Lietuvė sėkmę užčiuopė populiariame Meksikos kurorte

Išvažiuoti gyventi į svetimą šalį ir joje sukurti sėkmingą verslą – svajonė, kuri išsipildė Ramintai Lilaitei. Persikėlusi į Meksiką mergina įkūrė nekilnojamojo turto kompaniją, ir tiki, kad išplėtojusi sėkmingą verslą kitoje šalyje visada galės rasti, kur investuoti pinigus ir Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Gražina Vincel

Jul 29, 2014, 7:33 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:57 PM

Iš pradžių Raminta Meksikoje patyrė, kad patiems užsieniečiams įgyvendinti savo svajones nėra taip paprasta: „Esant dabartinei ekonominei situacijai, nekilnojamasis turtas yra geriausia investicija pasaulyje, o Meksikos ekonomika yra viena iš greičiausiai augančių pastaruoju metu“.

Tačiau pradedant naują verslą ne viskas iš pradžių klostėsi sėkmingai: „Turėjo praeiti kažkiek laiko, kol suvokėme, kaip Meksikoje reikia užsiimti verslu“.

– Kaip atsidūrėte Meksikoje? – pasiteiravo lrytas.lt R.Lilaitės.   – Išvažiavau prieš daugiau nei 15 metų, siekdama atrasti didesnių galimybių, nes pasaulis – ne tik Lietuva, nors ji ir yra mano namai, kur gera sugrįžti.

Niujorke baigiau magistrantūros studijas – žiniasklaidos mokslus ir pradėjau dirbti reklamos agentūroje, paskui – visuomeninių ryšių agentūroje Manhetene.

Tiesiog taip atsitiko, kad man agentūra patikėjo rūpintis Meksikos Rivjera Maja regionu. Teko apie šį nuostabų Karibų pakrantės kampelį skleisti informaciją visai Šiaurės Amerikai.

Paskui atėjo laikas, kai supratau, kad daugiau nebenoriu dirbti kažkam kitam. Supratau, kad man norisi gyventi daug keliaujant ir dirbant sau, kai gali važiuoti kur nori ir kada nori, užsukti į Lietuvą, pamatyti pasaulį.

Taip įkūriau savo visuomeninių ryšių verslą ir pradėjau teikti paslaugas keliems viešbučiams Meksikos Karibų pakrantėje, nes šį regioną gerai pažinojau.

Prieš pusantrų metų jau kartu su savo vaikinu važiavome pradėti naujo verslo Meksikoje su meksikiečių kompanija ir praleidome ten pusę metų.

Kartu su meksikiečių aukšto lygio vestuvių organizatoriais investavome į naujai atsidarantį prabangų vestuvių plotą – tai tikra svajonių vestuvių vieta pasiturintiems žmonėms: prie žydros lagūnos, ant balto smėlio, džiunglėse.

Tačiau turbūt geriausias pastarojo pusmečio įvykis Meksikoje man buvo netikėta pažintis su dar viena lietuve Rūta Ulevičiūte. Pasirodo, Rūta su vaikinu jau daugiau nei metus gyveno Tulume, pačiame gražiausiame Meksikos Karibų pakrantės miestelyje, kur, įsigyję žemės prie jūros, plėtojo nekilnojamojo turto projektą.

– Kodėl verslą nusprendėte kurti kartu su Rūta?

– Rūta, kvalifikuota deimantų ir prabangių pardavimų specialistė, Londone dirbo su karališkaisiais juvelyrais bei kitomis brangiausiomis deimantų ir laikrodžių kompanijomis.

Rūtos klientai, tarp kurių yra ir turtingiausių pasaulio žmonių, dažniausiai regėjo deimantus ir kolekcionuojamus laikrodžius kaip patikimą investiciją, nes jų vertė niekada nemažėja, o tiktai didėja.

Tačiau su laiku ji pastebėjo kitą investicijų krypties tendenciją – nekilnojamasis turtas egzotiškose vietose. Juk deimantų laikymas seifuose nelabai įdomus, o vakarėliuose, net ir labai ištaiginguose, retai pamatysi žmones su tikrais dideliais deimantais, nes tai nėra labai saugu.

Tačiau namas egzotiniame nuošaliame kampelyje šiais laikais tapo tikra vertybe. Būtent dėl to Rūta pasirinko Tulumą Meksikos Karibų jūros pakrantėje ir kartu su draugu pasiryžo palikti mylimą darbą.

Čia atsitiktinai ir susitikome pas kitą lietuvę draugę, kuri vadovauja deimantų parduotuvių tinklui.

Mes kartu su Rūta turėjome visko, ko reikia sėkmingam verslui – Rūta yra kvalifikuota aukšto lygio pardavimų ir investicijų specialistė, o aš – viešųjų ryšių ekspertė.

