Nuo ketverių tenisu gyvenantis S.Kučas augina naujus talentus Lietuvai

Pirmą kartą prieš daugiau nei metus nuėjusi į teniso treniruotę maniau, kad viskas bus paprasta. Išmoksiu atlikti padavimą, taisyklingai smūgiuoti, o atėjus vasarai jau gąsdinsiu savo varžovus. Aišku, varžovai nebuvo bailūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Oct 6, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:38 AM

Reikėjo ne vienos treniruotės, kad kamuoliukas skrietų ten, kur reikia, o ką jau kalbėti apie stiprius padavimus.

„Kantrybės, kantrybės, kantrybės“, - sako 25 metų Vilniaus teniso akademijos treneris Simas Kučas, mokantis teniso paslapčių vaikus. Tai jis kartoja ne tik vaikams, bet ir tenisą perkąsti bandantiems suaugusiems.

Turime teniso talentų

Iš Šiaulių kilęs S.Kučas teniso korte – nuo ketverių. Šiandien jis treniruoja kiek vyresnius vaikus, važiuoja su jais į teniso stovyklas ir turnyrus, o laisvu laiku žaisti tenisą moko suaugusiuosius. Tačiau didžiausią savo dėmesį ir energiją jis skiria vaikams.

Ričardo Berankio, Lauryno Grigelio ir kitų tenisininkų pergalės į kortus atvedė nemažai jaunų teniso talentų. Kas iš jų bus – kol kas pasakyti sunku.

„Parodys laikas“, - tuo įsitikinęs S.Kučas.

Tačiau visiems rūpi, ar dar turėsime naują R.Berankį, o gal Lietuvoje auga dar perspektyvesnių tenisininkų? Simas liaupsių jaunajai kartai neskuba žerti, tačiau pripažįsta, kad potencialo turime.

Tenisas labai išpopuliarėjo Lietuvoje. Žinoma tai sėkmingo Ričardo Berankio, Lauryno Grigelio, Luko Mugevičiaus, Linos Stančiūtės žaidimo nuopelnas. Visi vaikai nori būti panašūs į juos.

Kadangi tenisas kiekvieną dieną vis labiau populiarėja, todėl ir tarp jaunų tenisininkų kyla keletas aukšto meistriškumo sportininkų, kurie labai pajėgūs žaisti tarptautiniu mastu“, - sako S.Kučas.

Treniruoti vaikus įdomiau

Kodėl S.Kučas pasirinko treniruoti vaikus? Akivaizdu, kad treniruoti suaugusiuosius yra ne tik pelningiau, bet, ko gero, ir lengviau. Suaugusio žmogaus į teniso kortą niekas nevaro, vaikams pasirinkti tinkamą sporto šaką sunkiau.

Jie nori išbandyti ir žaidimą komandoje, tuo tarpu tenisas – visiškai individuali sporto šaka, o žaisdamas gali kliautis tik savimi.

Vis dėlto, S.Kučui dirbti su vaikais gerokai įdomiau.

„Su vaikais dirbti nerealu! Jų mąstymas, psichologija - viskas labai įdomu. Matydamas jų pergales varžybose labai džiaugiuosi.

Kartais prisimenu, kai pats dalyvaudavau varžybose, kaip jų laukdavau...“ - pasakoja teniso treneris.

Nors darbas su vaikais įkvepia jauną trenerį, jis pripažįsta, kad dirbdamas su jaunimu jis jaučia ir didesnę atsakomybę.

„Nuovargis didesnis dirbant su vaikais. Su jais turi dirbti ir psichologiškai, ir taktiškai, ir techniškai. Atėjęs į aikštelę turi atsiduoti 110 procentų.

Žinoma, kartais esi pavargęs ir piktas, bet to vaikams jokiu būdu negalima parodyti“, - sako S.Kučas.

Trūksta konkurencijos

Nors vaikų susidomėjimas tenisu auga, tačiau turėti stiprų konkurentą – vis dar problema. Sostinėje teniso aikštynų netrūksta, norinčių lankyti tenisą – taip pat.

Į mažesnius miestus treniruoti vaikų vyksta treneriai iš sostinės, tačiau akivaizdu, kad konkurencijos nebuvimas neskatina judėti į priekį.

„Trūksta dar didesnės masės vaikų visose amžiaus kategorijose, kad būtų didesnė konkurencija.

Teniso aikštynų problemos manau nebeturime. Prieš dešimt metų ji buvo, o dabar Vilniuje turim turbūt geriausią teniso aikštyną Europoje“, - sako S.Kučas.

Brangus sportas

Tie, kas susidūrė su tenisu žino, kad aktyviai užsiimti šiuo sportu nėra pigu. Kiek reikia turėti pinigų, norint pradėti žaisti tenisą?

„Negalėčiau pasakyti tikslios pinigų sumos. Vienas gali pradėti žaisti su draugais be trenerio po poros mėnesių, kitam gali prireikti ir pusės metų“,- sako S.Kučas.

Teniso sporto neaplenkia ir mados vėjai. Profesionalai šypsosi – prieš pradedant sportuoti tikrai nebūtina nusipirkti visos teniso amunicijos.

Specialistai pataria kol kas nepirkti ir raketės, nežinia, ar žaidimas patiks. Be to, jei žmogus renkasi iš kelių sporto šakų, užteks ir paprastos sportinės aprangos.

„Manau vienas svarbiausių dalykų - patogi avalynė, pritaikyta tenisui. O gražios suknelės, šortai ar marškinėliai - neatsiejama teniso dalis“, - pasakoja Simas.

„Pirmos treniruotės metu užtenka turėti sportinę avalynę ir būti geros nuotaikos“, - juokiasi S.Kučas.

Mokytis be trenerio - nerekomenduoja

Nors teniso gudrybių galima išmokti ir be trenerio, tačiau norintiems išmokti taisyklingai žaisti S.Kučas to daryti nerekomenduoja.

„Įmanoma žaisti ir be trenerio, tačiau to daryti nesiūlau. Netaisyklingi judesiai gali iššaukti traumas.

Net ir pramokę žaisti tenisą turėtumėte lankytis pas trenerį, nes kiekvienas smūgis „nusimuša“, jei jo netvarkysit – padidės klaidų skaičius, nepasitikėjimas smūgiu“, - sako S.Kučas.

Treneris pripažįsta, kad mokant vaikus svarbiausia jų neįsprausti į rėmus.

„Kiekvienas žmogus, žinoma, yra individualybė, todėl jo negalima suspausti. Juk nėra nė vieno pirmojo šimtuko žaidėjo, kuris darytų, pavyzdžiui, dešinio smūgio užsimojimą taip pat.

Todėl ir aš tiesiog ieškau kiekviename žmoguje tokio smūgio, kuris jam tinka“, - sako S.Kučas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus