Lietuvė Didžiąją Britaniją stebina kūno virpesių muzika

Lietuvė psichologė Eglė Meištaitė Didžiojoje Britanijoje patyrė stulbinančią sėkmę. Jos originalus kūrinys „Širdies variacijos styginių kvartetui“, sudarytas iš kenčiančių žmonių kūno virpesių, pribloškė britus.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Dec 24, 2012, 4:55 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:42 AM

Psichologės ir kompozitorės elektroninis paštas kimšte užkimštas pasiūlymais susitikti, pasikalbėti, leisti išsipasakoti ir dalyvauti tolimesniuose Eglės projektuose.

„Svarbiausias žmogaus organas yra širdis. Jeigu siela sužeista, širdis skleidžia SOS signalus visiems aplinkui. Aš su kolegomis: britais, vokiečiais, prancūzais, rumunais sukūriau šį kūrinį, nes mane pačią kiti laikė nevykėle Lietuvoje.

Baigusi Vilniaus universitetą, nebuvau priimta į aspirantūrą Lietuvoje. Negalėjau rasti darbo, kurį dirbant būtų įmanoma susimokėti už butą ir elementarius išsilavinusio žmogaus poreikius.

Tokių žmonių pilna visame pasaulyje. Ir mes suradome būdą, kaip pasakyti kitiems: nenusiminkite – jūs viską galite!“ , - tikina E. Meištaitė.

Lietuvė Britanijoje pati subūrė tarptautinį kvartetą originaliam kūriniui atlikti.

Eglės sėkmė jau buvo aiškiai juntama po Liverpulyje sėkmingai atlikto jos sukurto miuziklo „Meilė ir Žuvies Filė“ (angl. „Love and Fish Fillet“) apie plintančią vartotojiškumo ligą žmogiškuose santykiuose. Tačiau kūrinys „Širdies variacijos styginių kvartetui“ buvo bomba – jo gerbėjų skaičius nuolat auga.

„Vartojame šiandien viską ir per daug – pradedant gamtos ištekliais, baigiant draugystėmis ir ryšiais su mylinčiais žmonėmis.

Kartą patyrę buvimo kartu vienišumą, bijome tapti nuobodūs. Amžinos meilės priesaiką pakeitėme lažybomis, kaip ilgai pora ištvers kartu. Kaip tai ištverti?

Kaip pasiūlyti sau ir šalia esančiam žmogui pozityvesnį santykį? Štai kokie egzistenciniai klausimai nuolat mane kamavo ir Lietuvoje, ir Britanijoje“ ,- sakė E. Meištaitė.

Taip gimė idėja meniniam projektui „Širdies variacijos styginių kvartetui“ (angl. „Heart Variations for String Quartet“). Po sėkmingo finansavimo prasidėjo darbas.

„Aš subūriau kelias grupes žmonių iš Liverpulio sveikatos centrų. Kiekvienas žmogus buvo patyręs asmeninę katastrofišką ir žlugdančią istoriją, dėl kurios lankėsi pas psichologus ir psichiatrus.

Įrašinėjau jų širdies elektrokardiogramas prieš muzikos improvizacijos sesijas ir po jų.

Elektrokardiogramas konvertavau į natas. Kartu su dalyviais klausėmės jų širdies plakimo įrašų“ , - aiškino kompozitorė.

Ją labai nustebino skirtumai tarp melodijų, pvz.: vieno iš dalyvių prieš muzikinę sesiją širdies skleidžiamus garsus sudarė apie 75 procentai žemų dažnių, po muzikos sesijos dažniai pasiskirstė tolygiai.

Melodija ėmė skambėti ramiau ir pozityviau, neliko žemiausių ir aukščiausių natų.

„Vokiečių kompozitoriaus W. A. Mozarto muzikos efektas (kai muzika atpalaiduoja kūną, normalizuoja kvėpavimą, kraujotaką, emocijas ir t. t.), visuotinai įrodytas. Nebijau sakyti, kad tarptautiniam kvartetui irgi pavyko pasiekti labai panašų poveikį klausytojams“ , - kalbėjo Eglė.

Kompozitorė ir psichologė teigė, jog muzikos sesijos dalyviai įsismagino ir pralinksmėjo, ėmė bendrauti ir vienu balsu tvirtino, jog nieko panašaus nepatyrė per kognityvinę grupinę terapiją.

„Kai 32000 širdies elektrinių impulsų įrašą perleidau savo kolegei kompozitorei Meike Holzmann, ji atrinko, sumaketavo ir sulipdė širdies dūžius į 40 minučių klasikinės muzikos 5 dalių ciklą.

Antrąją dalį palikome tokią, kokie ir yra tikrieji širdies garsai (nepridėta ir neiškirpta nė viena nata). Anksčiau man atrodė, kad mūsų širdys plaka monotonišku ritmu, tačiau buvo visiškai klaidinga taip manyti. Tą ir galima išgirsti mūsų kūrinyje.

Man asmeniškai klausytis klasikinės muzikos, kuri sukomponuota iš širdies melodijų, yra ir didžiulis atradimas, ir gilus paradoksas.

Bet šis paradoksas sutraukė minias žmonių ir buvo pripažinta psichologinė jo gydomoji galia“ , - džiaugėsi E. Meištaitė.

Styginio kvarteto muzikantai ir kūrėjai - Tobias ir Anais Holzmann (Vokietija, Prancūzija), Cecily Smith (Didžioji Britanija) ir Dorin Tuca (Rumunija). Kūrinys taip pat išleistas CD formatu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.