Derybose su „Rheinmetall“ – svarbus žingsnis: pasirašytas ketinimo protokolas

Antradienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ir įmonės „Rheinmetall“ atstovas Maximilian Froch pasirašė ketinimo protokolą dėl Vokietijos gynybos pramonės atstovės amunicijos gamyklos statybų Lietuvoje.

Pasirašytas ketinimo protokolas dėl Vokietijos gynybos pramonės atstovės amunicijos gamyklos statybų Lietuvoje.<br>Scanpix.
Pasirašytas ketinimo protokolas dėl Vokietijos gynybos pramonės atstovės amunicijos gamyklos statybų Lietuvoje.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Apr 16, 2024, 1:53 PM, atnaujinta Apr 16, 2024, 3:19 PM

Šiuo metu protokolo turinys yra neviešinamas.

„Ketinimų protokolų susitarimas yra konfidencialus, nes kai kurie elementai paliečia paslaptis tiek komercines, tiek Lietuvos nacionalinio saugumo srityje“, – teigė A. Armonaitė.

Kaip teigė premjerė Ingrida Šimonytė, nors šis dokumentas rodo ryžtą, prireiks daug darbo, kol „Rheinmetal“ gamykla pradės veiklą Lietuvoje.

„Šiandien mes galime pažymėti tarpinę stotelę – pasirašymą. Po jo darbas tęsis labai intensyviai, kol galėsime pasveikinti šios įmonės gamybos vietą Lietuvoje“, – teigė I. Šimonytė.

„Neabejoju, kad darbo tempas nelėtės, toliau dirbsime, kol išspręsime likusius uždavinius“, – pridūrė ji.

Ji pabrėžė, kad šis projektas yra svarbus, nes stiprina ne tik Lietuvos, bet ir Europos gynybos pramonę.

Tuo metu A. Armonaitė pranešė, kad pasirašė dokumentą, kuris leis pradėti derybas su „Rheinmetall“ dėl investicinės sutarties.

Pasak jos, šioje sutartyje bus nurodytas investicijų dydis, sukuriamų darbo vietų skaičius bei Lietuvos įsipareigojimai užtikrinti infrastruktūra.

Kaip paminėjo įmonės „Rheinmetall“ atstovas Maksimilianas Frochas, dėl tokių klausimų, ko bendrovė tikisi iš Lietuvos pusės ir ar šaliai amunicija bus parduodama išskirtinėmis sąlygomis dar tik bus diskutuojama.

„Galimai tai bus diskusijų klausimas“, – paklaustas tikino M. Frochas.

„Rheinmetall“ gamykla bus viena didžiausių investicijų Lietuvos istorijoje

A. Armonaitė taip pat paminėjo, kad ši gamykla bus viena didžiausių investicijų į Lietuvos gynybos sektorių šalies istorijoje.

„Tai bus tai bus viena didžiausių investicijų apskritai Lietuvos istorijoje. Ji duos postūmį mūsų pramonei, mūsų ekonomikai ir regiono saugumui“, – sakė ministrė.

„Mes pritraukiame investiciją, kuri generuos grąžą ir kuri padės mums užsitikrinti savarankiškumą, kalbant apie artilerijos šaudmenų įsigijimus“, – kalbėjo ji.

A. Armonaitė tvirtino, kad „Rheinmetall“ pasirinkimas parodo tiek pasitikėjimą Lietuvos žmonių kompetencijomis, tiek tikėjimą, kad tai saugi šalis investicijoms.

Praėjusią savaitę Seimas po pateikimo pritarė įstatymų pataisoms, kurios sudarytų palankesnes sąlygas „Rheinmetall“ kuo greičiau pradėti veiklą Lietuvoje.

Šis projektas į Seimo plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti balandžio 18 d.

Apie ketinimus Lietuvoje statyti gamyklą, kur Vokietija planuoja nuolat dislokuoti brigados dydžio karinį dalinį rytiniam NATO flangui apsaugoti, „Rheinmetall“ pranešė kovo viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.