Jaunų trenerių iniciatyva virto didžiausia krepšinio mokykla

Autobusų stotelėje sėdi du pradinukai. Berniukų kojos nuo suolo vos siekia žemę, bet jie rimtai diskutuoja apie krepšinį. Abiejų galvas puošia juodos kepurės, ant kurių trys raidės - SKM. Tai didžiausia miesto krepšinio mokykla.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

2014-03-18 09:42, atnaujinta 2018-02-15 08:17

Prieš septynerius metus dviejų jaunų vilniečių Andriaus Čerškaus ir Andriaus Jančiausko įkurta Sostinės krepšinio mokykla (SKM) šiuo metu vienija 3 tūkst. vaikų.

„Mokyklos kryptys yra dvi. Viena - profesionalumas, kur investuojame daug pinigų į varžybas, vaikų rengimą, trenerius, siekiame rezultatų. Čia norime išugdyti gerus sportininkus, kurie galėtų pretenduoti į rinktines ir profesionalų klubus.

Kita kryptis - mėgėjų krepšinis. Vaikai, kuriems krepšinis yra tik laisvalaikis. Neverčiame jų siekti aukštų rezultatų, bet stengiamės, kad jie būtų aktyvūs ir sveiki piliečiai“, - pasakojo SKM direktorius A.Čerškus.

Treneriu tapo dvyliktokas

„Buvau dvyliktokas, kai radau skelbimą internete, kad ieškomas krepšinio treneris Lietuvos moksleivių rūmuose. Nusprendžiau pabandyti, juk ilgai žaidžiau krepšinį.

Jau tą pačią dieną sulaukiau kvietimo. Pasirašėme sutartį ir pradėjau treniruoti vaikus.

Vienam buvo nedrąsu, tad pasikviečiau bendražygį iš mokyklos. Taip du jauni treneriai - dvyliktokas ir vienuoliktokas - pradėjo dirbti su nedideliu būriu vaikų. Dvejus metus nuosekliai dirbome. Dabar net keista, kad mumis patikėjo“, - SKM projekto pradžią prisiminė A.Čerškus.

Sostinėje tuo metu dominavo dvi krepšinio mokyklos - Šarūno Marčiulionio krepšinio akademija ir Vilniaus krepšinio mokykla (VKM). Jaunieji treneriai nutarė tarp jų įsisprausti.

„Pradėjome organizuoti vasaros stovyklas, matėme, kad neblogai sekasi dirbti su vaikais, o vaikams taip pat patinka. SKM tapo tarpiniu variantu, nes Š.Marčiulio akademijoje mokestis už treniruotes buvo didokas, o VKM visi norintys netilpo“, - aiškino A.Čerškus.

Pradžia - nuo darželių

Beveik prieš šešerius metus SKM tapo pirmoji šalyje, pradėjusi rengti darželinukų krepšinio čempionatą. Nors iš pradžių net mokyklos vadovai į tai žiūrėjo skeptiškai, trenerio Alfredo Lukaševičiaus idėja pasiteisino.

Pasirodo, tai buvo SKM sėkmės paslaptis. Vaikai ėmė plūsti į krepšinio mokyklą ir ji tapo didžiausia krepšinio mokykla šalyje. „Vaikai nuo ketverių metų darželyje pradeda gainioti krepšinio kamuolį, jie auga su SKM ženklu, dalyvauja mūsų renginiuose“, - pasakojo A.Čerškus.

Darželių krepšinio čempionatas veikia pagal Eurolygos turnyro sistemą. Sužaidę reguliarųjį sezoną vaikai varžosi „Top 16“ etape ir taip keliauja iki finalo.

Mažieji krepšininkai kamuolį meta į 220 centimetrų aukštį iškeltą krepšį. Taisyklės taip pat šiek tiek skiriasi nuo suaugusiųjų krepšinio. Pavyzdžiui, vaikams čia leidžiama du kartus sužingsniuoti.

„Darželiuose, ypač berniukams, trūko veiklos, kur jie galėtų pašėlti. Šokiai, keramika, karatė - trūko dinamikos. Krepšinis - tokia sporto šaka, kuri suteikia emocijų, azartą, patiriamas pergalės skonis, komandinis jausmas“, - kalbėjo SKM direktorius.

Rengia ir trenerius

SKM trenerių kolektyve - keturios dešimtys krepšinio specialistų. Jų parengimu ir kvalifikacijos kėlimu rūpinasi žinomas Lietuvos krepšinio treneris, buvęs moterų krepšinio rinktinės strategas Rūtenis Paulauskas.

„Pradėjome nuo labai jaunų trenerių, iš pradžių kvietėme ir savo draugus, išlaikiusius specialius trenerių kursus ir įgijusius reikiamą kvalifikaciją.