– Kodėl pasirinkote būtent nekilnojamojo turto sritį?

– Meksikoje buvome patyrę, kaip sunku užsieniečiams čia įgyvendinti savo svajones. Paprastai žmonės nusiperka žemę iš agentūros ir turi patys tvarkytis popierius, ieškoti kas padarys projektą, jį patvirtinti, ieškoti kas pastatys, ir t.t.

Pasirinkome nekilnojamojo turto sritį Rivjera Maja regione todėl, kad čia, ekspertų teigimu, nekilnojamasis turtas yra geriausia investicija pasaulyje, o Meksikos ekonomika yra viena iš greičiausiai augančių pastaruoju metu. Rivjera Maja regionas yra žymus dar ir dėl to, kad turizmas čia pradėtas plėtoti tik prieš 20 metų.

Pavyzdžiui, jei jūsų prioritetas nėra gyventi ant pat jūros kranto, 10 metrų x 30metrų žemės sklypą, nuo kurio iki jūros – du kilometrai, kol kas dar galima nusipirkti tik už 40 tūkst. JAV dolerių (apie 100 tūkst. litų), o žemė kartu su namo pastatymu (dviejų aukštų, su baseinu), kainuotų apie 120 tūkst. JAV dolerių (apie 300 tūkst. litų).

Tokios investicijos vertė augs mažiausiai 7-10 proc. per metus (prie pat jūros – dvigubai), o namą išnuomojus kitiems vasarotojams, galite gauti dar papildomus 10 proc. investicijos vertės per metus.

Kai kam tai tampa lyg azartiniu žaidimu: investuoji į namą, po metų ar dvejų išaugus jo vertei jį parduodi, paskui vėl investuoji, vėl parduodi.

Mes įsteigėme savo kompaniją tik šių metų pradžioje, tačiau jau dabar darbuojamės su keturiais dideliais projektais.

– Turėjote lėšų verslo pradžiai?

– Lėšų gavome iš savo ankstesnių darbų ir investicijų Meksikoje bei asmeninių santaupų. Be to, pirmą klientą turėjome dar prieš steigiant kompaniją, o per trumpą laiką jų atsirado dar daugiau.

Pirmos kompanijos įsteigimo sutarties pasirašymas kainuoja nedaug. Tačiau paskui reikia pirminio banko indėlio, kompanijos pradinio registruojamo per metus kapitalo, biuro. Mums šiuo atveju padėjo kiti sandėriai, kai viską sulipdėme po gabalėlį.

– Kas buvo sunkiausia plėtojant verslą šioje svečioje šalyje?

– Pradedant naują verslą svetimoje šalyje ne visada viskas einasi kaip iš pypkės – turėjo praeiti kažkiek laiko, kol apsipratome su tuo, kad Meksikoje viskas vyksta kiek lėčiau, pagal jų tradicijas ir savitą sistemą, kad žmonėms net ir versle svarbiausia yra asmeninis pasitikėjimas bei reputacija. Tad mums užtrūko kažkiek laiko, kol tą pasitikėjimą įgavome.

Teko sužinoti įstatymus, statybų reglamentus ir ekologinius apribojimus.

Tačiau kai jau tave meksikiečiai priima, tampi artimas ir tavimi rūpinamasi kaip gimine. Taip mums per kurį laiką pavyko įsigyti puikių draugų ir verslo partnerių, o kai kurie jų yra ir žemių savininkai ir dabar nori prekiauti tik per mūsų kompaniją.

– Ar nebuvo minčių savo verslo pradėti Lietuvoje?

– Jei kalbėsime apie nekilnojamąjį turtą, Meksikos klimatas yra puikus, tai lyg vasara visus metus, tad čia yra idealios sąlygos poilsiui bet kuriuo metų laiku.

O tai – svarbu didinant nekilnojamojo turto nuomos pajamas. Meksikos valdžia skatina turizmą bei investicijas, nors ir yra didelių apribojimų.

Tačiau apie Lietuvą mes visada galvojame. Juk išplėtojus sėkmingą verslą kitoje šalyje visada galima rasti, kur investuoti pinigus ir Lietuvoje.

Pasvajojame, kad jei turėsime pakankamai klientų iš Lietuvos, čia galėtumėme įkurti lietuvių klubą, kur atostogų metu atvažiavę žmonės galėtų bendrauti, susipažinti, apsikeisti informacija.

Prieš kelerius metus turėti Meksikoje savo kompaniją buvo tik svajonė. Tad jei svajonės virsta planais, o planai – realybe, po kelerių metų planuojame būti viena prestižiškiausių nekilnojamojo turto kompanijų šiame Meksikos regione. Tada galėsime daugiau laiko skirti labdaroms, kelionėms, ilgiau būti Lietuvoje bei investuoti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.