Verslo sėkmės istorijos dalimi panoro tapti ne tik kauniečiai

Tiek iš Prezidentūros, tiek iš konservatorių stovyklos ne sykį skambėjo įspėjimai apie Lietuvą užvaldančius oligarchus. Bet savivaldos rinkimai įrodė, kad žmonės pasitiki sėkmingai dirbančiais verslininkais.

Kaunui ir Šiauliams vadovaus verslininkai V.Matijošaitis (kairėje) bei A.Visockas, tiesa, jų kalibras skirtingas.<br>P.Mantauto nuotr.
Kaunui ir Šiauliams vadovaus verslininkai V.Matijošaitis (kairėje) bei A.Visockas, tiesa, jų kalibras skirtingas.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-03-17 13:36, atnaujinta 2018-01-09 17:43

Merų regalijomis rengiasi pasipuošti nemažai verslo žmonių. Tai – vienas išskirtinių pirmųjų tiesioginių merų rinkimų bruožų.

Savivaldybėms vadovausiantys verslininkai savo bendroves patikės kitiems akcininkams, buvusiems kolegoms ar žmonoms, bet akcijas pasilaikys sau.

Jie neslėpė, kad verslo sėkmės paslaptis bandys pritaikyti ir vadovaudami miestams ar rajonams.

Turtingiausias ne tik Kaune

Didžiausio kauniečių palankumo sulaukęs „Vičiūnų grupės“ valdybos pirmininkas 57 metų Visvaldas Matijošaitis tapo turtingiausiu meru Lietuvoje per visus 25 metus po nepriklausomybės atkūrimo.

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje deklaracijoje kaunietis nurodė, kad jam priklausančio privalomo registruoti turto vertė siekia 4 mln. eurų. Dar milijoną eurų V.Matijošaitis yra paskolinęs, o 58 tūkst. eurų pasiskolinęs.

Bet iš tiesų manoma, kad V.Matijošaitis lengvai pakliūtų tarp 50 turtingiausių šalies žmonių, o bendras jo turtas gali būti vertas daugiau kaip 40 mln. eurų.

Su juo ir „Vičiūnų grupe“ susijusios 47 įmonės, kurios veikia 17 pasaulio šalių.

Verslininkas nurodė, kad turi 11 įmonių akcijų, užima vadovaujamus postus 14 bendrovių.

Jau po pirmojo rinkimų turo V.Matijošaitis pareiškė, kad atsisakys visų pareigų „Vičiūnų grupės“ įmonėse. Vienas visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ įkūrėjų tikino ramia širdimi paliekantis verslą, nes jį sėkmingai tęs kiti.

„Kiekvienas mūsų darbuotojas turi parengęs kitą žmogų, galintį sėkmingai perimti darbus. Man pasitraukus tikrai nieko nenutiks. Ar Kauno klinikose žmonės būtų gydomi prasčiau, jeigu atsistatydintų gydymo įstaigos direktorius?“ – svarstė išrinktasis Kauno meras. Tiesa, įmonės akcijų atsisakyti jis neketina.

„Vičiūnų grupėje“ dirba abu V.Matijošaičio sūnūs, bet didesnė tikimybė, kad verslininkas svarbiausius postus perleis Tomui Bagdonavičiui, kuris vėl buvo išrinktas į Kauno tarybą „Vieningo Kauno“ kandidatų sąraše.

V.Matijošaitis neslėpė, jog rinkimų kampanijos pabaiga buvo labai sunki, – dėl gausybės rūpesčių teko atidėti netgi naujos Plungėje iškilusios įmonės atidarymo iškilmes.

Laimėjo ne pinigai, o idėjos

Šiauliams vadovaus irgi verslininkas, tiesa, ne tokio kalibro kaip kaunietis.

„Rinkimus laimėjau ne todėl, kad esu verslininkas. Juk žmonės dažniausiai įmonių savininkus linkę vertinti su neigiama nuostata“, – „Lietuvos rytui“ sakė 47 metų Artūras Visockas, antrajame ture triuškinama persvara įveikęs Seimo narį Valerijų Simuliką.

Nedidelės individualios įmonės „Foto 202“ savininkas A.Visockas įsitikinęs, kad prie jo sėkmės prisidėjo ir ankstesnės socialinės reklamos akcijos, ir kryptingas darbas taryboje: „Dar nebūdamas politikoje buvau žinomas dėl aplinkos švarinimo akcijų, raginimų kasdien skirti bent po 5 minutes bendram labui.“

Šiaulietis pabrėžė, kad su visuomeniniu rinkimų komitetu tradicines partijas šiuose rinkimuose nugalėjo ne pinigais, o idėjomis: „Kaip matote, sėkmė lydėjo ne tuos, kurie mieste pasikabino daugiausia reklaminių plakatų.“

A.Visockas į verslą nėrė 1994 metų rudenį, kai baigė studijas Šiaulių universitete.

„Neturėjau jokio finansinio pagrindo, todėl supratau, kad mano šeima iš mokytojo algos nepragyvens. Todėl su partneriu ėmėme kurti fotolaboratoriją“, – prisiminė šiaulietis.

Po dešimtmečio A.Visockas su partneriu pasidalijo po fotolaboratoriją ir ėmė dirbti savarankiškai: „Darbas mažoje įmonėje išmokė kūrybiškumo. Vėliau ši savybė pravertė, kai 2011 metais kaip nepriklausomas kandidatas buvau išrinktas į tarybą.“

Šiaulietis neslėpė, kad jo verslo aukso amžius baigėsi, – paplitus skaitmeninei fotografijai mažai kam bereikia popierinių nuotraukų. Tada atsirado papildoma įmonės veiklos sritis – A.Visocko žmona Edita pradėjo dirbti interjero dizainere.

„Man pradėjus dirbti miesto meru bėdų nekils – šeimos verslo reikalus perims žmona. Net neabejoju, kad ji susitvarkys nedidukėje, vos keturis darbuotojus turinčioje įmonėje“, – sakė A.Visockas.

Nušluostė nosį „darbiečiams“

Vienu didžiausių netikėtumų tapo Kėdainių rajono rinkimų rezultatai.

Po pirmojo turo pirmavusi Darbo partijos atstovė Nijolė Naujokienė buvo priversta nusileisti pagardus gaminančios bendrovės „Daumantai.Lt“ vadovui ir bendraturčiui 54-erių Sauliui Grinkevičiui, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) nariui.

S.Grinkevičius „Lietuvos rytui“ sakė, kad jo pergalę prieš „darbiečius“ lėmė pastaruoju metu suvešėjusi rajono valdžios arogancija, nenoras kalbėtis su žmonėmis, jų išklausyti.

„Nuo 1997 metų Kėdainių savivaldybė buvo susijusi su „Vikondos“ koncernu ir su Viktoru Uspaskichu. Žmonėms pabodo. Nuolatinis Darbo partijos gyrimasis, kokius jie didelius darbus daro, nebuvo tiesa“, – sakė išrinktasis Kėdainių meras.

S.Grinkevičius susitikimuose su rinkėjais nekart yra girdėjęs, kad savivaldybėje tiktai keli asmenys sprendžia visus rajono reikalus.

„Jie jau neatsiklausdavo kitų nuomonės. Tai žeidė žmones, jie nenorėjo būti nustumti į šalikelę“, – sakė verslininkas.

Daug metų rajono taryboje esantis S.Grinkevičius pastebėjo, kad šiuose rinkimuose jį ypač palaikė jauni žmonės. Galbūt neatsitiktinai, nes daugiau kaip 20 metų Kėdainiuose sėkmingai dirbančios įmonės savininkai finansavo ne vieno stadiono statybą, finansiškai rėmė jaunimo komandas.

Išrinktasis Kėdainių meras nesuko galvos, kam galėtų patikėti bendrovės „Daumantai.lt“ vairą: „Esame trys savininkai ir jau 24 metai kartu dirbame.

Per tuos metus nesusipykome, neišsidraskėme, kaip būdinga Lietuvos verslo žmonėms.

Tikiu, kad tuos ketvertą metų, kuriuos dirbsiu savivaldybėje, įmonėje jokių problemų nekils. Priešingai, gal jai bus tik geriau.“

Pirmutinė jo užduotis – sukurti plačią koaliciją, kuri turėtų sudaryti daugumą.

„Tarsimės su socialdemokratais. Jei pavyks, turėsime vieno balso persvarą. Aišku, koalicija bus plati, iš daug partijų, bet aš moku kalbėtis su žmonėmis ir susikalbėti“, – teigė verslininkas.

Vilios turistus iš Latvijos

Dar vienas verslo atstovas Valdemaras Valkiūnas vadovaus Biržams. Buvęs Seimo narys, nedidelės Respublikonų partijos pirmininkas antrajame ture nugalėjo konservatorę Irutę Varzienę.

58-erių V.Valkiūnas dairosi į netoliese esančią Latviją.

Ten jis sukūrė verslo imperiją „Voldemars“, todėl į Biržus ketina pritraukti turistų, o pasiremdamas latvių patirtimi atkurti pieno pramonę mieste.

„Kompaniją nebent pakonsultuosiu, o verslas liko patikimose rankose.

Tiesa, liksiu akcininkas“, – „Lietuvos rytui" teigė išrinktasis Biržų meras, kurio įkurtos įmonių grupės apyvarta siekia 20 milijonų eurų.

V.Valkiūnas tikino, kad jam nebus liūdna be verslo: „Jis ateina ir praeina. Pinigų niekada neužtenka, o visų ir neuždirbsi. Godumui juk ribų nėra.“

Aiškindamas, kodėl ne vienos savivaldybės vadovu tapo verslininkai, biržietis sakė, jog gyventojai įvertino tai, ką kandidatai anksčiau yra padarę.

Parengė „Lietuvos ryto“ korespondentai Eugenija Grižibauskienė, Marius Jokūbaitis, Arūnas Karaliūnas, Gintaras Šiuparys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.