Netvėrę, kas kasnakt vyksta po jų langais, kauniečiai rėžė: tai padaryti reikėjo jau seniai

Vilijampolėje esančio daugiabučio gyventojai nebegali apsikęsti – prie jų namo konteinerių naktimis nuolat paliekama didžiagabaričių atliekų. Ar kova su tokiais pažeidėjais yra tarsi grumtynės su vėjo malūnais?

Gyventojai pyksta, kad kiekvieną naktį prie jų daugiabučio atsiranda krūvos stambių atliekų – baldų lūženų, stiklainių su uogienėmis.<br>Gyventojų nuotr.
Gyventojai pyksta, kad kiekvieną naktį prie jų daugiabučio atsiranda krūvos stambių atliekų – baldų lūženų, stiklainių su uogienėmis.<br>Gyventojų nuotr.
Gyventojai pyksta, kad kiekvieną naktį prie jų daugiabučio atsiranda krūvos stambių atliekų – baldų lūženų, stiklainių su uogienėmis.<br>Gyventojų nuotr.
Gyventojai pyksta, kad kiekvieną naktį prie jų daugiabučio atsiranda krūvos stambių atliekų – baldų lūženų, stiklainių su uogienėmis.<br>Gyventojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-07 09:33, atnaujinta 2024-04-08 09:09

Panerių gatvės 78-ojo daugiabučio gyventojai „Laikinajai sostinei“ pasakojo kiekvieną rytą prie namo šiukšlių konteinerių randantys kalnus šiukšlių. Kas jas palieka, neaišku, nes pažeidimai daromi naktimis.

Bendrovės „Kauno švara“ atstovai priminė, kad dažnai konteineriai būna filmuojami, o pažeidėjai fiksuojami net ir tamsiuoju paros metu.

Blogą darbą atlieka naktimis

Vilijampolietė Greta netvėrė pykčiu – moteriai jau pabodo nuolat matyti sąvartyną prie pat namų durų. Kasdien ji čia randa įvairiausių atliekų: klozetų, spintelių, durų, lentų, matyt, likusių kažkam išardžius grindis.

„Kiekvieną rytą einu pasivaikščioti ir po nakties prie šiukšlių konteinerių randu paliktų stambių daiktų. Mane tai pykdo, juk netoli, Raudondvario plente, yra stambiųjų atliekų priėmimo aikštelė. Ar taip sunku nuvežti savo atliekas ten?“ – svarstė moteris.

Vilijampolietė pasakojo, kad šiukšlintojai atliekas atveža naktimis.

„Atrodo labai netvarkingai, o norisi gyventi gražiame rajone. Jei pamatyčiau, kas taip daro, iškart pulčiau filmuoti, vaizdo įrašą atiduočiau policijai“, – šnekėjo Greta.

Reikia vaizdo kamerų

Panerių gatvės 78-ojo daugiabučio gyventojai antrino ir kaimynas Gediminas.

„Taip žmonės teršia gamtą. Jei kas prineša skysčių, kurių čia negalima mesti, jie išsilieja prie mūsų konteinerių ir mes kiekvienąkart kur nors eidami tai matome“, – piktinosi vyras.

Minėtame daugiabutyje gyvena ir Modestas. Jis įsitikinęs – prie konteinerių būtina įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Ir tai esą reikėjo padaryti jau seniai.

„Suprasčiau, kad senos sofos nebūtų kur dėti, bet dabar yra stambiųjų atliekų priėmimo aikštelės, pinigų už ten paliekamus daiktus mokėti nereikia. Nuvežei ir išmetei – pačiam smagiau ir Lietuva švaresnė. Šiukšlintojus reikia bausti“, – piktinosi Modestas.

Šiukšles atveža iš toliau

Bendrovės „Kauno švara“ atstovė spaudai Kristina Parachomikienė pabrėžė, kad sąvartynais verčiami ne tik Vilijampolės daugiabučių kiemai.

„Taip elgiamasi ne tik Panerių gatvėje, bet ir daugybėje kitų vietų. Labai daug tokių atvejų fiksuojama Šilainiuose, Dainavos gyvenamuosiuose rajonuose. Kiekviename rajone yra tokių vietų. Kovo 1 dieną išvalėme 33 tokius ar panašius sąvartynus“, – sakė K.Parachomikienė.

Būna, kad „Kauno švaros“ darbuotojai susikrauna stambiąsias atliekas, esančias prie vieno konteinerio, ir kol nuvyksta į kitą vietą, prie pirmojo konteinerio vėl būna prikrauta naujų atliekų.

Prie konteinerių paliekamos baldų lūženos, nudėvėti santechnikos įrenginiai, stiklainiai su uogienėmis.

„Dažnai šiukšlintojai negyvena tuose daugiabučiuose, prie kurių šiukšles palieka“, – pridūrė K.Parachomikienė.

Kamerų mieste daugėja

„Kauno švara“ prie šiukšlių konteinerių vaizdo stebėjimo kameras įrengia nemokamai. Jų Kaune yra apie 150. Artimiausiu metu planuojama įrengti apie 30.

„Kameros veikia ir tamsiuoju paros metu. Taip pat mieste yra ir dar keli šimtai kitų stebėjimo kamerų“, – sakė „Kauno švaros“ atstovė.

Jei gyventojai nori, kad prie jų konteinerių būtų įrengtos kameros, gali parašyti „Kauno švarai“ prašymą elektroniniu paštu. Kameros prie konteinerių įrengiamos atėjus eilei.

Šiemet pričiupo tris

„Komunalines atliekas draudžiama išmesti gatvėse, skveruose, kitose viešosiose vietose, palikti bet kokias atliekas šalia konteinerių. 2023 metais Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius dėl ne vietoje paliktų šiukšlių gavo 19 skundų. Administracinė atsakomybė taikyta 19 asmenų.

2024 metais gauti trys skundai, administracinė atsakomybė taikyta trims asmenims. Šiukšlintojai gali būti įspėti arba jiems skiriama bauda nuo 20 iki 140 eurų. Nusižengus pakartotinai skiriama bauda nuo 140 iki 600 eurų“, – teigė Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.