JAV Federalinio rezervų banko pareigūnas sako, kad gali būti „tinkama“ sumažinti palūkanų normų apkarpymų skaičių

JAV centrinis bankas į „nuviliančius“ infliacijos duomenis turėtų sureaguoti arba apribodamas, arba atidėdamas palūkanų normų mažinimą.

Pirkėjas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pirkėjas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Mar 28, 2024, 8:40 AM

Tai trečiadienį pareiškė vienas aukštas Federalinio rezervų banko (FED) pareigūnas.

„Manau, kad, reaguojant į naujausius duomenis, yra tinkama sumažinti bendrą palūkanų apkarpymų skaičių arba nustumti juos toliau į ateitį“, – per konferenciją Niujorke sakė FED Valdytojų tarybos narys Christopheris Walleris.

Siekdamas pažaboti išaugusią infliaciją, FED sparčiai pakėlė palūkanų normas ir pastaruoju metu palaiko jas aukščiausiame lygyje per 23 metus.

Bankas neseniai pradėjo kalbėti apie galimą palūkanų mažinimo kampanijos pradžią – priėmę naujausią sprendimą dėl normų, pinigų politikos formuotojai dar kartą patvirtino savo prognozę, kad, nepaisant neseniai padidėjusios mėnesinės infliacijos, šiais metais palūkanos bus apkarpytos tris kartus, ir paliko pagrindinę FED skolinimosi normą nepakeistą.

„Per pastaruosius metus padarėme didelę pažangą mažindami infliaciją, tačiau pastarųjų dviejų mėnesių duomenys nuvylė“, – teigė Ch. Walleris.

Pasak jo, tiek bendroji, tiek vadinamoji „bazinė“ infliacija, kuri neapima nepastovių maisto produktų ir energijos kainų, „vasarį didėjo 0,4 proc., o tai akivaizdžiai nėra pažanga siekiant mūsų infliacijos tikslo“.

„Trumpesnio laikotarpio infliacijos rodikliai dabar man sako, kad pažanga sulėtėjo ir galbūt sustojo. Tačiau mums reikės daugiau duomenų, kad tuo įsitikintume“, – pridūrė jis.

Nors infliacija paaugo, JAV augimas išlieka tvirtas, o darbo rinka tebėra stipri.

Tai liudija, kad ekonomikos būklė vis dar yra nebloga.

„Ekonomikos našumas ir darbo rinka toliau demonstruoja stiprumą, o pažanga mažinant infliaciją sulėtėjo, – nurodė Ch. Walleris. – Dėl šių ženklų aš nematau skubos pradėti švelninti pinigų politiką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.