Dešimtmetė verslininkė pati rado būdą užsidirbti

Vilniaus centre galima pamatyti skelbimus, kuriuose siūloma už kelis litus išvesti pasivaikščioti šunį. „Mano verslas“, – taip šią veiklą apibūdino dešimtmetė Salomėja, šią vasarą nusprendusi pirmą kartą užsidirbti. Kol kas jaunajai verslininkei sekasi puikiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Rovaitė

Jul 25, 2014, 5:25 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:42 PM

„Aš ir mano kaimynė Austėja esame geriausios draugės ir kartu prisigalvojame netikėčiausių ir neįgyvendinamų idėjų, pavyzdžiui, skraidyti mūsų pačių sukurtais parašiutais“, – savo pasakojimą pradėjo Salomėja.

Panašiai, kaimynėms besišnekučiuojant, kilo mintis apie galimybę sukurti savo verslą – už atlygį vedžioti žmonių augintinius. Po kelių mėnesių mieste jau kabėjo skelbimai, o netrukus po to atsirado ir pirmieji klientai.

Dešimtmetė – tikra verslininkė

„Apie skelbimus galvojome ilgai, gal du ar tris mėnesius“, – pasakojo Salomėja. Mergaitė nuo pat pradžių į viską žiūrėjo labai rimtai: reikėjo apsvarstyti ne tik skelbimų tekstą, bet ir tai, kiek tai kainuos, kaip reikės skelbimus padauginti.

Čia Salomėjai pagelbėjo mama, kuri pritarė mergaitės sumanymui ir džiaugėsi dukters galimybe gauti pirmąjį uždarbį. „Išprašiau kompiuterio ir parašiau du skelbimus, o mama padarė dešimt kopijų, – kalbėjo Salomėja. – Jau kitą dieną vaikščiojau po miestą su plakatais ir lipnia juosta“.

Vos iškabinusi skelbimus mergaitė didelio susidomėjimo nesulaukė, tačiau nenuliūdo ir įvertino viską kaip tikra verslininkė. „Su mama galvojome, kad tikriausiai ne tose vietose iškabinome skelbimus arba sugalvojome netinkamą kainą“, – dėstė Salomėja.

Vis dėlto po kelių dienų atsirado ir pirmieji klientai. „Taip prasidėjo mano verslas“, – džiaugėsi mergaitė.

Darbas atnešė ir pelno, ir džiaugsmo

Šiuo metu Salomėja turi tris užsakymus. Ji vedžioja du katinus – Hakerį ir Murką bei čihuahua veislės šunytį Barį.

Paklausus, ar pavyko užsidirbti, Salomėja nedvejoja: „Žinoma, pinigų pavyko gauti. Už Murką abi su Austėja jau gavome po šešis litus, už Barį kol kas turiu tris litus, nes išvykau į Palangą, o Hakeris, deja, prieš savaitę dingo, todėl už jį gavau tik du litus“.

Mergaitei dirbti sekasi puikiai. „Labai smagu ir įdomu, o pavargti, galima sakyti, net neįmanoma“, – džiaugėsi jaunoji verslininkė.

Kol kas Salomėjai tik vieną kartą teko gyvūną vedžioti vienai: dažniausiai prie jos prisijungia susidomėję draugai. „Kiekvieną kartą randu pakeleivių, – pasakojo mergaitė. – Tai kaimynes sesutes Gretą ir Gabiją, tai geriausią draugę Austėją...“

Salomėja labai džiaugiasi, kad pavyko įgyvendinti šią savo verslo idėją. „Šis darbas man labai patinka ir, manau, nuo šiol jį dirbsiu kiekvieną vasarą“, - optimizmu tryško jaunoji verslininkė.

Vaikai darbo ieško patys

Norintys užsidirbti pinigų jaunesnio amžiaus moksleiviai turi patys susigalvoti veiklos, kaip tai padarė Salomėja. Lietuvos įstatymai nurodo, kad oficialiai įdarbinti gali būti jaunuoliai nuo 14 metų, o jaunesnio amžiaus vaikai gali atlikti tik sutartimis neįformintus pavienius darbus, kuriuos turi susirasti patys.

14 metų jaunuoliai jau gali kreiptis į Lietuvos darbo biržą, tačiau jų įdarbinimo procedūra sudėtinga ir dažnai darbdaviai mieliau renkasi pilnametystės sulaukusius darbuotojus.

„Įdarbinant nepilnamečius, darbdavius gąsdina apriboti ir labiau formalizuoti darbo santykiai: didesnės atsakomybės našta užtikrinant darbo saugą, teisės aktuose numatyti apribojimai ir lengvatos nepilnamečių asmenų darbui“, – pasakojo Lietuvos darbo biržos atstovė Milda Jankauskienė. Jos teigimu, moksleiviams paprastai siūlomi didelės atsakomybės ir darbinių įgūdžių nereikalaujantys nekvalifikuoti darbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.