„Cirque du Soleil” įkūrėjas G. Laliberte susikrovė milijonus dirbdamas gatvės klounu

Buvo laikas, kai Guy Laliberte (53 m.) kišenėse švilpavo vėjai, bet jis labai troško keliauti ir pamatyti pasaulį. Milijardierius, Kanados šou „Cirque du Soleil” įkūrėjas, klounas, penkių vaikų tėvas dabar gali vykti net į kosmosą.

„Pinigai man nėra svarbiausia gyvenime. Jaučiau malonumą ir tuomet, kai mano kišenėse švilpavo vėjai, kai „gastroliavau” aikštėse”, – tikino milijardierius Guy Laliberte.<br>"Scanpix"
„Pinigai man nėra svarbiausia gyvenime. Jaučiau malonumą ir tuomet, kai mano kišenėse švilpavo vėjai, kai „gastroliavau” aikštėse”, – tikino milijardierius Guy Laliberte.<br>"Scanpix"
Daugiau nuotraukų (1)

Ona Kacėnaitė ("Stilius")

Nov 4, 2012, 1:59 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:04 PM

Kanados „Cirque du Soleil” vadovas turi viską, apie ką galima svajoti: prabangią jachtą, nuosavą salą, septynis namus.

G.Laliberte gali sau leisti keliones į egzotiškiausius pasaulio kampelius ir nusipirkti 35 milijonus JAV dolerių (jei tikėtume gandais, tiek jo kišenę patuštino skrydis į orbitą 2009 metais) kainuojantį bilietą į kosminį laivą.

Jo kompanijoje „Saulės imperija” dirba daugiau nei penki tūkstančiai darbuotojų, tarp jų daugiau nei 1300 artistų iš daugiau nei 50 skirtingų pasaulio šalių. Metinė įmonės apyvarta siekia milijardą JAV dolerių.

Buvusio Kvebeko gatvės artisto, kuris kažkada už kelias į kepurę mestas monetas rijo ugnį, komercinio skrydžio aukštyn istorija susijusi su „Cirque du Soleil” sėkme.

1984 metais G.Laliberte su 20 gatvės artistų komanda įgyvendino cirko projektą gavę finansinę paramą iš Kvebeko miesto administracijos.

Nedidelė akrobatų ir klounų grupė greitai išsiskyrė iš kitų konkurentų nestandartiniu požiūriu į šou, kuriame cirkas susipynė su gatvės teatru ir estradiniu koncertu.

Metams bėgant pastatymai darėsi vis sudėtingesni ir brangesni, „Cirque du Soleil” agentai pradėjo verbuoti pirmąsias pasaulio maniežo žvaigždes ir jaunus atletus, spektakliams statyti buvo kviečiami madingi teatro ir kino režisieriai.

Praėjusiais metais Monrealyje (Kanada) vyko šou „Michael Jackson The Immortal World Tour” premjera, skirta popmuzikos žvaigždei Michaelui Jacksonui atminti.

Šiame spektaklyje yra viskas, kas vienaip ar kitaip susiję su scenos karaliaus vardu, – nuo rančos „Neverland”, kurią atgaivina dekoracijos, iki garsiųjų lakinių batelių ir sidabrinės spalvos kojinių – šitaip atrodydamas M.Jacksonas žengė savo garsiąja „mėnulio eisena”.

Šį spektaklį G.Laliberte vadina vienu mėgstamiausių, nes „Cirque du Soleil” ir popmuzikos karalių siejo šilti ryšiai.

Paprastai interviu „Cirque du Soleil” įkūrėjas mielai pasakoja apie popmuzikos karalių M.Jacksoną, bet apie save linkęs patylėti.

Žinoma tik tiek, kad jis – penkių vaikų tėvas, prieš trejus metus išsiskyrė su savo drauge Rizia Moreira, auklėjusia tris jo vaikus.

Dabar turtuolis gyvena su Claudia Barilla, dviejų jo vaikų motina, kuri palaiko pačius drąsiausius ir netikėčiausius jo sumanymus. 2009 metais Claudia buvo atvykusi su Guy į Baikonūrą ir su ašaromis akyse išleido mylimą žmogų į tolimą kelionę – kosmoso erdves.

– Su M.Jacksonu buvote pažįstami asmeniškai?

