Kaip gauti patarimų iš verslo vilkų?

Pradedantys verslininkai pripažino, kad nieko nėra svarbiau, kaip iš patyrusio žmogaus išgirsti, jog jam patinka idėja, bei paraginimą judėti į priekį.
Pradedantys verslininkai pripažino, kad nieko nėra svarbiau, kaip iš patyrusio žmogaus išgirsti, jog jam patinka idėja, bei paraginimą judėti į priekį.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 11:58 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:00 PM

Ko reikia, kad jus imtųsi globoti vienas didžiausių šalyje veikiančių bankų ir galėtumėte paspausti ranką milijoninius verslus Lietuvoje valdantiems vadovams ir pasikalbėti su jais apie verslo reikalus?

Reikia geros verslo idėjos – tokios, kaip sukurti mobiliojo interneto ryšio signalą sustiprinančią anteną, slaugos lovą, kuri pultelio paspaudimu ant kito šono apverčia joje gulintį pacientą, natūralų kremą jautrią odą turintiems vaikams arba patobulinti pristatymų kūrimo programa.

Patikėję savo idėjomis, atidavę joms savo laisvalaikį ir žinias, keturi SEB banko „Start Talk“ programoje dalyvavę pradedantys verslininkai – Jurgita Šeržentienė, Andrius Darulis, Nemunas Pakalnis ir Bernardas Morkūnas – sulaukė padrąsinimų iš patyrusių verslo vilkų.

Pradedantys verslininkai pripažino, kad nieko nėra svarbiau, kaip iš patyrusio žmogaus išgirsti, jog jam patinka idėja, bei paraginimą judėti į priekį ir idėją kuo greičiau įgyvendinti.

Pinigų yra – trūksta idėjų

J.Šeržentienė verslo idėja kurti kremus odos bėdų kamuojamiems žmonėms užsidegė prieš pusantrų metų, kai jos sūnui vos gimus paaiškėjo liga – atopinis dermatitas. Artimiausiu metu jos įkurta įmonė „Pupa supa“ gydomąsias priemones pasiūlys rinkai.

Iš savo „Start Talk“ mokytojo profesoriaus bendrovės „Biotechpharma“ vadovo Vlado Bumelio ji išgirdo patarimą nedelsti ir patentuoti savo kremų receptūrą, o gaminio kokybę patvirtinti laboratoriniais tyrimais.

„Aš judėjau į priekį, tačiau paaiškėjo, kad kai kuriuos žingsnius buvau praleidusi – jie man neatrodė tokie svarbūs. Tačiau profesorius V. Bumelis viską sudėliojo į vietas. Patentuosiu gaminį, kad niekas negalėtų jo nukopijuoti, be to, tikiuosi, kad kremų pakuotes galėsiu ženklinti etikete apie laboratorinius tyrimus“, – pasakojo J. Šeržentienė.

„Aš sakiau ir dar kartą sakau, kad idėjų labai trūksta, o pinigų yra maišai. Svarbiausia, kad verslui nereikia jūsų pinigų. Yra tokia sąvoka – KŽP, kuri reiškia kitų žmonių pinigus. Man jūsų idėja atrodo labai “, – važinėdamas su Jurgita žaliu SEB projekto „Start Talk“ automobiliu jai atskleidė profesorius V. Bumelis.

Džiaugiasi viešumu

Andriaus Darulio verslą taip pat paskatino rūpestis artimųjų sveikata – jo brolis neįgalus, todėl Andrius su komanda sukūrė specialią slaugos lovą, kuri paverčia jame gulintį žmogų, kad nesusidarytų pragulos.

„Gavau nemažai pamokų ir idėjų, vertinga išgirsti kito žmogaus nuomonę – prapleti akiratį. Labai įstrigo mintis, kad nereikia skubėti pulti į labai didelę rinką vien dėl to, kad gali būti sunku patenkinti poreikį – tiesiog neturėtume galimybių įgyvendinti užsakymo“, – pasakojo A.Darulis.

„Reikėtų pradėti mažais žingsneliais, bet tvirtai. Patarčiau ištirti rinką ir nustatyti poreikį, nes gali paaiškėti, kad užsakovui reikės dešimties tūkstančių lovų, o jūs tiesiog būsite nepajėgūs to padaryti“, – Andriui patarė bendrovės „Sostena“ vadovas Donetas Karčiauskas.

A.Darulis ketina savo ugdytoją pasikviesti į įmonę, kai produktas bus išbaigtas, kad galėtų išsamiau pristatyti savo veiklą. Tačiau kol kas reikia atlikti daug namų darbų.

„Labai naudinga išgirsti kitą nuomonę. Esame patenkinti, kad gavome progą pabendrauti ir susipažinti su patyrusiu žmogumi. Dabar turime visą sąrašą patarimų, kuriuos mėginsime pritaikyti.

Tokie projektai kaip „Start Talk“ yra naudingi, ypač, kai esi mažas ir tau reikia patarimų, viešumo, galimybės pristatyti savo produktą“, – sakė vienas įmonės „Alovita“ įkūrėjų.

Ragino pasitikėti savimi

„Tu klausi, kiek tau reikia pinigų, o aš klausiu, kiek tau reikia parduoti gaminių už dabartinę kainą ir kokiomis sąnaudomis, kad verslas atsipirktų“, – tokį patarimą „Sportland“ vadovas Vladas Korsakovas davė kitam „Start Talk“ projekto dalyviui Nemunui Pakalniui, sukūrusiam mobiliojo interneto ryšį stiprinančią anteną.

Tai naujausias šio 26-erių metų vilniečio verslas. Prieš kelerius metus jaunuolis įsuko bumerangų verslą.

Su savo technologiškai patobulintu gaminiu – mobiliąja antena – šių metų pradžioje vaikinas dalyvavo ISM organizuotame startuolių konkurse. Ir netikėtai jo pagamintas kūrinys laimėjo pagrindinį – 10 tūkstančių litų – prizą.

Po konkurso Nemunas sulaukė nemažai paramos. Pagalbos negaili ir SEB banko projekte dalyvaujantys patyrę verslo vilkai, kurie su verslo naujokais dalijasi savo neįkainojama patirtimi.

„Mano patarimas – labai tikėk savo idėja, nesvarbu, ką kiti tau besakytų. Galbūt kiti tave atkalbinės, klaus, kam tau to reikia, aiškins, kad tau nepavyks. Bet tu tik tikėk ir daryk“, – „Start Talk“ automobilyje Nemunui sakė V.Korsakovas.

„Sportland“ vadovas pripažino, kad jam patiko idėja, ir jis sakė tikįs, kad pradedančiam verslininkui pavyks išplaukti į platesnius vandenis, nes tam yra tvirtas pagrindas.

Vertina už palaikymą

„Įsiklausyti į patyrusių verslininkų patarimus verta, tačiau reikia vadovautis savo galva. Pradedantieji verslą ir ilgai veikiančios didelės bendrovės susiduria su labai įvairiais iššūkiais ir problemomis.

Visgi didžiausia nauda – tai palaikymas, įkvėpimas ir raginimas eiti į priekį. Pradedant verslą, tai labai svarbu, nes nuolat ateina krizinis momentas, kai suabejoji, ar tai, ką darai, tau pavyks“, – sakė Bernardas Norkūnas, sukūręs paprastą ir patogią prezentacijų kūrimo priemonę „Think Toolkit“.

„Svarbiausias principas – idėja turi būti išdėstyta aiškiai, tam turi užtekti pusvalandžio. Idėja turi būti tokia aiški, kad įmonės sugebėtų ją įgyvendinti, – patarimą SEB projekto „Start Talk“ automobilyje Bernardui davė „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa. – Tikiu, kad tau pasiseks“.

Pasitikrinti savo idėjas ar pasitarti dėl iškilusių sunkumų jauni verslininkai gali ir užsukę į SEB banką. Čia jauno verslo konsultantai, dirbantys pagal specialią metodiką, padės įvairiapusiškai ir kritiškai įvertinti savo idėją, ją patobulinti. Taip pat daugiau patarimų jaunam verslui galima rasti www.seb.lt skiltyje „Infobankas“.

Dalijamės akimirkomis, kaip patyrę verslo vilkai konsultavo pradedančius verslininkus nežinomomis miesto gatvėmis važinėdami SEB projekto „Start Talk“ automobiliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.