad tokios praktikos Piniavoje neplanuoja taikyti.

„Kad kamera ir užfiksuos, bet ar mes galėsim nubausti, sudrausminti? Kas ieškos tų pažeidėjų? Automobilio numeriai vieni, vairuotojai gali būti kiti – pati procedūra problemiška. Tai ne mūsų galimybėms. Kamera tikrai nepasiteisins, tuo labiau jeigu konteineris pilnas, žmogus turi teisę palikti šiukšles prie konteinerio, neprivalo jų vežti namo“, – dar kartą tokią situaciją pažymėjo bendruomenės pirmininkas.

Kitas dalykas – didelių gabaritų atliekos. „Buvo atvejų, kai skelbėme, kad tam tikru laiku ir tam tikroje vietoje bus surenkamos stambiagabaritinės atliekos. Viskas gerai, surenkam, išvežam, bet pastebėjom, kad ir po surinkimo mėnesiais atliekos vežamos. Atsisakėme dažnai tą daryti, kadangi aikštelės visai netoli. Viena – Vaivaduose, kita – mieste. Atstumas nėra didelis, todėl žmonių prašome stambias atliekas vežti į tam skirtas aikšteles“, – kalbėjo Z. Babilas.

Šiukšles veža pagal grafiką

Piniavoje, kaip ir visame Panevėžio rajone, tekstilės, pakuočių, didelių gabaritų atliekų, kurios surenkamos bendro naudojimo konteinerių aikštelėse, išgabenimu rūpinasi bendrovė „Ekonovus“.

Įmonės komunikacijos vadovė Vilma Balčiauskaitė sako, kad konteineriuose esančių atliekų išvežimo grafikai yra suderinti su Panevėžio rajono savivaldybe, atliekų surinkimo dažnis yra suplanuotas atsižvelgiant į konteinerio užsipildymo laiką. Pavyzdžiui, bendro naudojimo popieriaus ir plastiko konteineriai tuštinami kas 14 dienų, o stiklo – kas 28 dienas. Individualių namų gyventojų ir juridinių asmenų popieriaus ir plastiko konteineriai tuštinami kas 28 dienas, stiklo – kas 3 mėn. Didelių gabaritų atliekos išgabenamos kas 7–14 dienų, tekstilės atliekos – kas 14–28 dienos.

Kartais įkvepia pavyzdys

„Nors atliekų surinkimo grafikai derinami prie atliekų kiekio, kartais jos gali netilpti per ilguosius ar šventinius savaitgalius. Pastebime, kad didesni atliekų kiekiai būna pavasarį, kuomet dažniau švariname namus, ypač greit prisipildo konteineriai, esantys prie sodų bendrijų. Gyventojų prašome visuomet patikrinti, ar konteineris tikrai perpildytas. Pasitaiko, kai pamatę šiukšlių maišelį prie konteinerio, ir kiti savo atliekas deda šalia, patys neįvertinę situacijos.

Tiesa, kartais konteinerių perpildymą gali lemti ir techninės kliūtys. Pavyzdžiui, visai neseniai keitėme Piniavoje sulaužytą konteinerį – apie tokius nesklandumus gyventojus prašome informuoti kuo operatyviau, tai padeda greičiau išspręsti kilusius iššūkius“, – komentavo V. Balčiauskaitė.

Anot jos, išvengti perpildytų konteinerių gali padėti ir atsakingas vartojimas – aktyvus rūšiavimas, dar tinkamų naudoti daiktų prikėlimas antram gyvenimui, jų atidavimas kitiems. „Pastebime, kad gyventojus įkvepia ir teigiamas aplinkinių pavyzdys, bendruomenės tvarkos ir švaros palaikymas konteinerių aikštelėse“, – sakė V. Balčiauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.