Dabar pas mus dirba tik kvalifikuoti specialistai, o kolektyvas yra mišrus. Nors pagrindą sudaro jauni, 20-30 metų treneriai, tačiau turime ir vyresnių“, - pasakojo A.Čerškus.

Kiekvieną mėnesį treneriams yra rengiami kursai, kuriuos veda žinomi krepšinio specialistai. Nuo Kęstučio Kemzūros iki Arvydo Gronskio. Buvo atvykę ir specialistai iš JAV.

„Mūsų tikslas - parengti ne tik vaikus, bet ir trenerius. Kad jie neužsisėdėtų vaikų krepšinyje, o eitų į vyrų sportą ir taptų aukšto lygio treneriais“, - aiškino SKM vadovas.

Stovyklose pramogauja

SKM auklėtinių skaičius per septynerius metus nuo 20 išaugo iki 3 tūkst.

Mokykla savo patalpų neturi, sales nuomojasi 25-iose Vilniaus mokyklose, dirba ir keturiose dešimtyse darželių. SKM plečiasi į Kauną, Panevėžį, Šiaulius.

Jauni mokyklos vadovai aplink SKM buria bendruomenę. Vaikai kartu su šeimomis kviečiami į žygius gamtoje, įvairius renginius, kuriuose veiklos randa ir tėvai.

Kiekvieną vasarą treneriai jaunuosius krepšininkus pakviečia į krepšinio stovyklas. Jos vyksta Vilniuje, Anykščiuose, Nidoje, Karklėje ir Ignalinoje.

Į Karklę pas SKM auklėtinius buvo atvykęs ir „Toronto Raptors“ bei Lietuvos rinktinės puolėjas Jonas Valančiūnas.

„Daugelis įsivaizduoja, kad stovyklose vaikai tik sportuoja ir ilsisi. Čia viskas yra atvirkščiai. Treneriai yra jauni, todėl mažųjų stovyklų pagrindas yra pramogos.

Vaikai ne tik treniruojasi, bet ir dalyvauja vandens kare, pagalvių mūšyje, kone kiekvieną dieną organizuojame išvykas tai į Trakus, tai vedame į Vilniaus „Žalgirio“ rungtynes.

Žinoma, su vyresniaisiais esame griežtesni. Vaikai nuo 10 metų turi laikytis sportinio režimo, drausmės“, - pasakojo A.Čerškus.

Mokė legendinio žaidėjo judesių

Sekmadienį sporto klube „Impuls“ SKM treneris Arvydas Menkevičius rengė treniruotę pagal legendinio NBA krepšininko Alleno Iversono metodiką.

Dvigubo krypties keitimo su kamuoliu metodika pagrįsta treniruotė buvo skirta 1998-1999 metais gimusiems SKM auklėtiniams. „A.Iversono judesiai išskirtiniai. Juos išmokti praverstų kiekvienam krepšininkui. Iš šalies jie sudėtingi, tačiau suskaidžius į atskirus elementus to išmokti tikrai galima“, - sakė A.Menkevičius.

Neįtikėtina technika, talentu ir greičiu pasižymėjęs A.Iversonas per 1996-2006 metus, kai vilkėjo „Philadelphia 76ers“ marškinėlius, pateko į NBA istoriją.

1996 metais į NBA pirmuoju šaukimu pakviestas A.Iversonas tapo NBA metų naujoku, keturiskart buvo rezultatyviausias sezono žaidėjas, vienuolika kartų pateko į „Visų žvaigždžių“ komandą, 2001 metais tapo naudingiausiu NBA žaidėju. Už aikštės ribų spalvingu gyvenimu garsėjusio 38 metų krepšininko marškinėliai šiemet buvo iškelti į „76ers“ arenos palubes. 183 centimetrų ūgio ir 75 kilogramų svorio atakuojantysis gynėjas pasaulyje išgarsėjo kamuolio varymu. Vienas ryškiausių jo žaidimo elementų - „čiurnų laužymas“, kai staigiai keisdamas judėjimo kryptis krepšininkas priverčia suklupti varžovą.

A.Iversonas buvo kritikuojamas dėl santykių su gimtojo rajono draugais, pagarsėjusiais nusikaltimais. Jis buvo suimtas dėl marihuanos ir ginklų laikymo. Garsėjo ir kitais nusižengimais, tačiau tai netrukdė siekti karjeros aukštumų.

„Daugelis nori būti kaip aš arba manimi. Aš jiems patarčiau nebūti tokiems, koks esu aš. Jie turėtų būti geresni už mane“, - yra sakęs A.Iversonas.

A.Iversonas yra žaidęs „76ers“, „Denver Nuggets“, „Detroit Pistons“, „Memphis Grizzlies“, Stambulo „Besiktas“ komandose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.