Seimas svarstys įstatymo pataisas, kuriomis supaprastinama licencijavimo tvarka norintiems prekiauti alkoholiu

Seimas antradienį po pateikimo pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis supaprastinama licencijavimo tvarka alkoholiu prekiaujantiems verslininkams, aiškiau reguliuojami alkoholio reklamos draudimai.

A. Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

Mar 19, 2024, 3:06 PM

„Už“ balsavo 56 Seimo nariai, „prieš“ buvo 27, o susilaikė 23 Seimo nariai.

Pasak įstatymo projektą teikiančios ministrės Aušrinės Armonaitės, siūlymais iš esmės nekeičiama alkoholio reguliavimo tvarka Lietuvoje, tačiau sumažinama biurokratinė našta, siūlymai įneša daugiau aiškumo į alkoholio pardavimų reguliavimą.

Įstatymo pakeitimais siekiama pagerinti konkurencijos sąlygas alkoholiu prekiaujantiems verslininkams, sumažinant prekybai reikalingų vienkartinių licencijų skaičių, suvienodinant pagal šias licencijas leistinos alkoholinių gėrimų koncentracijos, silpnesniems gėrimams iki 8,5 laipsnių, vidutinio stiprumo – iki 15 laipsnių, o masiniuose renginiuose ir mugėse leisti pardavinėti alkoholinius gėrimus, kurių stiprumas yra iki 15 laipsnių, kai dabar leidžiama pardavinėti tik alų ar sidrą, kurių stiprumas yra iki 7,5 laipsnių.

„Kas tikriausiai keliaujate po Vokietijos miestelius ar kalėdines muges, matote, kad vyną galima šiek tiek ir stipresnį įsigyti. Lietuvoje, Kaziuko mugėje to buvo negalima padaryti, mes tai leistume iki 15 laipsnių“, – Seimo posėdyje antradienį kalbėjo A.Armonaitė.

Nors, pasak jos, absoliutus draudimas alkoholio reklamai vis dar galioja, šiais pakeitimais siūloma ją sureguliuoti – tokios interneto platformos kaip „Bolt Food“ ar „Wolt“ galėtų skelbti leistiną informaciją apie alkoholį ir tai nebus laikoma reklama, kai šiuo metu jie tokios informacijos negali skelbti be licencijos.

„Liks toliau absoliutus draudimas, negalima bus „Facebook“ įrašų užpirkti ir taip toliau, bet, jeigu įmonė gavo apdovanojimą, jeigu ji nori pasakyti, kad prie vieno ar kito sūrio tinka vynas, sveikas protas sako, kad tai nėra reklama, tai mes siūlome tą įteisinti“, – teigė ministrė.

Priėmus įstatymo pakeitimus, būtų leidžiama organizuoti degustacijas alkoholinių gėrimų gamybos patalpose, kai šiuo metu jos leidžiamos tik mugėse ir parodose, taip pat būtų aiškiau nustatyta, kada leidžiama dovanoti alkoholinius gėrimus norint pagerinti verslo santykius ar valstybės institucija norint dovanoti juos kaip suvenyrus.

Toliau pataisos po svarstymų Ekonomikos komitete į Seimo salę sugrįš balandį.

ELTA primena, kad antradienį Seimas svarstė Alkoholio įstatymo pataisas. Po svarstymo pritarta liberalo Eugenijaus Gentvilo teikiamiems pasiūlymams dėl naminės degtinės pardavimo, o liberalo Andriaus Bagdono siūlymas panaikinti draudimą sekmadieniais prekiauti alkoholiu tik iki 15 valandos pateikimo stadijoje buvo atmestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.