L. Kasčiūnas tikisi, kad „Rheinmetall“ Lietuvoje pradės veikti kitų metų pabaigoje

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas viliasi, kad ginklus ir šaudmenis gaminanti vokiečių bendrovė „Rheinmetall“ Lietuvoje pradės veikti jau kitų metų pabaigoje. „Tikimės, jeigu viskas gerai, jeigu pavyks visi procesai, kad kitų metų pabaigoje gamykla jau gali pradėti veikti. Gal nėra dar visiškų garantijų, bet planas toks“, – žurnalistams sakė L.Kasčiūnas.

L.Kasčiūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
L.Kasčiūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2024, 11:18 AM, atnaujinta Apr 9, 2024, 12:32 PM

Ministras teigia, kad dalis šios gamyklos produkcijos atiteks ir Lietuvai.

„Tam tikra dalis produkcijos, kuri bus gaminama, bus ir mums, bet ne visa. Gamyklos pajėgumai bus tokie, kad gamykla galės užsiimti ir eksportu, tai irgi labai gerai“, – patikino L.Kasčiūnas.

Antradienį Seime planuojama pateikti Investicijų, Žemės ir Statybų įstatymų pataisas kurios leistų didiesiems ginklų ir šaudmenų gamintojams, tokiems kaip vokiečių bendrovė „Rheinmetall“ pradėti projektų statybas dar negavus leidimo. Įvedus tokius pokyčius, bendrovės turėtų leidimus gauti iki statybų pabaigos.

Šių įstatymų projektus, parengtus Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Vyriausybė Seimo prašė nagrinėti skubos tvarka.

Numatoma, kad su gynybos poreikiais susijusius projektus būtų galima statyti neurbanizuotose teritorijose be teritorijų planavimo su savivaldybe procedūrų. Tokiu atveju nebūtų privaloma informuoti visuomenę apie projektavimą ar apie statybos darbų pradžią.

Kaip teigia ministerija, poreikį keisti įstatymus nulėmė pokytis geopolitinėje situacijoje, sukūręs poreikį valstybėje skubiai vystyti gynybos poreikius užtikrinančią pramonę.

Susitarimus su Vokietijos gynybos pramonės atstove „Rheinmetall“ tikimasi pasirašyti per dvi savaites, teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ministrės teigimu, inicijuojami įstatymų pakeitimai, kurie palengvintų „Rheinmetall“ atėjimą, padarys šalį viena draugiškiausių gynybos pramonei. Anot jos, jau bendraujama su gynybos bendrovėmis iš JAV ir Prancūzijos.

„Bet ėmėmės svarbių įstatymų pakeitimų, kurie nulemtų, kad Lietuva taptų draugiškiausia šalimi stambioms gynybos ir saugumo investicijoms. Ir „Rheinmetall“ bus pirmas projektas, tačiau tikiuosi ir darysime viską, kad būtų toli gražu ne paskutinis“, – sakė ji.

A.Armonaitė pabrėžė, kad tokio verslo pritraukimas leis Lietuvai stiprinti savo gynybos pajėgumus ir sukurs aukštos pridėtinės vertės darbo vietas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste