Golfas Klaipėdos verslininkėms – tarsi meilės romanas

Sėkmingai susiklosčiusiu gyvenimu besimėgaujantys žmonės pastebi, kad imtis naujos veiklos dažniausiai kelią užtveria mūsų pačių sėkmės baimė. Todėl bijome keistis, bijome pradėti savo verslą, nedrįstame imtis neįprastos veiklos. 

Daugiau nuotraukų (1)

Elvyra Žeižienė

Aug 7, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:52 AM

Moterys, išdrįsusios sugriauti mitą, jog tai turtingų vyrų laisvalaikio pomėgis, juokauja, kad golfas – tarsi meilės romanas: jeigu nenusiteiki rimtai, tuomet nesmagu žaisti, o jeigu nusiteiki – jis sudaužo tau širdį. Pomėgis visai šeimai

Klaipėdietė verslininkė Jolanta Zabarauskienė, ne pirmus metus skinanti įvairių golfo turnyrų laurus, prisipažįsta, kad ją užgrūdino ne tik įnoringi pajūrio vėjai, bet ir staigūs ekonomikos bei visuomeninio gyvenimo pokyčiai. Prieš trejetą metų pirmą sykį paėmusi į rankas golfo lazdą, nepabūgo klibinti lietuviško mito, kad šis sportas tik vyrams ar išrinktiesiems.

Tačiau jauna moteris jau ankščiau pasižymėjo drąsa – atsigręžus keletą dešimtmečių atgal, perspektyvi Klaipėdos konservatorijos absolventė, orkestro muzikantė, padėjusi fleitą į futliarą, norėdama išgyventi ekonominės krizės sąlygomis, išdrįso rizikuoti ir imtis šeimos verslo.

Tai buvo visiškai nauja ir nežinoma sritis. Garso įrašų studija, paskui prekyba drabužiais, o dabar ji – nemažo galanterijos gaminiais prekiaujančio parduotuvių tinklo savininkė ir vadovė. Įpratusi daug dirbti ir nebijanti iššūkių jauna moteris žodžio „krizė“ reikšmę suprato taip, kaip tai iššifruojama parašius jį kinų rašmenimis – viena jo reikšmė yra pavojus, o kita – proga. Šią progą ji išnaudojo priimdama iššūkį tobulėti ir mokytis.

„Man patinka naujovės ir iššūkiai, nuo mažens esu labai smalsi ir judri, – sako J.Zabarauskienė. – Tikriausiai tam įtakos turėjo mamytės dzūkiškas būdas – ji išmokė niekada neprarasti optimizmo ir iškilus sunkumams nepasiduoti.“

Juk dažnai, pasitaikius progai pabandyti naują veiklą, net nepradėję, savyje tarsi užtraukiame rankinį stabdį. Moteris teigia, kad studijuodama ISM vadybos ir ekonomikos universiteto magistro studijose vadovams įgijo daugiau drąsos, žinių ir pasitikėjimo savo jėgomis.

„Pamėginau, ir golfas mane tiesiog „užkabliavo“, – juokauja moteris, pasakodama apie tai, kaip išdrįso peržengti tariamo vyrų sporto srities ribą. Dabar toks laisvalaikio leidimo pomėgis tapo tiesiog poreikiu, pačia geriausia atsipalaidavimo ir kūrybinio mąstymo mankšta, savita sveikatingumo procedūra kūnui ir sielai. Pakalbinta savo vyro Algirdo palaikyti jam kompaniją, moteris pirmiausia pabandė golfo simuliatorių.

Paskui lankė golfo pamokas ir įgijo pradedančiojo žaidėjo žaliąją kortelę. Dabar ji jau įgudusi sportininkė. Praėjusį sezoną Jolantai sekėsi žaisti ne tik namuose. Sezono pradžioje vykusiame Europos centro golfo klube antrajame Lietuvos golfo federacijos reitinginiame turnyre, tarp 14 moterų jai atiteko pirmoji vieta, o pernai rudenį vykusiame uostamiesčio „National Golf Resort“ (NGR) klubo čempionate Jolanta trečius metus iš eilės pelnė klubo moterų čempionės vardą.

Įsimintinos jai buvo ir šiemet birželio mėnesį vykusios IX pasaulio lietuvių žaidynės, kuriose ji vienoje iš kategorijų iškovojo pirmąją vietą.

Moteris sako, kad šis netradicinis laisvalaikio praleidimo būdas dar glaudžiau suartino šeimą. Augindama du sūnus, visa šeima mėgo aktyviai pramogauti, daug keliaudavo, vykdavo slidinėti, aktyviai leisdavo laisvalaikį čia pat, prie jūros.

Tačiau vaikinams išvykus studijuoti į sostinę, sutuoktiniams tarsi atsirado šeimyninės veiklos stygius, namuose nebeliko kuo rūpintis, nurimo jaunatviškas veržlumas. O golfas šią spragą tarsi užpildė, grąžino gyvenimui naujas spalvas ir bendrystę. Todėl J.Zabarauskienė kviečia kuo daugiau moterų ir merginų pamėginti šį puikų visos šeimos laisvalaikio leidimo būdą. Nereikia dietų

Anksčiau panirę į darbus verslininkai nepastebėdavo, kaip už lango keičiasi gamtos laikai. Tradiciškai ankstyvą pavasarį sezono pradžia pažymima medelių sodinimo akcija. Golfo laukuose medelius žaidėjai sodina pačius įvairiausius – pradedant mėgstamais vaismedžiais, baigiant beržais ar šermukšniais.

„Dabar aš tiesiog mėgaujuosi gamtos grožiu nuo ankstyvo pavasario, matau, kaip ratus suka gandrai ar skelbdami lietų dangų karpo kregždžių pulkai, kaip aplinkui sužydi liepos. O kopdama kalneliais nusiraškau sunokusią gervuogę“, – pasakoja energinga moteris.

Žaisdama pilną 18 duobių žaidimą, per 5 valandas ji nueina beveik dešimt kilometrų. Tai padeda ne tik palaikyti dailias kūno linijas, bet ir suteikia žvalumo, sveikatos ir pasitikėjimo savo jėgomis.

„Kartais, paskui save į kalną tempiant lazdų vežimą, liežuvis tiesiog padus šluosto“, – vaizdingai pasakodama juokiasi verslininkė, anksčiau šį sportą nepelnytai pravardžiavusi „pensininkų“ užsiėmimu.

Golfas – tai žaidimas, reikalaujantis daug laiko, tačiau tai atsiperka maloniu bendravimu, akiračio plėtimu, o galiausiai – naujų pažinčių užmezgimu bei draugyste. Ji daug gero gali papasakoti apie savo žaidimo varžoves, kurios, užvėrusios darbovietės duris, atvyksta čia atsipalaiduoti nuo skubėjimo, streso ir miesto triukšmo. Moteris pastebi, kad golfas sėkmingiausiai tirpdo nereikalingus riebalus bei verčia pasitempti moteris tarp vyrų, ir atvirkščiai.

„O jeigu šalia dar pajunti džentelmenišką pagalbą, tai visai pakelia nuotaiką“, – toliau vardija šio laisvalaikio pomėgio privalumus aistringa golfo žaidėja. Tėvų pavyzdžiu pasekė ir abu sūnūs – po mokslų sugrįžę į Klaipėdą jie traukia į čia pat, žaliajame Danės slėnyje, Stankūnų kaime esančius golfo laukus. 

Ar tai labai brangus, tik turtingiesiems skirtas malonumas? J.Zabarauskienė purto galvą sakydama, kad tai irgi tik mitas, kurį lengva sugriauti palyginus su automobilio pasirinkimu. „Galima važinėti ir naudota, ir labai prabangia transporto priemone. Paprastas pradedančiajam skirtas naudotas golfo lazdas galima įsigyti už tris šimtus litų. Speciali golfo avalynė ir patogi apranga – taip pat įperkama.

Daugiausia kainuoja žalioji kortelė, kuri tarsi golfo žaidėjo vairuotojo pažymėjimas suteikiama išklausius specialų treniruočių kursą ir išlaikius egzaminą. Ši kortelė galioja visame pasaulyje. Dar yra nedidelis metinis klubo mokestis, o įvairios nuolaidos suteikiamos šeimoms, studentams bei akcininkams.

Veikli moteris apie golfą kalba užsidegusi, įsimylėjusiomis akimis, sakydama, kad tai yra žaidimas, kurio griežtos taisyklės reikalauja pagarbos, susikaupimo, santūrumo, ir visiško atsidavimo. Kažkas yra pasakęs, kad golfas yra tarsi meilės romanas: jeigu nenusiteiki rimtai, tuomet nesmagu žaisti, o jeigu nusiteiki rimtai – jis sudaužo tau širdį.

Garbingumo patikrinimas

Kitai klaipėdietei, ilgametei įvairių turnyrų ir žaidynių nugalėtojai, Daivai Mumgaudienei golfas širdį palietė kita – dalijimosi gerumu – prasme. Ji vadovauja Klaipėdos Labdaros ir paramos fondui „Golfas iš širdies“. Šis labdaros fondas remia keletą šeimų, auginančių onkologinėmis ligomis sergančius vaikus. Klaipėdos golfo klubo žaidėjai mano, kad jų laisvalaikio leidimo būdas – ne tik proga verslininkams gerai praleisti laiką, bet ir paremti stokojančius žmones.

Daiva Mumgaudienė sakė, kad fondas labai entuziastingai rengėsi Jūros šventės savaitgalį vykusiam labdaros turnyrui, kurio metu surinktos lėšos bus paaukotos sergančiųjų vaikų paramai. Kai kurie jų stokoja paprasčiausių kasdieniniam išgyvenimui reikalingų dalykų: slaugos priemonių, pilnaverčio maisto, kuro žiemai, šiltų drabužių. Fondo atstovai, bendraudami su mažųjų ligoniukų šeimomis pastebėjo, kad labiausiai jiems reikia mėgstamos veiklos, kuri padėtų užmiršti negandas ir skausmą. Taigi fondas apmoka sergančių vaikų papildomas užklasinės veiklos ugdymo pamokas. Jie turi galimybę lankyti muzikos mokyklą, susipažinti su žirgų sportu, mokytis jodinėti.

Paramos fondo vadovė papasakojo vieno aštuonmečio berniuko istoriją, kurį į muzikos pamokėles mama atnešdavo ant rankų. Dėl išplitusio auglio stubure antrus metus jis negali vaikščioti.

Dienų dienas praleidžia ligoninėje, namuose gyvendamas vien su raminančiaisiais vaistais, begaline tėvų meile ir pasiryžimu daryti viską, kad tik jų sūnus pasveiktų. Dar visai neseniai negalėjęs pajudėti vaikas šiandien koncertuoja sujaudintai publikai. Fondo lėšomis berniukui buvo nupirktas pučiamasis instrumentas – melodika, kitiems vaikams parūpintas specialių senovinių būgnelių komplektas.

Taip patarė muzikos mokytojas Linas Švirinas, turintis patirtį ir gebėjimą dirbti su negalios ištiktais vaikais. D.Mumgaudienė papasakojo visus iki širdies gelmių sujaudinusį vieno koncerto momentą, kurio metu berniukas, negalėdamas pasiekti instrumento, atsistojo iš neįgaliojo vežimėlio. Muzika šiam talentingam vaikui ir kitiems sergantiems padeda įveikti ligą ir praskaidrinti sunkias dienas.

Elegantiška moteris, turinti vyno žinovės kvalifikaciją, apie golfą, gyvenimo vertybes ir prasmę kalba su tokia pat ugnele, kaip ir apie vyną, kurį pažinti reikia daug laiko. Golfu ji susidomėjo dirbdama reklamos srityje, daug bendraudama su šalies ir užsienio verslininkais. Jos teigimu, kiekvienas žmogus golfe atranda ką nors savito. Esą iš pirmo žvilgsnio jis gali pasirodyti ramus, malonų pasivaikščiojimą primenantis žaidimas, tačiau pradėjusi žaisti supranti, kad čia patirima įvairių emocijų.

Vyksta nuolatinė kova su savimi, nes reikia suvaldyti smūgį ir nukreipti kamuoliuką ten, kur nori. Pavykus, visada sieki geresnio rezultato. Čia viskas vyksta panašiai kaip versle. Verslininkai juokauja, kad išdirbus kelerius metus drauge, juos pažįsti mažiau negu sužaidęs vieną golfo partiją. Golfas – labai senas tradicijas turintis ir garbingas žaidimas. Jei žmogus nėra sąžiningas žaisdamas golfą, galbūt toks jis yra ir priimdamas verslo sprendimus.

D.Mumgaudienė pastebėjo, kad aktyvūs, rezultato siekiantys žmonės šį žaidimą priskiria ne tiek raumenų, o proto stiprybės reikalaujančiu sportu, kuris yra geras būdas pažinti savo verslo partnerius, proga aptarti reikalus bei užmegzti naujus kontaktus. O kaip rodo ši klaipėdiečių patirtis – tai ir proga pagelbėti savo miesto žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.