Kur slypi misionierių tėvų auklėtos K. Perry stulbinanti sėkmė?

Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dainininkė K.Perry.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

lrytas.lt

Jul 14, 2015, 4:36 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 6:05 AM

Dainininkė Katy Perry – itin religingų tėvų duktė, tapusi svarbia popikona. Jos sėkmės istorijos raktas? Galbūt tai, jog ji pati aktyviai įsitraukusi į verslo reikalus, o ne nuošaliai stebi, kaip jos piniginius klausimus sprendžia deleguoti asmenys. Galbūt tai, kad jau 15 metų nutraukusi mokslus ji buvo priversta kovoti už save iš paskutiniųjų, nes prireikus pinigų ji negalėjo jų tikėtis gauti iš vargingai gyvenančios šeimos.

Juodas „Mercedes“ automobilis brovėsi pro Romos spūstis, kai suskambo mano telefonas. Balsas paliepė: „Tučtuojau išlipkite iš automobilio“. Prilipę prie mano mašinos važiavo trys paparaciai, tad vadovauti kelionei teko dainininkės vairuotojui.

Šnipų žaidimai – dalis pasiruošimo interviu su K.Perry, viena geriausiai apmokamų pasaulio žvaigždžių.

Keliu, kurį ėjau pėsti, per atstumą sekė K.Perry asmens sargybos vadas. Kai galiausiai pasiekiau Tito arką, netoli jos pamačiau baltą fetrinę skrybėlę dėvinčią ir po plačiais akiniais nuo saulės savo tapatybę slepiančią dainininkę.

Aš – verslininkė

Pastaruosius pusantrų metų ji priprato gyventi pašėlusiu ritmu. Tiek laiko trunka jos turas „Prismatic World Tour“. Kelionė baigsis rudenį Pietų Amerikoje, Brazilijoje, kur Katy uždarys festivalį „Rock in Rio“.

Žurnalo „Forbes“ vertinimu, nuo 2014 m. birželio iki šių metų liepos dainininkės pajamos iki mokesčių siekė 135 mln. JAV dolerių. Tai daugiau, nei jos kolegių Taylor Swift, Rihannos ir Miley Cyrus pajamas kartu sudėjus. Tarp įžymybių daugiau nei K.Perrry uždirbo tik amžiaus dvikovos dalyviai boksininkai Menny Pacquiao ir Floydas Mayweatheris.

K.Perry nebijo pasirodyti nekukli: „Didžiuojuosi, jog aš – vadė ir vadovauju savo kompanijai. Aš – verslininkė ir neketinu to gėdytis“.

Iš 124 per metus surengtų koncertų 75 jų vyko už JAV ribų. K.Perry šou geografija apima 27 šalis ir keturis žemynus.

Jos hitai „Dark Horse“ ir „Roar“ – trečioje ir ketvirtoje vietoje pagal populiarumą „Youtube“ tinklapyje per visą jo gyvavimo istoriją. Kiekvienas šių dviejų vaizdo įrašų peržiūrėtas po 2 mlrd. kartų.

Dainininkės vadybininkai skaičiuoja, kad vidutiniškai kiekvienas gerbėjas, apsilankęs K.Perry šou, dar po 20 JAV dolerių išleidžia atributikai su žvaigždės vardu. Tai ketvirčiu daugiau, nei vidutinis šios verslo šakos rodiklis.

K.Perry pasiekti rezultatai įkvepia dar labiau, jei atkreipi dėmesį į tai, jog per 15 pastarųjų metų įrašytų albumų pardavimai sumenko per pusę: nuo 785 mln. iki 257 mln. kopijų.

Dainininkė, užuot prisijungusi prie „Spotify“ kritikų choro, sureagavo kitaip. „Muzika pasikeitė. Albumas tapo starto aikštele tam, kad kūryba plistų kitais kanalais“, – kalba moteris.

Naujoji aukso gysla – gastrolių turai. Kompanijos „Ibisworld“ analitikai suskaičiavo, jog koncertų verslas pastaruosius penkerius metus vidutiniškai augo po 4,7 proc.

Suvesti viso pasaulio statistiką sudėtinga, tačiau, „Forbes“ duomenimis, 10 iš 38 brangiausiai apmokamų muzikantų per 12 pastarųjų mėnesių koncertuodami apvažiavo ne mažiau nei dešimt valstybių. Patiems muzikantams – vis daugiau erdvių, kur jie gali vykti gastrolių: griuvus Berlyno sienai atsivėrė Rytų Europos rinkos, JAV kyla vis daugiau šiuolaikinių arenų, o Azijos ir Pietų Amerikos gyventojai už bilietus jau gali mokėti tiek, kiek moka europiečiai ar amerikiečiai.

„Šiandien tokių grupių kaip „Aerosmith“ koncertus galima surengti ir Paragvajuje. Anksčiau to nebuvo įmanoma ir įsivaizduoti“, – sako portalo „Pollstar“ redaktorius Garry Bongiovanni.

Tėvai – aršūs misionieriai

„Katy Perry“ verslo imperiją tvirtai laiko trys vadybininkai: už rinkodarą atsakingas britas Martinas Kirkupas, ir amerikiečiai Bradfordas Cobbas ir Steve'as Jensenas. Pirmojo kompetencija – globotinės kūryba, antrojo – koncertai.

Kai prieš kurį laiką iki susitikimo Romoje viešėjau K.Perry biure Los Andžele, po pokalbio su vadybininkais dainininkė išėjo vilkėdama juodai baltą sportinį „Adidas“ kostiumą, o jos plaukai buvo surišti į uodegą.

„Man patinka pasipuošti ir būti Katy Perry, kai to reikalauja aplinkybės, kai ką nors reklamuoju. Tačiau versle aš – Katheryn Hudson“, – aiškina ji.

Hudson – tikroji Perry pavardė. Tačiau, kad nebūtų painiojama su aktore Kate Hudson, dainininkė prisijaukino mergautinę motinos pavardę.

Dainininkės tėvai – aršūs misionieriai krikščionys, nuolat keitę savo gyvenamąją vietą. Šeima gyveno vargingai. Šiandien, nors K.Perry dainos ir provokuojantis įvaizdis nepatinka, tėvai dukterį palaiko. „Kiekvienas laikosi savo nuomonės, tačiau mes vienas kitą suprantame“, – aiškina žvaigždė.

Dirbo komise

Dainuoti ji pradėjo devynerių, o dar po ketverių metų išmoko groti gitara. Netrukus K.Perry jau rašė dainas ir uždirbdavo po 20 JAV dolerių, pasirodydama ūkininkų mugėse. Vienas iš maldos namų, kur meldėsi K.Perry tėvai, lankytojų pastebėjo talentingą mergaitę ir suvedė ją su krikščioniškosios muzikos platintoju.

2001 m. pasirodė debiutinis dainininkės, tuomet dar Katy Hudson, albumas. Plokštelėje buvo įrašytos krikščioniško roko stiliaus baladės.

Proveržis K.Perry karjeroje įvyko po poros metų, kai jai pavyko susitikti su prodiuseriu Glenu Ballardu, dirbusiu su Michaelu Jacksonu ir atvėrusiu pasaulį Alanis Morissette. K.Perry prisimena pirmąją G.Ballardo frazę, kurią jis pasakė išgirdęs, kaip dainininkė groja: „Tavęs ieškojau nuo to laiko, kai radau Alanis“.

K.Perry ir G.Ballardas ėmė rašyti naujas dainas, o netrukus prodiuseris savo globotinę išvežė į pirmąsias gastroles po Paryžių, Tokiją ir Honkongą.

Grįžusi į Los Andželą K.Perry uždarbiavo pardavinėdama drabužius komisuose, o artistinius gebėjimus tobulino klubuose. Tačiau dainininkė nesimaudė piniguose. Priešingai – ji vos sudūrė galą su galu: skolos bankams augo, sykį netgi jos „Volkswagen Jetta“ buvo konfiskuotas už skolas, o vadybininkams prisiėjo skolinti pinigų, kad mergina turėtų kuo sumokėti būsto nuomą.

Pagaliau 2007 m. Katy ir jos komanda susidomėjo „Capitol Records“.

Nors patirties turėjo menkai, palaikoma savo vadybininkų, tarp kurių jau buvo ir J.Cobbas, K.Perry išlaikė teisę kontroliuoti savo koncertų planus ir pajamas iš parduotos atributikos.

2010-aisiais pasirodė K.Perry plokštelė „Teenage Dream“, kurios penkios kompozicijos sukosi grojamiausių dainų viršūnėse. Taip K.Perry pakartojo M.Jacksono rekordą, o albumas buvo parduotas 6 mln. kopijų tiražu.

Paraleliai sukosi ir K.Perry koncertinė veikla. Pirmasis didelis turas prasidėjo Los Andžele, pasiekė Europą, Australiją ir baigėsi vėlgi Los Andžele.

Tuomet – 2012-aisiais – K.Perry už 6 mln. JAV dolerių išleido dokumentinį filmą apie gastroles „Part of Me“. Juosta surinko 33 mln. JAV dolerių.

Netrukus ji tapo reklamos veidu: kosmetikos, kuria ji naudojosi – „Proactiv“ ir „Covergirl“, sportinės aprangos „Adidas“ ir kitų. Dainininkė sukūrė du savo aromatus „Killer Queen“ ir „Royal Revolution“, o dar vieną – „Mad Potion“ – ketina išleisti iki šių metų pabaigos.

Galiausiai ji ėmė veikti pagal schemą – tampa reklamos veidu su sąlyga, kad dalis reklamuojamo verslo priklauso jai. „Nemėgstu kažko daryti, kol netampu proceso dalimi“, – aiškina K.Perry.

Formaliai K.Perry baigė mokytis 15-os metų. Dabar išsilavinimo spragas jis bando užlopyti keliaudama ir dalyvaudama ekskursijose.

Kad apgintų savo interesus, K.Perry pati dalyvauja dalykiniuose susitikimuose ir įsitraukia į profesines detales.

Turi savo kelią

Po K.Perry pasirodymo šių metų vasarį amerikietiškojo futbolo nacionalinės lygos finalo „Super Bowl“ pertraukos metu kalbėta, kad šiuo šou dainininkė pavergė ir visko mačiusius. Teigiama, jog dabar ji per savaitę sulaukia dviejų-trijų pasiūlymų dalyvauti reklamose ar nusifilmuoti kine.

„Neketinu visuomet sekti šou verslo šablonais. Aš turiu savo kelią“, – tvirtai žino K.Perry.

Pasibaigus koncertiniam turui ji ketina pailsėti. Dainininkė nori aplankyti Peru ir Kubą.

Parengta pagal forbes.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.