Reklamą skraidinantys zvimbalai kėsinasi ir į piniginę

Kurioje ausyje zvimbia? Pagaliau ne tik švedės Astridos Lindgren į vaikų pasaulį išleistas Karlsonas kelia triukšmą. Zvimbimu jau „užsikrėtė“ ir sostinės prekybos centrai, kuriuose reklamą pirkėjams virš galvų pradėjo skraidinti bepiločiai orlaiviai. Tie zvimbalai – tai vadinamosios ketursraigtės skraidyklės (angl. drone), kurios Vakarų šalyse dažnai padeda įveikti kasdienes užduotis. Tuo tarpu Lietuvoje jas dar tik pradeda naudoti policija, žvalgyba, fotografijos ir video entuziastai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 2, 2015, 2:12 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 9:04 AM

Pirmą kartą Lietuvoje ši pažangi technika oficialiai panaudota reklamos srityje. Sausio pabaigoje viename sostinės prekybos ir pramogų centre skraidyklės zujo su reklaminėmis vėliavomis, skelbiančiomis apie centre įsikūrusių prekybininkų pasiūlymus.

Prakalbo apie plėtrą

Skraidykles reklamai pritaikyti sugalvojęs verslininkas Justas Pikelis planuoja tokios paslaugos plėtrą ir Lietuvoje, ir užsienyje.

„Pastaruoju metu kolegos verslininkai vis dažniau skundžiasi, jog reklamos ataka yra milžiniška. Sunku pranokti konkurentus taip, kad neįkyrėtum klientams.

Juolab, kad nuobodi, neoriginali, niekuo nestebinanti reklama žmones erzina ir yra viena opiausių šios industrijos problemų“, – sakė J.Pikelis.

Neseniai, beviešėdamas Romoje, jis atsitiktinai aptiko straipsnį apie skraidykles. „Man akimirksniu kilo idėja, kad jas verta  panaudoti reklamos sklaidai. Tai būtų nauja, kitokia jos pateikimo formą“, – užsiminė pašnekovas.

Pasmalsavęs jis sužinojo, jog panašūs reklamos projektai plėtojami JAV. Tad kodėl nepadarius to geriau už amerikiečius?

Prireikė ir aerodinamikos specialisto

J.Pikelio vadovaujama komanda sukūrė ir reklamos rinkai pasiūlė „UFOfavours“ skraidykles. Jos yra techniškai tam gerai pritaikyto.  

Anot pašnekovo, gaminant „UFOFavours“ skraidyklę maždaug mėnesį dirbo daugiau nei 10 žmonių: aerodinamokos specialistas, teisininkas, logotipo dizaineris, reklamos adaptacijos ekspertas ir kiti.

Techninei projekto daliai vykdyti buvo pasamdytas daugiametę patirtį turintis skraidyklių specialistas Lior Kocas. Jo užduotis buvo – užtikrinti, kad skraidyklė atitiktų visas reklaminei paskirčiai būtinas savybes: ji turi būti saugi, lengva, preciziška, futuristiškos išvaizdos.

„UFOfavours“ skraidyklės gali saugiai pakelti ne tik reklamines vėliavas, bet ir kai kuriuos produktus bei juos skraidinti ilgiau nei 4 valandas.

„Kuriant ir testuojant skraidyklę, saugumas buvo pagrindinis prioritetas, todėl skraidinant šį bepilotį orlaivį kas 10 minučių buvo keičiamos baterijos ir atliekama patikra, o kas valandą atliekama techninė apžiūra“, – sakė J.Pikelis.

Verslininkas yra numatęs, kad už kiekvienos reklaminės kampanijos pajamas valandą skraidyklės skrydžio laiko dovanos socialinei, nekomercinei reklamai.

Verslininkas neapsiriboja vien Lietuva, kuri, pasak jo, yra tobula vieta išbandyti naują produktą. Jis paslaugos ateitį sieja su užsieniu – skraidyklės  “UFOfavours“ pavadinimas nesunkiai įkandamas tiek lietuviui, tiek anglakalbiui.

- Kokiose srityse Lietuvoje  šiuo metu naudojamos skraidyklės, – bepiločiai orlaiviai?  – paklausėme J.Pikelio.

– Kaip ir daugelis inovacijų, taip ir skraidyklės Lietuvoje dar nėra taip smarkiai paplitę kaip didesnėse Vakarų šalyse. Jose  bepiločiai orlaiviai  vis dažniau tampa kasdieninių užduočių pagalbininkais.

Šiuo metu Lietuvoje skraidyklės naudojamos žvalgyboje, agrokultūroje, fotografavime, video filmavime, o nuo šiol – ir reklamos industrijoje.

- Kaip kilo mintis bepilotį orlaivį pritaikyti reklamai? 

– Pastaruoju metu kolegos verslininkai vis dažniau skundžiasi, jog reklamos aplinkui yra tiek daug, kad praktiškai neįmanoma išsiskirti iš konkurentų ir neįkyrėti klientams.

Prieš Kalėdas nuvykau į Romą. Jau pirmąją viešnagės dieną ten pamačiau dar daugiau lauko reklamos: milžiniškus stendus, plakatus, skrajutes, net skydus, kuriuos tampo užsakovų pasamdyti žmonės.

Į vaizdo signalus, siunčiamus iš aplinkos, reaguoju kaip verslininkas. Pamaniau,  kad turi būti geresnis būdas pateikti panašaus pobūdžio reklamą.

Grįžus į viešbutį akys užkliuvo už ilgo mokslinio straipsnio apie skraidykles. Taip mintyse ir įvyko reklamos ir bepiločių orlaivių “sintezė“.

Tą patį vakarą griebiausi darbo. Ir drįsčiau teigti, jog mūsų sukurtos „UFOfavours“ skraidyklės techniškai yra geriau pritaikytos veiksmingam reklamos pateikimui. 

- Kokį svorį gali pakelti skraidyklė?

– Keliamosios galios neišduosiu, tai komercinė paslaptis (šypsosi).

Galiu pasakyti, tik tiek, kad sugebame saugiai kelti ne tik vėliavą, tačiau ir kompanijos logotipą ar netgi kai kuriuos klientų produktus.

- Kiek laiko ji gali kyboti ore? 

– Nuožmus testavimas parodė, jog saugiai reklamą galima skraidinti daugiau nei 4 valandas.

Būtina paminėti, kad saugumas yra pagrindinis prioritetas, todėl kas 10 minučių darome baterijos pakeitimą ir trumpą patikrą, o kas valandą – 5 minučių techninę apžiūrą. Beveik kaip „Boeing'as“.

- Ar jau galvojate ir apie užsienio rinkas?

– Naivu būtų manyti, kad skraidyklės pakeis reklamą televizijoje, radijuje ar nuvers milžiniškus reklaminius stendus. Tačiau planų turime. Žmonės jau dabar supranta, jog kapitalistinėje sistemoje reklamos neišvengsime. Apskritai, be reklamos, kaip rodo produkto „Pepsodent“ pavyzdys, ko gero dar dabar nesivalytumėme dantų arba į darbą keliautumėme arklių traukiamais vežimais. 

Bet žmonės jau pavargo žiūrėti į reklamą, kuri dėmesį bando patraukti dydžiu ar monotonišku daugkartinių transliacijų skaičiumi.

Norėtume pakeisti situaciją. Ir ne tik originaliai pateikti reklamą, tačiau ir ja nuoširdžiai sudominti. Tai naudinga ir verslui, patrauklu ir klientams.

Daug kartų esu sakęs, kad Lietuva yra tobula vieta išbandyti savo produktą, tačiau didžiausi siekiai yra užsienyje, todėl ir pavadinimas „UFOfavours“ nesunkiai įkandamas tiek lietuviui, tiek anglakalbiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.