Vienkiemio gyventojai sėkmę atnešė rankinės su langeliu

Iš triukšmingo Kauno kadaise į ramų vienkiemį vaizdingoje Anykščių rajono vietoje pabėgusi Nijolė Davainienė į didmiesčius dabar išvažiuoja tik pasisvečiuoti ir... parduoti savo kurtų rankinių. Jau 8-erius metus moteris siuva originalias rankines iš natūralios odos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 31, 2014, 9:13 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:38 PM

54 metų N.Davainienę sutikau dar dažais kvepiančiame Anykščių menų inkubatoriuje. Rankinių kūrėja, kaip ir būrys įvairių vietos menininkų, ką tik įsikūrė šiame moderniame pastate.

Viršutiniame pastato aukšte N.Davainienei skirta apie 20 kv. metrų dydžio patalpa. Čia telpa dvi odininkės siuvimo mašinos, stalas konstravimui bei sukirpimui ir lentynos jos sukurtoms įvairiaspalvėms rankinėms. Nuomos kainos nesikandžioja – už šias patalpas per mėnesį moteris moka apie 140 litų.

Šiomis patalpomis rankinių kūrėja galės naudotis 5 metus – toks terminas yra skirtas kūrybingiems žmonėms įsitvirtinti rinkoje.

Medikės darbas nelipo

Iki tol N.Davainienė rankines siuvo namie – Andrioniškio seniūnijos Latavos kaime. Į vienkiemį netoli Latavos piliakalnio ji su šeima persikraustė maždaug prieš dešimtmetį.

Gimusi Druskininkuose, N.Davainienė vėliau 22 metus gyveno Kaune. Ten gimė ir du vyresnieji moters vaikai – dabar 26 metų sūnus Džiugas ir 20-metė dukra Guoda.

Nors baigusi medicinos mokslus, N.Davainienė pagal specialybę atidirbo tik 3 metus – suprato, kad šis darbas ne jai. Tuomet mokėsi braižybos ir dabar džiaugiasi – tai jos dabartiniame darbe labai praverčia.

Daug metų moteris buvo tiesiog namų šeimininkė, augino vaikus. „Žinot, koks buvo darbdavių požiūris į turinčias vaikų moteris – nelabai norėdavo priimti į darbą..“, – paaiškino pašnekovė.

Tačiau energinga moteris nesėdėjo sudėjusi rankų. Ji lankė pačius įvairiausius užsiėmimus – baigė psichologijos, anglų kalbos, buhalterinės apskaitos, jogos bei bodyflekso kursus. Gautas žinias pritaikė – pavyzdžiui, 8-erius metus dirbo jogos ir bodyflekso instruktore.

Padrąsino giminaitė

Jauniausios atžalos, dabar 8-mečio Beno Pijaus N.Davainienė susilaukė jau šeimai persikrausčius gyventi į vienkiemį netoli Anykščių.

Pirmąją rankinę N.Davainienė pasiuvo, kai jos jaunėliui buvo 7 mėnesiai. „Sėdėjau su mažu kūdikiu vienkiemyje – pamaniau, kad kažko reikia imtis, kad neišprotėčiau“, – atvirai paaiškino moteris.

Ji iki šiol dėkinga savo pusseserei, rankinių dizainerei Aušrai Haglund – tai ji atvežė giminaitei maišą įvairios odos ir padrąsino pabandyti siūti rankines.

Pirmąją rankinę N.Davainienė pasiuvo iš įvairių odos gabaliukų ir audinio dar jos močiutei priklausančia siuvimo mašina. Ją moteris siuva iki šiol – senutė darbuojasi be priekaištų.

Pirmosios rankinės moteris nebeturi – pardavė. Po šios sekė kitos. Rankines moteris ėmė pardavinėti įvairiuose Lietuvos miestuose vykstančių mugių metu, pardavinėti internetu.

