Latvijos pašonėje toks dvaro ūkis, kokio Lietuva dar nematė

„Biodinaminį mišinį jau sumaišėme“, - Ilzenbergo dvaro ūkio vadovas, biologas Petras Kuras moja ranka į kalvą už paukštidžių. Iš ko? Kaip ir dera ūkyje – iš karvių mėšlo, ąžuolo žievės, džiovintų ramunėlių, kiaulpienių, valerijono ekstarkto ir kitokių žolynų.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 29, 2014, 3:35 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:40 AM

Išpurkštas ant laukų, jis turės pažadinti juose gyvybę. Savaitė kita, ir tas gyvybės užtaisas bus išleistas iš medinio indo.

O gyvybės pėdsakų Rokiškio rajone, Latvijos pašonėje įsikūrusio Ilzenbergo dvaro ūkyje jau nestinga.

Paukštidėse jau kudakuoja būrelis vištų, gagena žąsys, o šiltnamiuose lapus į šviesą kelia pomidorai. Tačiau kol dvaro karvidėse ims mūkti karvės, praeis ne vienas mėnuo. Mat šiuo metu fermos dar tik kyla nuo pamatų, o kartu su jomis – ir pieno produktams gaminti skirta sūrinė.

Ilzenbergo dvaro biodinaminis ūkis ką tik paskelbė pradedąs veiklą. Visi ūkiniai pastatai – akmeninis svirnas bei arklidės - jau atstatyti.

Svirne, kaip ir dera, bus laikomi grūdai, o štai arklidžių vardą turinčiame pastate bus fasuojama visa ūkyje užauginta ir pagaminta produkcija.

Atnaujintas ir administracionis pastatas, kuriame jau įsikūrė ūkį prižiūrinčios dvi šeimos. Jame esančioje krosnyje jau buvo iškepti ir pirmieji duonos kepalai. Tad Lietuva jau gali pasigirti turinti pirmąjį ir didžiausią Baltijos šalyse biodinaminį ūkį.

Tačiau paties dvaro rūmai dar laukia restauracijos.

Yra supirktos ir septynios arčiausiai dvaro esančios sodybos. Jose bus apgyvendintos dirbti į dvaro ūkį atvyksiančios šeimos.

Šiuo metu aplink dvarą triūsia dešimt žmonių.

Dvaras – ūkiui, ne poilsiui

Ilzenbergo dvarvietę dabartinis jo savininkas Vaidas Barakauskas įsigijo prieš 11 metų. Kam jam – toks pirkinys, jei pats jame neketina gyventi?

„Pirkau tam, kad dvaras būtų kitoks, nei visi. Apžiūrėjau jų apie dešimt, bet šitas labiausiai patiko. Net ne pats dvaras, bet vieta. Joje gėrį skleidžia visa, kas dvarą supa“, - patikino Vaidas.

Vieta išties dabar - pavydėtina. Dvaro parką iš vienos pusės remia Ilgio, iš kitos – Apvalusis ežeras. O tai, kas prieš metus buvo šabakštynu, virto iškirstu ir išvalytu parku.

Anot V.Barakausko, kelias nuo nuosavybės dokumentų įsigijimo iki ūkio buvo ilgas. Nes daugiausia laiko užėmė žemės konsolidacija. Verslininkas iš pradžių įsigijo tik 10 hektarų žemės, - jos reforma dar nebuvo baigta, ir daugiau žemės nusipirkti nebuvo galimybių.

„Norint dvare imtis ūkinės veiklos, žemės reikia keleto šimtų hektarų. Tad pati didžiausia parengiamojo etapo dalis ir buvo – kaip supirkti žemę dvarui, kad jame būtų galima ūkininkauti“, - sakė V.Barakauskas.

Dvaras – jau dešimtas jo įgyvendintas verslo projektas. „Organizuoju, pastatau, sukuriu įmonę, ir perduodu kitiems. Tad ir dvare mano misija – sukurti strategiją, numatyti plėtros krypti, suburti žmones. Ir paleisti visa tai į gyvenimą“, - paaiškino Vaidas.

Pats jis leisti dienų dvare kaip poilsiavietėje neketina.

„Turiu sodybą kaime, turiu namą Palangoje. Dvaras nebus mano namai, bet gyvas ūkis, į kurį, be abejo, atvažiuosiu apsižvalgyti“, - sakė verslininkas.

Pati pirmoji įmonė, kurią V.Barakauskas paleido gyvuoti – intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“. 2008 metais ją nupirko JAV bendrovė.

Tarp jo kūrinių – ir Molėtų rajone, ant Bebruso ežero kranto esantis pramogų centras „Belvilis“.

Šiuo metu V.Barakauskas yra Lietuvos kapitalo aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ tiesioginis akcininkas.

„Dvaras – vienas įdomesnių projektų. Ir, ko gero, nekilnojamojo turto sektoriuje – paskutinis“, - užsiminė jo savininkas. Augins, gamins ir parduos

Kadangi dvaro ūkvedžio naštą užsivertė žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergas“ vadovas P.Kuras, jam teks rūpintis ir visa žemės ūkio produktų gamyba.

„Pirmas mūsų žingsnis – gauti ekologinio ūkio sertifikatą. O po to sieksime biodinaminio ūkio statuso“, - sakė P.Kuras.

Jį suteikia Vokietijoje įsikūrusi "Demeter", - pasaulinė biodinaminius ūkius sertifikuojančių organizacijų asociacija. Kadangi šio sertifikavimo procesas sudėtingesnis nei ekologiškų ūkių, iki jo teks nužingsniuoti mažiausiai trejų ūkininkavimo metų kelią.

Lietuvoje tokio sertifikato dar neturi nė vienas ūkis. Latvijoje bei Estijoje – taip pat.

Tad šį pavasarį, įteikus prašymą sertifikuoti ūkį „Ekoagros“ įstaigai, pirmiausia prasidės ekologinio ūkininkavimo procesas. „Biodinaminio ūkio pamatas yra gyvulininkystė. Turime padengti stalą visais valgiais: pieno, mėsos produktais, daržovėmis. Visa tai parduosime žmonėms pagal užsakymus“, - užsiminė P.Kuras. Pirkinių krepšeliai bus gabenami ir latviams, mat Latvija – visai po ranka. Iki jos vos pora kilometrų kelio.

Sodas – jau pasodintas, tačiau vargu, ar šį pavasarį obelys jau sukraus žiedus. 1,5 ha dydžio sode auga per 500 vaismedžių: obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, trešnių ir abrikosų. Pasodinta ir serbentų, agrastų, šilauogių, aviečių, gervuogių.

Šiemet ūkis ketina įsigyti 50 mėsinių galvijų, 5 melžiamų karvių, 15 ėriavedžių avių, 2 alpakas, 50 žasų, 150 vištų dedeklių ir 1000 mėsinių vištų.

Karves ketinama supirkti iš smulkiųjų ūkininkų. „Mums reikia tokių galvijų, kurie ėstų žolę, - kurių virškinimo sistema nebūtų įpratinta prie įvairių priedų turinčių pašarų“, - sakė P.Kuras. Daržams numatyta iki 5 hektarų plotas, Iš viso Ilzenbergo dvaro biodinaminiam ūkiui priklauso 463 hektarai žemės.

Krislas istorijos

Dvaras įkurtas 1515 metais - pirmaisiais dvaro savininkais buvo vokiečių bajorų Kersenbrockų giminės atstovai.

XVII amžiuje Ilzenbergo dvaro savininkai keitėsi kelis kartus. Kersenbrockus pakeitė Vilhelmas Heikas, o vėliau Ilzenbergo dvare šeimininkavo bajorai fon Korfai ir fon Zakenai.

1687 m. Ilzenbergo dvarą nusipirko Adamas fon Orgies-Rutenbergas, kurio palikuonys savo rankose dvarą išlaikė iki 1863 m.

1863-1896 m. Ilzenbergo dvarą valdė N.N.Fuchsas. Jis perstatė Ilzenbergo dvaro rūmus, kurie iš esmės nepakeisti tokie išliko iki mūsų dienų.

1896 m. dvarą nusipirko Lietuvos bajoras inžinierius Eugenijus Dimša. Po jo mirties 1918 m. Ilzenbergo dvaro savininkėmis tapo jo žmona Livija ir dukros Janina Klara ir Livija Emilija.

1940 m. Ilzenbergo dvarą konfiskavo sovietų valdžia. 1948 m. Ilzenbergo dvaro sodyba perduodama kolūkio „Aušra“ nuosavybėn. 1958 m. kolūkis „Aušra“ buvo reorganizuotas į Onuškio tarybinį ūkį.

1966 m. Ilzenbergo dvaro sodyba kartu su parku atitenka Panevėžio gamyklai „Ekranas.

2003 m. sunykusią ir apleistą dvarvietę įsigijo Vaidas Barakauskas. 2012 m. gruodžio 20 d. paskelbta apie dvarvietės atstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.