Kuo Vilniaus kavinė priviliojo „Red Hot Chili Peppers“ lyderį?

Persijos salotos su migdolų sūriu, kiniškos spalvotosios salotos su česnakiniu-miso padažu, pica be įprasto tešlos pagrindo, šaltibarščiai be kefyro, linų sėmenų arba svogūnų duonelė, suši su baltaisiais ridikėliais ir daigintomis saulėgrąžomis, daigintų grikių ir vaisių granola, lazanija be makaronų lakštų, o vietoj jų – cukinijos. Tokį, savo pačios įkurtos žaliavalgių kavinės „raw42”, meniu vardija jo įkūrėja Gražina Gum.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-08-16 22:18, atnaujinta 2018-03-17 08:12

„Tai gyvas ir laukinis maistas“, - savo puoselėjamo maisto idėją apibūdina moteris ir priduria, kad viskas prasidėjo nuo organizmo poreikio jaustis geriau. Kai šis poreikis virto gyvenimo būdu, G. Gum juo nusprendė užkrėsti ir kitus.

Kol kas, kaip pati sako, sėkmingai. O „raw42” patiekalus įvertino net į kavinę netikėtai užsukęs Lietuvoje koncertavusios grupės „Red Hot Chili Peppers“ lyderis Anthony'is Kiedis.

Vienoje Vilniaus senamiesčio gatvių įsikūrusioje kavinėje dėmesys krypsta toli gražu ne į interjerą. Akivaizdu, kad šis alsuoja pagarba „žaliam“ maistui – apie tai byloja ryškiai salotine spalva nudažytos sienos, ant palangių vazonuose augantys žalumynai.

Visgi natūralumas čia užima lyderio poziciją – išsinešti skirti įrankiai gaminami iš irstančio kukurūzo pluošto, maistas patiekiamas ant lentelės iš kedro, daržovės ir žolės atkeliauja iš smulkių ūkių, o sveikuoliški kokteiliai plakami ir iš dilgėlių, ir iš špinatų, ir iš kiaulpienių.

„Žalias“ arba „gyvas“, kitaip „raw“ maistas, paaiškina Gražina, gali būti termiškai apdorotas ne aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje. Dažniausiai žalias maistas termiškai visai neapdorojamas. Tokiu būdu jame išlieka visos maistinės savybės. 

Jokios mėsos, pieno ar jo produktų, kiaušinių. Šios mitybos pagrindą sudaro vaisiai, daržovės, daiginti ankštiniai, grūdai, sėklos, mirkyti, sausi riešutai, jūržolės,dumbliai. Produktai valgomi atskirai arba yra derinami tarpusavyje.

„Šio maisto skonis – gyvas, - patikina G. Gum. - O poveikis organizmui, palyginus su tradicine mityba, kur kas veiksmingesnis.“

Nuo tradicinio – prie „žalio“

Medicina ir menotyra. Tokius mokslus savo laiku krimto žaliavalgystę propaguojanti G. Gum. Sveikuolių šeimoje augusi moteris pamini, kad teisingas požiūris į maistą jai buvo diegiamas nuo pat vaikystės.

Sau tinkamos mitybos paiešką paskatino vis nesibaigiantys negalavimai – mažas hemoglobino kiekis kraujyje, alergijos ir kitos mums įprastos ligos: „Esame įpratę vartoti papildus. Jei trūksta geležies, griebiamės vitaminų. Nepakanka kalcio? Vėlgi – tabletės. Atsidūrusi šiame užburtame rate, nusprendžiau ieškoti išeities.“

G. Gum draugystė su „žaliuoju“ maistu prasidėjo prieš ketverius metus, kai moteriai į rankas pateko žymių žaliavalgių Viktorijos Butenko ir Viktoro Kulvinsko knygos apie šios mitybos pagrindus. Pirmas paragautas „žaliasis“ patiekalas – lektorės iš Rusijos suplaktas kokteilis.

„Žaliasis“ kokteilis, aiškina „raw42” vadovė, - tai maistingas gėrimas, turtingas chlorofilo, skaidulų. Be to, lengvai virškinamas. Šių kokteilių pagrindą sudaro vaisiai, vanduo ir įvairūs žalumynai, kurių apstu kiekvienoje pievoje."

G. Gum pasakoja, kad pirmajam kokteiliui gaminti buvo panaudotas sezamų pienas. Kas toks išvis egzistuoja tąkart ji teigia net nežinojusi.

„Kartą paragavusi, kokteilius sau ir savo šeima pradėjau plakti kone kasdien. O ir nauda organizmui buvo akivaizdi – netruko jėgų, ligos aplankydavo rečiau. Nuo alergijų kentėjęs sūnus pasveiko. O šių ligų priežasčių ilgą laiką negalėjo nustatyti net specialistai“, - žaliavalgystės pradžią prisimena moteris.

„Žalios“ picos

Prieš žaliavalgystės moteris ėjo pamažu – iš pradžių pradėjo plakti kokteilius ir skaityti literatūrą apie „raw“ maistą. Kai pajuto, kad racionas, didžiąją dalį kurio sudarė įvairios salotos, pradeda įkyrėti, G. Gum pradėjo kapstytis giliau. Taip ji atrado vis daugiau patiekalų, kurie tinka „raw“ mitybą propaguojančiam žmogui.