– Michaelas buvo didelis „Cirque du Soleil” draugas. Susipažinome Santa Monikoje (Kalifornija, JAV), kur pirmąkart buvome pa-kviesti į gastroles.

Michaelas nepraleido nė vieno spektaklio. Jis buvo didis artistas. Bet labiausiai mane žavėjo jo išskirtinės vaikiškos fantazijos, kurios padėjo atsirasti jo nuostabiems šou ir vaizdo klipams.

– Ar su M.Jacksonu svarstėte bendro projekto galimybes: cirko vaidmenį klipe, bendrus pasirodymus ar ką nors panašaus?

– Taip, tokių idėjų kildavo, ir ne kartą. Bet sugauti tinkamą momentą buvo sunku – Mi-chaelo gyvenimas buvo labai įtemptas.

– ... ir nelaimingas.

– Apie tai sunku spręsti. Esu linkęs apie jį galvoti kaip apie labai laimingą žmogų. Kai Michaelas išeidavo į sceną, jis jausdavosi laimingas. O atlikėjui tik tai ir svarbu.

– Jums, „Cirque du Soleil” vadovui, reikia visada būti nusiteikusiam teigiamoms emocijoms. Kas padeda palaikyti gerą nuotaiką?

– Tvirtas tikėjimas, kad man viskas pavyks, o jei nepavyks – ne bėda. Turiu šeimą, artimus žmones, kurie mane visada palaikys.

– Žiniasklaida rašo, kad G.Laliberte gyvenimo vertybės rikiuojasi tokia tvarka: trečioje vietoje – cirkas, antroje – kelionės, pirmoje – verslas.

– Visada labai džiaugiuosi, kai iš laikraščių apie save sužinau ką nors nauja. Nežinau, kur tai perskaitėte, bet sudėliota ne taip.

Šiuo metu mano gyvenimo prioritetas – šeima. Kelionės ir verslas – po to. Beje, verslas ir anksčiau nebuvo mano gyvenimo prasmė. Tapau verslininku, kad turėčiau galimybę keliauti ir pamatyti pasaulį.

– Viename interviu save pavadinote hipių sielos žmogumi. Kaip hipių idealai suderinami su daugiamilijoniniu turtu?

– Tiesiog manau, kad meilė ir kelionės po pasaulį – svarbiausia, ko turėtume siekti. O jei kalbėtume apie pinigus, savęs neriboju ir stengiuosi patirti kuo daugiau malonumų.

Pasikartosiu: pinigai man nėra svarbiausia gyvenime. Jaučiau malonumą ir tuomet, kai mano kišenėse švilpavo vėjai, kai „gastroliavau” aikštėse, už tai gaudamas skatikus, kurių užtekdavo tik pietums ir vakarienei.

– Išgarsėjote ne tik kaip „Cirque du Soleil” įkūrėjas, bet ir kaip profesionalus pokerio žaidėjas. Kokios asmeninės savybės labiausiai padeda žaidžiant pokerį?

– Labiausiai pravertė patyrimas, kurį sukaupiau per pasirodymus aikštėse. Tuomet esi apsuptas minios, bet kuris žmogus bet kada gali nueiti į šalį, jei jam bus neįdomu.

Todėl būtina perprasti žmones, stebėti jų reakciją, skaityti mintis iš mažiausių mimikos niuansų. Tai sudėtinga, bet toks tyrimas man visada teikė didelį malonumą.

– Kuo nori tapti jūsų vaikai?

– Labai tikiuosi, kad vaikai ras savo gyvenimo kelią, seks paskui savo svajonę ir aistrą. Jei jų svajonė bus susijusi su verslu, tebūnie.

Gastrolių žemėlapyje – ir Vilnius

Kanados milijardieriaus įkurtas šou „Cirque du Soleil” jau pradžiugino daugiau nei 100 milijonų gyventojų daugiau nei 300 skirtingų miestų visuose pasaulio žemynuose.

2011 metų pabaigoje lietuvių širdis spektakliu „Saltimbanco” pavergęs garsiausias ir brangiausias šou „Cirque du Soleil” grįš į Vilnių. Kanados šou milžino grupė 2013 metų pavasarį Lietuvos sostinėje žada parodytį spektaklį „Alegria”.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.