Vištienos skonį pamiršę ūkininkai mėgaujasi putpelių mėsa

Vos prieš trejus metus Šiaulių rajone, Vinkšnėnų kaime, putpeles pradėjusi auginti Ancikų šeima dabar jų kiaušinius tiekia didiesiems prekybos centrams, ketina pardavinėti žalią ir rūkytą putpelių mėsą. Be to, šį pavasarį mėsai pradėjo auginti kurapkas, fazanus ir juodgalves avis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2014, 12:19 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:33 AM

Vis daugiau Lietuvos ūkininkų ne tik augina gyvulius ar tam tikras augalų kultūras, bet ir patys perdirba užaugintą produkciją. Taip vartotoją galutinis produktas pasiekia tiesiai iš šeimos ūkio, o ūkininkai turi galimybę daugiau uždirbti.

Kol kas Ancikai parduoda tik putpelių kiaušinius.

„Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas gana trumpas – 28 dienos. Tačiau ponia Audronė rado moksliniais tyrimais patvirtintos informacijos, kad putpelių kiaušiniai jiems būdingos struktūros nepakeičia net 60 dienų ir davė leidimą juos realizuoti per 40 dienų“, - sako ūkininkė, prisiminusi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojos Audronės Mikalauskienės pagalbą.

Jūratė Ancikienė kasdien surenka po 300 putpelių kiaušinukų.

Ūkyje atlikti tyrimai, nusakantys kiaušinių maistinę vertę, o putpelės lesinamos pašarais, kurių sudėtyje nėra genetiškai modifikuotų organizmų. Tad ant kiaušinių etiketės ūkininkai gali rašyti, kad putpelės lesinamos lesalais be GMO.

Tai viena priežasčių, kodėl Ancikų auginamų putpelių kiaušiniai tuoj pat išgraibstomi ne tik Šiauliuose, bet ir Vilniuje. Iš Vinkšnėnų kaime įkurto ūkio, kuriame šiuo metu deda 400 putpelių, kiaušiniai keliauja į vieną didžiųjų sostinės prekybos centrų ir Šiaulių turgų.

Įdomu tai, kad prieš pradedant auginti putpeles nei ponios Jūratės, nei jos vyro su ūkininkavimu niekas nesiejo. J.Ancikienė dirbo restorano vedėja, vėliau - vadybininke.

„Prieš trejus metus įsigijome 12 putpelių, kad nereikėtų pirkti kiaušinių. Tada pagalvojome, kad galėtume išnaudoti kieme be naudos stovintį didelį ūkinį pastatą ir pradėjome perinti putpeles. Kai putpelių daugėjo, kilo mintis realizuoti ne tik jų kiaušinius, bet ir mėsą, nes Lietuvoje jos sunku įsigyti. O tai labai skani, minkšta, sultinga, balta ir sveika mėsa, nes putpelės labai retai serga, todėl neskiepijamos“, - verslo pradžią prisimena J.Ancikienė.

Tiesa, pasak moters, mūsų šalyje putpelių mėsa vis dar – egzotika. Tačiau ūkininkė tikisi lietuvius pripratinti prie jos skonio.

Dar viena naujiena, kurią Ancikų šeima planuoja pristatyti – kurapkų mėsa. Šiemet jie pradės dauginti savo auginamas kurapkas, kurių mėsa kur kas sultingesnė už mums įprastą vištieną. Be to, į ūkį neseniai atkeliavo 9 juodgalvės avys, kurias šiauliečiai taip pat augins mėsai. Norėtų jie Lietuvos restoranams tiekti ir fazanų mėsą. Kol kas augina šešis šiuos paukščius, tačiau aktyviai ieško pirkėjų ir rudenį planuoja užauginti ne vieną dešimtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.