Vyriškoje IT teritorijoje įsitvirtinusi R.Krisiūnaitė: „Moterys pačios bijo laužyti stereotipus“

Moterys, dirbančios informacinių technologijų (IT) sektoriuje, gauna 9 proc. didesnius atlyginimus, nei plušančios kitose srityse. O jei IT specialybę moterys rinktųsi taip pat dažnai kaip vyrai, Europos Sąjungos bendrasis vidaus produktas kasmet išaugtų 9 mlrd. eurų, suskaičiavo Europos Komisija. Vis dėlto moterys atsargiai žiūri į galimybę ateitį sieti su IT. „Microsoft“ kompanijoje dirbanti Rasa Krisiūnaitė – viena išimčių.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Dec 19, 2013, 8:17 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:34 PM

Nors kompiuteriais moteris susidomėjo dar besimokydama mokykloje, tačiau nedaug trūko, kad jos kelias būtų pasukęs į visai priešingą pusę. Ir tik todėl, kad IT jai siejosi su viena galimybe – programavimu.

36-erių R.Krisiūnaitė kompanijoje „Microsoft“ yra atsakinga už daugiau nei 400 partnerių – įvairaus dydžio IT įmonių – veiklos koordinavimą.

„IT – labai įdomi sritis“, - dabar taip apie informacines technologijas kalba R.Krisiūnaitė. Tačiau jos kelias į šią sritį buvo vingiuotas: nors Rasa dar mokykloje domėjosi kompiuteriais, stebėdavo, kaip tėčio darbovietėje dirba IT specialistai, vis dėlto bakalauro studijoms pasirinko religijos mokslų pedagogiką.

„Man visada buvo įdomu, ką leidžia daryti technologijos. Kai mokiausi mokykloje, kompiuteris buvo didelė monitoriaus dėžė, internetas irgi mušėsi pirmuosius daigus. Tai buvo kažkas iš dalies sunkiai suvokiamo, o tuo pačiu ir žadėjo dideles galimybes, - kalbėjo pašnekovė. - Prisimenu bandančią kelią rinktis paauglę, pamenu, kaip blaškiausi. Vienas pasirinkimų buvo IT. Tačiau tuomet tai suvokiau kaip programavimą. Esu programavusi, tačiau supratau, kad tai – ne man. Visą dieną rašyti kodų eilutes pasirodė nuobodu“.

Dėl to R.Krisiūnaitė bakalaurui rinkosi būti religijos mokslų mokytoja. Prieš tai moteris įgijo kolegijos juriskonsulto diplomą, o magistro studijoms pasirinko psichologiją. Tačiau vos baigusi nieko bendra su IT neturinčias bakalauro studijas, Rasa išsyk atėjo į „Microsoft“.

Pirmasis jos darbas šioje kompanijoje buvo klientų aptarnavimo centre, Rygoje.

„Atėjau žmogus iš gatvės, mane apmokė. O kai išaugau, atsirado galimybė tobulėti toliau“, - prisiminė pašnekovė.

Reikia išdrįsti

Rasa mano, kad būtent dėl per menko supratimo, ką galima nuveikti pasirinkus IT srities studijas, merginos vangiai renkasi ateitį sieti su šia šaka.

Pašnekovės partneriai Lietuvoje pasidalija tokiu santykiu: 5 moterys ir 95 vyrai. Užsienyje atitinkamai 20 ir 80.

Per dešimtmetį, kiek „Microsoft“ dirba R.Krisiūnaitė, ji pastebėjo, kad moterų, besirenkančių IT sritį, pamažu daugėja. Nepaisant to, IT – vis dar nišinė sritis, į kurią moterys bijo eiti.

„Moterys bijo laužyti stereotipus, peržengti nežinomybę. Bet kuriam naujam dalykui žmonės paprastai priešinasi ne dėl to, kad tai yra bloga, bet todėl, kad nežino, kaip tai pakeis gyvenimą. Aš tos baimės neturėjau. Man IT sritis buvo įdomi. Tiesiog žavi matymas, kaip viskas vystosi, kai šiandien išmanusis telefonas atitinka tai, kas prieš dešimt metų buvo kompiuteris“, - apie savo darbą kalbėjo R.Krisiūnaitė.

Anot moters, aplinkiniai nebesistebi, kai ji pasako, kuo dirbanti. Dažniau juos iš koto verčia, kai Rasa pasako, kad jos darbovietė - „Microsoft“.

„Profesionalumas, kurį parodai, atsieja nuo lyties, leidžia tave priimti kaip profesionalą, - pastebėjimais dalijosi R.Krisiūnaitė. - Dirbdama IT srityje dažnai kaip moteris matau pranašumų. Mūsų – mažai, todėl mūsų buvimas vyrus priverčia pasitempti, būti dėmesingesnius. Vyrai mato strategiją, visumą, o moteris išskaido į detales. Mokėjimas dirbti kartu, suderinant šiuos dalykus, duoda puikių rezultatų“.

Turėtų prabusti

Pranas Žiliukas, Kauno technologijos universiteto prorektorius, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti vadovas, vertindamas priėmimo į Lietuvos universitetus duomenis 2010-2013 m., sako, jog merginų, besirenkančių su informatika susijusias programas, daugėja. Jei 2010 m. jų buvo 11,85 proc., tai 2013-aisiais – 15,6 procento. Tiesa, kolegijose šis skaičius išliko stabilus.

P.Žiliukas svarsto, kad tokį nemenką skirtumą tarp IT studijas besirenkančių merginų ir vaikinų lemia tai, kad vaikinai labiau linkę žaisti, ir studentai jie kitokie: entuziastai, nebijantys sunkių pedantiškų užduočių.

„Merginos gal randa kitų alternatyvų. Jos mėgsta kolektyvinį bendravimą, o vyrams patinka kaip vienišiams užsidaryti prie programavimo malonumų. Jie ir internete linkę ilgiau pasėdėti, - kalbėjo P.Žiliukas. - IT išgyvena gerus laikus, ir atlyginimai čia auga gerokai sparčiau nei ūkio sektoriuose. Galbūt tai patrauks daugiau merginų. Darbdaviai šiandien neišskiria – moteris ar vyras ateina ieškoti darbo. Svarbu, kad būtų geras specialistas“.

Profesorius sako, kad jau mokyklos egzaminai rodo, kad vaikinai labiau linkę į IT. Jei baigiamuosius IT egzaminus apskritai renkasi vos kiek daugiau nei 6 proc. abiturientų, didžioji jų dalis – vaikinai.

„Labai gali būti, kad merginos mokykloje į informatiką atkreipia mažiau dėmesio“, - svarstė P.Žiliukas.

Keturios iš tūkstančio

KTU Informatikos fakultete studijas pasirinko 1166 studentai, iš kurių merginos užima tik 116 vietų. Šiame universitete informacines technologijas studijuoja dešimt jaunuolių, iš jų dvi – merginos. Programų sistemų kryptį rinkosi 264 studentai, iš kurių merginos – septynios.

Informatika KTU suviliojo 235 studentus. Tik dešimt iš jų - merginos. Didesnis skaičius studenčių - 38 - rinkosi multimedijos technologijas. Iš viso šia kryptimi susidomėjo 132 studentai.

Vilniaus universitete (VU) šiais metais, palyginti su pernai ir užpernai, merginų, pasirinkusių studijuoti informacines technologijas, kasmet daugėja. Jei 2011-aisiais jų buvo 19 iš 193 studentų, po metų – trim daugiau (iš 196 studentų), tai šiais metais pasirinkusių informacines technologijas merginų jau 31. Tiesa, ir bendras studentų skaičius gerokai didesnis nei prieš metus – 235.

Informatiką VU šiemet studijuoja 337 studentai, iš jų – 26 merginos. Pernai atitinkamai 301 ir 25, 2011-aisiais – 376 ir 40.

Programų sistemų studijų kryptį šiais metais pasirinko 536 studentai, iš kurių merginų – 55. 2012-aisiais iš 522 studentų buvo 48 merginos, dar metais anksčiau – iš 524 studentų 42 merginos.

Kompiuterinį modeliavimą šiais metais pasirinko tiek pat merginų kiek ir 2011-aisiais – 12. Iš viso šios krypties studentų Vilniaus universitete šiemet yra 65, kai 2011 m. buvo 80. Pernai iš 69 kompiuterinio modeliavimo studentų 11 buvo merginų.

Europos Komisijos duomenimis, tik 4 moterys iš tūkstančio ateityje ketina dirbti IT sektoriuje. Spėjama, kad 2015 m. Europos Sąjungoje IT srityje bus apie 900 tūkst. laisvų darbo vietų.

„Karjera technologijų srityje suteikia daug galimybių, tačiau moterys šią specialybę vis dar renkasi pasyviai. Tyrimai rodo, kad Europos Sąjungoje iš tūkstančio moterų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, tik 29 rinkosi informacinių technologijų studijas. Vyrai šią kryptį renkasi kone tris kartus dažniau“, – pasakoja „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Kristijonas Kaikaris.

Jo kompanija bando keisti padėtį: siekdama paskatinti moteris padrąsinti įkelti koją į IT, suburia vyresniųjų klasių moksleives, kurioms profesionalės pasakoja apie studijas bei karjerą IT srityje.   Antrakursė Jolanta Skulsčiūtė pasakojo, kad jauni žmonės turi savo akimis pamatyti, jog IT yra įdomi profesija visiems žmonėms, o ne tik vyrams.

„Mokyklą paliekame su mintimis, kad pasirinkus šią profesiją visą laiką praleisime sėdėdami prie kompiuterio ekrano. Galbūt todėl tiek mažai merginų renkasi mano specialybę – iš apie 100 mano kursiokų šiandien gal tik 7 yra merginos“, – skaičiavo J.Skulsčiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.