Paskelbus apie „Vičiūnų“ gamyklos Rusijoje pardavimą V. Matijošaitis pereina į ataką: kaltino konservatorius

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, „Vičiūnų grupei“ pranešus apie gamyklos Rusijoje pardavimą, tikina, kad klausimai jam nesibaigia, todėl pateikia atsakymus vienu kartu. „Taškas padėtas – viskas. Ir visi žinojo, kad čia buvo tik laiko klausimas. Kitaip net negalėjo būti. Užtruko ilgiau nei tikėtasi, bet kai kas labai dėl to stengėsi ir džiaugėsi kiekviena papildoma diena“, – Kauno savivaldybės pranešime spaudai rašo V.Matijošaitis.

V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis tikina, kad klausimai jam nesibaigia, todėl pateikia atsakymus vienu kartu.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Matijošaitis tikina, kad klausimai jam nesibaigia, todėl pateikia atsakymus vienu kartu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2024, 8:46 AM, atnaujinta May 7, 2024, 9:03 AM

Tik balandžio pabaigoje pranešta, kad visas verslas, beveik dvejus metus delsus pasitraukti iš Rusijos, parduotas bendrovei „Ocean Group“. „Kai kas negali susitaikyti su mintimi, kad „Vičiūnų“ kompanijos Rytų rinkose nebėra“, – mano V.Matijošaitis.

Kaip teigia jis, žemai lenkiasi kauniečiams, kurie juo pasitikėjo. „Stiprų palaikymą, supratimą jaučiu kasdien, susitikdamas, bendraudamas su gyventojais“, – priduria meras.

„Jokio spaudimo nei man, nei mano šeimos nariams iš kauniečių niekada nejaučiau. Išskyrus siaurą vietinių konservatorių ratelį ir keletą aplink apspitusių jaunuolių. Jie niekada neatleis, kad atėmėme miestą iš Kupčinsko ir sugrąžinome Kauną kauniečiams.

Moralinis spaudimas galėtų būti iš tų, kurie turi bent kiek sąžinės, o čia buvo grynai politinis, ciniškas puolimas ir visiškai jokios moralės“, – teigiama pranešime.

Jis taip pat užsiminė apie „keistą sutapimą“. Esą tik įmonių pardavimo klausimams pajudėjus iš mirties taško, prasidėdavo trukdžiai Lietuvoje: protestai, tyrimai, straipsniai ar „kitoks spaudimas“. „Atrodė, jog kažkas labai nenori greitos baigties“, – įsitikinęs Kauno meras, kalbėdamas ir apie patyčias, manipuliacijas, žmonių „kvailinimą savo išgalvotais gąsdinimais“.

V.Matijošaitis komentare kelia ir kitą klausimą, primenant „Vičiūnų grupės“ dešimtmečių istoriją: ar paskutinius dvejus metus dabartinei valdžiai tai nors kiek rūpėjo? Ar per tiek laiko kas nors domėjosi, kaip iš tikro klostėsi išėjimo iš Rusijos procesai?

„Atsakymas aiškus, – patys matėt. Užtat kritikuot sugebėjo visi, kas tik netingėjo“, – atsakymą pateikia jis.

„Trumpai tariant, jeigu kas nors iš dabartinių valdančiųjų jums pasiūlytų bristi į plačią ir sraunią upę, nesistebėkite, kad, pradėjus skęsti, rankos niekas nepasiūlys ir gelbėjimo rato nepaduos. Priešingai, – jie išsišiepę visomis jėgomis pasistengs, kad kuo greičiau ir giliau nugrimztumėt.

Ir nepamirškime Kubiliaus kvietimų su dviračių žygiais po Baltarusiją. Ne tiek jau daug laiko tepraėjo, o viskas apsivertė aukštyn kojomis. Tokia ta moralė...“ – komentarą užbaigia V.Matijošaitis.

Prasidėjus karui Ukrainoje, V.Matijošaitis žadėjo pasitraukti iš Rusijos, tačiau to nepadarė kone dvejus metus. Tik 2024 m. balandžio 19 d. pasirodė informacija apie tai, kad visas verslas parduotas Rusijos valdymo grupei „Gruppa Okean“, kuri siejama su dideliu Rusijos žuvies ir jūros gėrybių importuotoju „Unifrost“. Tačiau Rusijos registre duomenų apie „Gruppa Okean“ nėra.

Iniciatyvos „Stop prekybai rusijoje“ duomenimis, pernai „Vičiūnai-Rus“ gavo 183 milijonus eurų pajamų ir Rusijos biudžetą galėjo papildyti daugiau nei 23 milijonais skaičiuojant eurais.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.