Kinija teigia esanti labai susirūpinusi dėl vieno ES tyrimo: vadina diskriminacija

Kinija trečiadienį pareiškė, kad yra „labai susirūpinusi“ dėl Europos Sąjungos (ES) tyrimo, kurio taikinyje atsidūrė vėjo turbinų tiekėjai.

Kinija pareiškė, kad yra „labai susirūpinusi“ dėl ES tyrimo, kurio taikinyje atsidūrė vėjo turbinų tiekėjai.<br>Asociatyvi Unsplash nuotr.
Kinija pareiškė, kad yra „labai susirūpinusi“ dėl ES tyrimo, kurio taikinyje atsidūrė vėjo turbinų tiekėjai.<br>Asociatyvi Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Apr 10, 2024, 12:24 PM, atnaujinta Apr 10, 2024, 12:26 PM

Šis tyrimas yra naujausias prieš Pekiną nukreiptas Briuselio žingsnis, susijęs su subsidijomis „žaliųjų“ technologijų srityje, kurios, kaip įtariama, kenkia sąžiningai konkurencijai.

„Manau, kad išorinis pasaulis yra susirūpinęs dėl stiprėjančių protekcionistinių Europos Sąjungos tendencijų, o Kinija yra labai susirūpinusi dėl diskriminuojančių priemonių, kurių Europos pusė ėmėsi prieš Kinijos įmones ir netgi pramonės šakas“, – sakė užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

„Raginame Europos pusę laikytis PPO (Pasaulio prekybos organizacijos) taisyklių ir rinkos principų, o Kinija tvirtai gins teisėtas Kinijos įmonių teises ir interesus“, – tvirtino ji.

ES nori įgyvendinti atsinaujinančiosios energetikos plėtrą, nes blokas siekia iki 2050 m. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išlakas iki nulio ir tuo pat metu atsisakyti pernelyg didelės priklausomybės nuo pigesnių kiniškų technologijų.

Bloko konkurencijos vadovė Margrethe Vestager apie tyrimą dėl Kinijos vėjo turbinų tiekėjų paskelbė antradienį per kalbą Prinstono universitete JAV Naujojo Džersio valstijoje.

„Tiriame vėjo parkų Ispanijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje plėtros sąlygas“, – teigė ji.

Apie tyrimą dėl vėjo turbinų buvo pranešta po to, kai anksčiau buvo imtasi tirti Kinijos subsidijas saulės baterijoms, elektromobiliams ir traukiniams. Naujausias tyrimas buvo pradėtas pagal pernai įsigaliojusias naujas taisykles, kurių tikslas yra neleisti, kad užsienio subsidijos pakenktų sąžiningai konkurencijai ES.

Pasak asociacijos „WindEurope“, kiniškos vėjo turbinos Europoje šiuo metu siūlomos iki 50 proc. pigiau, lyginant su europietiškomis vėjo turbinomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste