Jauna kūrėja didelės svajonės siekia su mažais auskarais

Mergina iš Lietuvos nustebo ir apsidžiaugė, kai jai prie ausų spenelių prisiglaudė Holivudo gražuolis Ryanas Goslingas. Slaptą klientės norą išpildė rankdarbių meistrė Ramunė Bulaukaitė. Ji sutiko padaryti auskarus su populiaraus aktoriaus portretu. Papuošalus įsisegusi R.Goslingo gerbėja nenustygo vietoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Pučėta

May 10, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:22 AM

Smulkųjį verslą kurianti R.Bulaukaitė sako, kad klientų šypsenos ir padėkos ją stipriai motyvuoja judėti pirmyn. Akį traukiančias smulkmenas, Provanso stiliaus auskarus, sąsagas, plaukų segtukus ar žiedus mergina gamina savo bute Kaune.

Iš kur ji semiasi idėjų? „Juk internete visko pilna! Tereikia sugebėti atsirinkti“, – sako R.Bulaukaitė.

Pasveikino svajonę

Kaune gyvenančiai merginai nuo vaikystės patiko rankdarbiai ir papuošalų gamyba.

Vis dėlto paklausiusi šeimos nuomonės Ramunė pabijojo stoti į dizaino specialybę, tad pasirinko verslo administravimą. O papuošalų gamyba liko kaip hobis.

Jos gyvenimą pakeitė kelionė į Prancūziją. „Išvažiavau studijuoti pagal studentų mainų programą Bretanės regione, Reno mieste. Kai pamačiau vietines jaukias parduotuvėles, užsisvajojau kada nors pati tokią turėti, – vaizduotę užvaldžiusius įspūdžius prisimena pašnekovė, bet priduria: – Pasvajojau ir teko pamiršti, mat grįžusi į Lietuvą ketvirtame kurse gavau pasiūlymą dirbti Kauno klinikų Dokumentų valdymo skyriuje. Kaipgi atsisakysi darbo tokioje įstaigoje!“

Pasakodama apie darbą „tokioje įstaigoje“ R.Bulaukaitė nejaučia ilgesio. Nuobodi rutina. Kabinetas be saulės, darbas nuo 8 iki 17 valandos.

Mergina nusprendė keisti savo gyvenimą – prisiminimai ir prancūziškos svajonės vėl užvaldė mintis.

„Įkvėpta vasaros, jūros, naujų pažinčių ir padrąsinančių pokalbių nusprendžiau, ką norėčiau veikti, išsirinkau darbą, kuris teiktų džiaugsmą. Sudariau planą, kaip mielą veiklą galėčiau paversti pragyvenimo šaltiniu. Nusprendžiau pasinaudoti interneto suteikiamomis galimybėmis.

2012 metų rugsėjo 1 dieną socialiniame tinkle „Facebook“ sukūriau paskyrą savo krautuvėlei, pavadinau ją „Bonjour“ (išvertus iš pranc. k. – sveiki). Nors pati prancūzų kalbos gerai nemoku, ji man labai graži. Pavadinimui žodį „Bonjour“ pasirinkau todėl, kad prisiminimai apie Prancūziją labai stipriai veikė mano svajonę. Pasakiau sau „bonjour rêve“ – „sveika, svajone“, pasisveikinau ir ėmiau eiti jos link“, – pasakoja R.Bulaukaitė. Jai labai patiko internete perskaityta angliška sentencija: „A simple hello could lead to a million things.“ (liet. Paprastas žodis „labas“ gali nuvesti į milijoną dalykų.) Kažkada Ramunės ištartas „bonjours“ dabar ją veda nepažintais takais ir kasdien atveria įdomių dalykų.

Reklama nesirūpina

Iš pradžių savo internetinėje parduotuvėje R.Bulaukaitė norėjo prekiauti vintažiniais drabužiais, aksesuarais bei savo kurtais sendinto stiliaus papuošalais.

Tačiau gerai apsvarsčiusi verslo idėją ir apskaičiavusi ji nutarė susitelkti į papuošalų kūrimą, o vintažinius rūbus ir aksesuarus palikti ateičiai. „Man patogiau ir saugiau judėti mažais žingsneliais“, – teigia jaunoji verslininkė.

„Facebook“ ji greitai rado klienčių, tad netrukus pakeitė darbovietę ir sumažino savo darbo krūvį iki pusės etato, o nuo šių metų sausio išvis atsisakė samdomos darbuotojos statuso.

Dabar R.Bulaukaitę maitina tik papuošalų gamyba. „Esu tikintis žmogus. Visą šį laiką jaučiau, kaip Dievas laimina, siunčia reikiamus žmones, aplinkybes. Man beveik nereikia rūpintis reklama, žinia apie mano papuošalus plinta iš lūpų į lūpas. Įvairūs pasiūlymai patys atkeliauja“, – džiaugiasi kaunietė.

Papuošalų gamintoja teigia, kad žmonės jos kūrinius atpažįsta iš žaismingai jaukių paveikslėlių ir žalvario arba vario spalvos metalo, kuriame nėra alergiją sukeliančio nikelio. O klientėms, kurių „ausys visiškai netoleruoja bižuterijos“, R.Bulaukaitė gamina auskarus iš pasidabruoto metalo. Miniatiūrinius paveikslėlius ant auskarų ar sąsagų mergina pati piešia akriliniais dažais arba atspausdina spausdintuvu. „Žinoma, garsenybės R.Goslingo portreto ant auskaro pati nepiešiau“, – atskleidžia gamintoja.

Idėjų ieško internete

Kiekvieną rytą Ramunė pradeda įkvepiančiu ritualu: „Tik pramerkusi akis peržiūriu savo mėgstamus puslapius socialiniuose tinkluose Tumblr.com arba Pinterest.com – ten apstu grožybių, spalvų ir nuotaikingų nuotraukų. Taip pat ryto negaliu pradėti be kavos su Biblija. Dievo žodis visada įkvepia, pamoko arba padrąsina naujai dienai. Tada įsijungiu muziką ir galiu pradėti darbus – idėjos pasipila pačios. Prisimenu detalę, formą ar spalvą, regėtą interneto puslapiuose, ir tai savaip perteikiu papuošaluose.“

Ji daro tokius papuošalus, kuriuos pati mielai nešiotų. „Sunku įgyvendinti idėją, jei tau ji nepatinka, jei jos nejauti. Pati mėgstu paprastumą, paprastus dalykus, tačiau tokius, kurie išsiskiria iš kitų. Pavyzdžiui, kelionių metu mane labiausiai žavi maži miestai, turintys savo akcentą: parką, fontaną ar aikštę... Todėl ir mano papuošalai paprasti, minimalistiniai, neįkyrūs, nekrintantys į akis, tačiau patraukiantys dėmesį tarsi mažyčiu tavo asmenybės atspindžiu“, – dėsto R.Bulaukaitė.

Verslininkė tikisi, kad žmonių nenuvils ir jos naujoji papuošalų kolekcija, kuriai naudojo sidabrą, agatą, natūralią zomšą bei geometrines figūras, lipdytas iš polimerinio molio.

Sulaukia daug klausimų

R.Bulaukaitė teigia, kad papuošalų gamybos specialiai nesimokė, tiesiog labai domėjosi ir pati rinko informaciją. „Manęs visko išmokė internetas. Dabar tiek įvairiausių dalykų gali išmokti vien žiūrėdama YouTube.com ar panašius puslapius. Nebijojau eksperimentuoti, išbandžiau įvairias technikas ir priemones.

Manau, kad taip kurti ir ieškoti yra įdomiau negu mokytis amato pamokose. Juk pati ieškodama gali visai netyčia atrasti savą techniką ir stilių“, – sako papuošalų gamintoja ir neslepia, kad sulaukia klausimų apie savo darbą: kaip padaro vieną ar kitą detalę, kokias medžiagas naudoja, kur perka priemones.

„Didelių paslapčių neturiu, atsakau mandagiai, tačiau mane stebina, kad žmonės patys tingi ieškoti informacijos ir siekia viską gauti padėtą ant lėkštutės ir sukramtytą“, – šypsosi pašnekovė.

Jos sukurtuose papuošaluose dominuoja pastelinės spalvos, gėlių motyvai, vintažo stilius: „Savo papuošalus apibūdinu kaip žaismingus, spalvingus, mielus.

Manau, kad jie tinka jaunoms panelėms ir toms, kurios nebijo būti žaismingos. Žinoma, gaminu ir pagal užsakymus. Neretai pasitaiko pageidavimų sukurti papuošalą su artimųjų nuotraukomis.“

Mėgsta bendrauti su klientais

R.Bulaukaitė pastebi, kad daugiausia dėmesio sulaukia auskarai. „Smagu, kai dažniausiai komplimentų sulaukia tie papuošalai, kurie man pačiai arčiausiai širdies. Todėl tikiuosi, kad dėmesio sulauks ir mano naujoji kolekcija, kuri man labai patinka“, – sako mergina, kuri savo verslui plėtoti naudojasi ir užsienietiška interneto svetaine etsy.com, per kurią siunčia savo gaminius į Europą ir JAV.

Nors ir žino, koks puikus pagalbininkas yra socialinis tinklas, R.Bulaukaitė labai mėgsta susitikti su savo klientėmis akis į akį. Ji mėgsta dalyvauti mugėse, neša savo papuošalus į vietinius Kauno butikus ir svajoja apie dirbtuvėles senamiestyje arba kur nors centre, kad klientams būtų patogiau apsilankyti ir apžiūrėti papuošalus.

Vienas Kauno senamiesčių butikų Ramunei pasiūlė savo darbu papuošti vyrus – pagaminti sąsagas marškiniams. Ji pastebėjo, kad sąsagos – populiarėjantis aksesuaras. „Dažniausiai sąsagas perka moterys ir dovanoja savo vyrams. Kadangi vyrai mėgsta sportą, moterys dažnai renkasi sąsagas su futbolo arba krepšinio kamuolio motyvais“, – dėsto pašnekovė.

Anot R.Bulaukaitės, sąsagų gamybos procesas labai panašus į auskarų. „Pagrindą bei stiklinius kabošonus gaunu iš tiekėjų, man belieka surasti arba nupiešti paveiksliukus ir specialiais klijais užklijuoti juos po stiklu. Ilgiausiai užtrunka laukti, kol klijai išdžiūsta, tik tada galima klijuoti prie pagrindo ir vėl laukti. Visas procesas užtrunka dvi dienas“, – pasakoja kūrėja.

Dalį pajamų skiria vaikams

Smulkioji verslininkė R.Bulaukaitė kol kas nekaupia pinigų namui Provanse. Dalį pajamų ji nusprendė skirti Vaikų dienos centrui Ginkūnuose.

Ramunė vasaromis dirba savanore krikščioniškojoje stovykloje, kurioje dalyvauja ir vaikai iš Ginkūnų vaikų dienos centro. Mergina su kitais savanoriais susirūpino, kai išgirdo žinią, kad Švietimo ir mokslo ministerija nutraukė Vaikų dienos centro finansavimą. Neabejingi žmonės ėmė rinkti pinigus, kad vaikai galėtų leisti laiką socialiai saugioje aplinkoje.

R.Bulaukaitė nusprendė, kad dalį pajamų ji nuolat gali skirti dėl išlikimo kovojančiam Ginkūnų vaikų dienos centrui. „Suprantu, jog mano parama yra beveik nematoma kruopelytė to, kiek reikia centrui išlaikyti, bet širdį skaudą pagalvojus, kad vaikai gali netekti šio cento“, – sako jaunoji verslininkė. Ją kiek nuramino žinia, jog ministerija atnaujino centro finansavimą, tačiau R.Bulaukaitė norėtų, kad ir centro darbuotojai, ir vaikai galėtų jaustis saugūs.

„Juk mažieji centre gauna pavalgyti, gali ramiai paruošti pamokas, net išsiskalbti drabužėlius, nes kai kurių namuose nėra net elektros. O svarbiausia, kad vaikai centre gauna dirbančių ir savanoriaujančių žmonių meilę ir dėmesį. Esu tokia, kad stengiuosi dalintis viskuo, kuo tik galiu. Nežinau, ar tai tėvų, ar močiutės nuopelnas, o gal Dievo?“ – šypsosi R.Bulaukaitė. Ji pabrėžia, kad kiekvienas visuomenės narys turi jaustis atsakingas už bendrą gerovę.

„Pažiūrėkit, jei koks nors praeivis nusišypso, jis užkrečia arba bent jau priverčia susimąstyti. O kai žmogus padaro tau gerą darbą, taip pat norisi atsilyginti geru. Ir atvirkščiai, kai kas nors paburba, išlieja tulžį ant valdžios, ir tu pradedi burbėti. Visi esame viename tinkle ir esame atsakingi už savo aplinką. Ką skleidi, tas ir plinta“, – įsitikinusi Ramunė.

Todėl papuošalų kūrėja nori pasidalyti linkėjimu iš savo „Bonjour“ krautuvėlės: „Nebijokite būti kitokie, nebijokite ieškoti, eksperimentuoti, klausti Dievo, nes tik taip atrandame tai, kas teikia didžiausią džiaugsmą ir pilnatvę. O kai surasit tą džiaugsmą, dalinkitės su kitais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.