Tik iš natūralios odos

N.Davainienė, savo kurtas rankines ženklinanti vardo ir pavardės pirmųjų skiemenų santraupa NIDA, rankines kuria tik natūralios odos, kailio. Žaliavas renkasi tik kokybiškas, gaminamas mažais kiekiais užsienio fabrikuose. Kai kurie užsakovai užsisako ir išskirtines rankines – pavyzdžiui, iš krokodilo odos.

N.Davainienės kurtos rankinės nėra pigios – kainuoja nuo 200 iki 400 litų. „Kiekviena jų – autorinis darbas, antros tokios pat negaminu“, – lrytas.lt paaiškina rankinių kūrėja. Pigiau pardavinėti savo gaminių moteris sako negalinti – žaliava nuolat brangsta.

Tiesa, nors užsakymų ir netrūksta, moteris atvirai prisipažįsta – jei ne sutuoktinis, vienos bendrovės bendrasavininkas, pati šeimos iš savo kūrybos nepajėgtų išlaikyti.

N.Davainienės rankinių savitas bruožas – beveik kiekvienoje rankinėje įsiūtas „langelis“, kuriame – nuotrauka ar paveikslo fragmentas, išspausdintas ant drobės.

Tokią puošybą moteris sakosi ėmusi naudoti skatinama vaikystės prisiminimų. Kadaise jos kiemo draugė dovanų iš Vokietijos gavo vaikišką rankinę, kurios priekinėje dalyje buvo persišviečiantis langelis, už kurio matėsi maža lėlytė. „Visos mergaitės jai baltai tos rankinės pavydėjo, tarp jų ir aš“, – pasakojo rankinių NIDA kūrėja.

Dabar savo rankinių „langeliuose“ ji įsiuva ryškiaspalvių ir nespalvotų nuotraukų, žinomų paveikslų reprodukcijų fragmentus. Kai kurios užsakovės pageidauja rankinių su savo pasirinktomis nuotraukomis – pavyzdžiui, savo prosenelių portretais.

Pati kūrėja dabar nešioja pilką rankinę, kuri papuošta trijų gandrų nuotrauka. Pasak N.Davainienės, jie simbolizuoja 3 jos vaikus. „Du jau išskridę iš namų, tik vienas dar į mane žiūri“, – paaiškino nuotraukos prasmę dviejų studentų mama. Vyriausia pirkėja – 80-metė

„Drąsi, savimi pasitikinti, norinti išsiskirti moteris ar mergina“, – apibūdina savo klientes į Anykščių kraštą likimo atvesta dzūkė.

Moteris sako žinanti ir vyriausios savo klientės amžių. Vilniuje iš jos ryškiai raudoną rankinę sau nusipirko 82 metų moteris – lietuvė, ilgai gyvenusi užsienyje. „Įsidrąsinau ir paklausiau jos amžiaus“, – paaiškino taip sužinojusi, kiek jos vyriausiai pirkėjai metų, N.Davainienė.

Moteris pasidžiaugė turinti ir nuolatinių klienčių, kurios vis domisi, ką naujo ji pasiuvo ir yra įsigijusios jau ne vieną jos kurtą rankinę.

Tarp tokių nuolatinių klienčių – ir jau drauge spėjusi tapti Renata Paramonova. Jauna moteris, prieš 1,5 metų iš Vilniaus atsikrausčiusi į Anykščių rajoną, vieną N.Davainienės kurtą rankinę pamatė pas pažįstamą anykštėnę ir gavo jos autorės telefoną.

Iš N.Davainienės nusipirkusi samanų žalumo blizgios odos rankinę, R.Paramonova džiaugiasi sėkmingu pirkiniu. „Ši rankinė su manimi jau kelias užsienio šalis apkeliavo. Amerikos oro uoste ją pilną prigrūdau savo daiktų, nes lagaminas per daug svėrė ir jau baiminausi, kad ją suplėšysiu, tačiau nieko blogo neįvyko – ji iki šiol atrodo kaip nauja, o aš labai dažnai sulaukiu klausimų, kur ją pirkau“, – džiaugiasi pirkėja. Dovanų ji iš gera drauge tapusios N.Davainienės yra gavusi ir maišelio formos rankinę, puoštą margu kailiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.