„Chocolate Naive“ įkūrėjas: „Klaidos Lietuvoje kainuoja pigiai“

„Esu lietuvis. Šis kraštas man artimas, pažįstu šią aplinką, žmones. Man patinka oras, regiono švara. Mėgstu lokalumą, bet viskas vyksta globaliai. Lietuva – puiki šalis imtis verslo: klaidos čia kainuoja pigiai, bet galimybės ir parama – labai kokybiškos“, – sako brangų, bet kokybišką šokoladą gaminančią įmonę „Chocolate Naive“ Giedraičių kaime įkūręs Domantas Užpalis.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Mar 11, 2014, 8:54 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:04 PM

Verslininkas turi aiškų matymą, koks turėtų būti verslas, kaip turėtų veikti tinkama Vyriausybė, sveikatos apsaugos sistema, koks turėtų būti maistas. Viskas susiveda į žodį „naivus“.

„Vyriausybę reikia valdyti tokiais pat principais, kaip gerą įmonę. Kodėl nepardavus nereikalingo turto ir nepasisamdžius geriausių pasaulyje vadybininkų, teisininkų, švietimo, sveikatos apsaugos specialistų, kad jie šią valstybę taip stumtų į priekį, kad apie ją rašytų vadovėliai“, – siūlo Molėtų r. verslą įkūręs D.Užpalis ir priduria suprantantis, jog dėl politikų įtakų sferų to niekada nebus.

Vargu ar pavyktų įgyvendinti ir verslininko naivios sveikatos apsaugos supratimą, nors minčių, kurias dėsto Domantas, tenka girdėti ne taip ir retai. D.Užpalis siūlo viską versti aukštyn kojomis ir ne gesinti gaisrus, o imtis prevencijos.

„Vėlgi – kodėl nepasamdžius geriausių mitybos specialistų ir nepradėjus sveikatinimo kultūros? Labai paprasta pakeisti mitybą darželiuose, mokyklose ir taip pasiekti, kad vaikų smegenų aktyvumas padidėtų 200 procentų. Tas pat ir įmonėse: jei pakeistume atgyvenusius įsitikinimus apie mitybą, pagerintume našumą. Šiandien pradedame ne nuo to galo“, – kalba „Chocolate Naive“ sumanytojas.

Kiti naivios gyvenimo filosofijos žingsniai paties Domanto jau išbandyti.

Vyras sako padaręs naivų sprendimą – iš didmiesčio išsikėlęs į kaimą. Ir iš to gavęs grąžos: švarus oras, ramybė daug duoda verslo plėtrai, našumui, keičia vidinę švarą, minčių higieną. „Visiems reikia pabandyti sugrįžti į save“, – įsitikinęs vyras, ėmęsis naivaus verslo.

Jo supratimu toks verslas – socialiai atsakingas, o socialinė atsakomybė – pelno dalis.

„Chocolate Naive“, pašnekovo teigimu, nuo pat pradžios buvo labai naivūs: pirmoji darbuotoja – septynių vaikų motina našlė, vyr. technologe priimta ir jos dukra, gyvenusi kaime, tačiau neturėjusi darbo. Dabar prie šokolado gamybos prisideda dešimt žmonių.

Atsakingas požiūris į mokesčius, supratimas, kodėl juos reikia mokėti, o įmonės vertės matavimas jos reputacija taip pat telpa į „naivaus verslo“ sąvoką.

Be to, jis neatsiejamas ir nuo vietos gamintojų rėmimo. Pavyzdžiui, „Chocolate Naive“ ledus gamino iš pieno, surinkto tik iš vietos tiekėjų, esančių ne daugiau nei 10 km spinduliu nuo įmonės, kiaušinius įsigydavo iš vietos mokytojos, patys augino žoleles.

Žinojimas, iš kur atkeliauja žaliavos, savo mėsininko, bandelių tiekėjo pažinojimas siejasi su D.Užpalio naivaus maisto samprata.

Domanto klausiu, ar nesibaimina, kad naivumas bus susietas su kvailumu? „Galima pasakyti dar riebiau – durnumas. Visada sakau, kad užsiimame durnais dalykais, o durniams sekasi“, – juokiasi D.Užpalis.

Kad „Chocolate Naive“ sekasi – akivaizdu. Pernai ji išrinkta viena geriausių pradedančiųjų maisto įmonių Europoje. Pradėta dirbti su tokiomis egzotiškomis šalimis kaip Kazachstanas, Japonija. Prieš kelias dienas pirmoji siunta iškeliavo į parduotuvių tinklą „Selfridges“ Didžiojoje Britanijoje. D.Užpalis žada pasiraitoti rankoves ir šiemet stipriai padirbėti Skandinavijoje, plėsti ryšius su Japonija, Italija, ir, žinoma, JAV.

Naivi ar reali Domanto svajonė turėti savo kakavos plantaciją?

„Viskas įmanoma. Pirmiausia reikia susitvarkyti ūkį čia, kad galėtume tvarkyti ūkį ten. Kakavos plantacijai reikia kasdienės priežiūros. O kol kas siekiame tiesioginio ryšio su kakavos augintojais, kad galėtume keisti fermentacijos, džiovinimo metodus. Kad jie sužinotų, jog esame geriausi, o mes prisidėtume prie žaliavos kokybės“, – kalbėjo D.Užpalis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.