Žygdarbį čia, anot G. Gum, nudirbę amerikiečiai – jų išleistomis knygomis žaliavalgė remiasi kurdama „raw42” valgiaraštį.

Picos, sumuštiniai, makaronai, pyragai, tortai, duonelės – žaliavalgiškai pagaminti gali būti kone visi tradiciniai patiekalai.

„Iš raciono išmetus vieną produktą, jį tenka pakeisti kitu. Esu sutikus ne vieną perbalusi žaliavalgį. Neretai į šį mitybos būdą jie persimeta neapgalvotai“, - svarsto moteris ir priduria, kad žaliavalgystei būtinas pasiruošimas ir savotiškas nusistatymas.

Tiems, kas savo dienos neįsivaizduoja be gabalo mėsos ar kašto maisto, G. Gum pataria karts nuo karto susiplakti „žaliąjį“ kokteilį: „Jei žmogus sveikas, kardinalių pokyčių jam gal būt ir nereikia. O jei tiesiog trūksta energijos, nedidelė „raw“ maisto injekcija jam bus tik į naudą.“

Lietuviška vasara žaliavalgiams itin dėkinga. Kone viską, kas būtina „žaliam“ racionui, galima rasti kiekviename kaime ir net paprasčiausioje pievoje.

„Špinatai, mėtos, kiaulpienės, dilgėlės, pienės, garšvos, aviečių, morkų, burokėlių lapai, kone visos prieskoninės žolės ir vaistažolės“, - sezoninių žalumynų pavadinimus beria pašnekovė.

Tiesa, sunkumų iškils žiemą. Kita vertus, žaliavalgystę galima praktikuoti nuo pavasario iki vėlyvo rudens, o šaltojo sezono metu maitintis tradiciškai.

Nuo skrandžio – prie verslo

Mintis įkurti „raw“ maisto kavinę G. Gum paskatino asmeninė patirtis: „Jei šis mitybos būdas padėjo man, jis gali pagelbėti ir kitiems. Pašnekovė neatmeta ir mados kriterijaus – žaliavalgyste mūsų šalyje jau pradėta domėtis, tad atsiranda vis daugiau žmonių, norinčių išbandyti tokį maistą, bet tinginčių tai daryti savarankiškai.

Prie „raw42” vairo stojusi moteris neslepia – mintis pradėti šįvrslą kilo siekiant įtikinti žmonės, kad „žalias“ maistas – ne mada, o galimybė rinktis: „Lankytojų netrūksta. Ateina ir šeimos, ir patys žaliavalgiai, ir iškabą išvydę praeiviai. Be to, lietuviai imlūs eksperimentas. Kadaise bandėme kinų virtuvę, vėliau mėgavomės ir gyrėme indų patiekalus. Gal atėjo eilė pasirodyti „raw“ maistui?“

Moteris pasakoja kasdien susidurianti su žmonių nuostaba, kad „raw“ maistas – tai ne tik salotų lapai ir šviežiai spaudžiamos sultys: „Šios mitybos įvairovė – ne ką skurdesnė nei tradicinės. Aišku, produktų pasirinkimas ir gamybos taisyklės yra griežtesnės, bet šie apribojimai verčia pajungti vaizduotę. Tarkim, mūsų pažiba - sumuštinis iš džiovintos duonelės su džiovintų sėklų maltiniu ir daržovėmis. Desertus gaminame be miltų, cukraus ar kiaušinių, tačiau skoniu jie nenusileidžia tradiciniams saldumynams.“

Lankosi ir įžymybės

Kavinę „raw42” jau įvertino ir kai kurie žinomi žmonės - fotografas Gediminas Žilinskas, iš televizorių ekranų pažįstami aktoriai.

Bet labiausiai „raw42” vadovę nudžiugino žinia, kad į jos kavinę pavalgyti užsuko žymios grupės „Red Hot Chili Peppers“ vokalistas Anthony'os Kiedis: „Grupės lyderis Anthony su savo sūnumi bei fotografu atvyko pas mus ir džiaugėsi Vilniuje atradę „raw“ maisto kultūrą propaguojančią vietą."

Pirmajam išbandymui

Norėdama įtikinti, kad „raw“ mityba – ne iššūkis, o tiesiog kasdienės pastangos jaustis geriau, G. Gum pateikia kelis nesudėtingus žaliavalgių receptus.

Kokteilis „Vasaros vitaminų bomba“

Jums reikės obuolio, prinokusios kriaušės, stiklinės juodųjų serbentų, trijų burokėlių lapų ir 500 ml vandens. Viską sumetame į plaktuvą ir išplakame. Jei norite saldesnio kokteilio, įdėkite į jį šaukštą medaus.

Morkų ir avokadų sriuba

Jums reikės 300 ml šviežiai spaustų morkų sulčių, pusės avokado, žiupsnelio druskos ir kario. Viską suplakite iki vienalytės masės. Sriubą pagardinkite paprikos griežinėliais.

Vasaros salotos su kario-anakardžių padažu

Salotoms jums reikės sunokusio obuolio, dviejų pomidorų, trijų agurkų. Viską supjaustykite taip, kaip mėgstate ir užpilkite padažu. O jį gaminkite taip: į smulkintuvą įmeskite 100 g anakardžių riešutų, arbatinį šaukštelį kario ir žiupsnelį druskos, įpilkite 50 ml vandens bei šlakelį citrinos sulčių. Viską sumalkite ir padažu pagardinkite salotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.