Lėktuvo pilotės karjeros kelias – tarp padangių ir šeimos

Priti Kohal aistrą skraidyti pajuto būdama šešiolikos. Tuomet ji gyveno Indijos mieste Mumbajuje ir dievino greitį važinėdama automobiliu. Prie vairo ji, tuomet paauglė, sėsdavo, žinoma, tėvams nežinant. O vėliau persėdo į lėktuvą. Dabar 45 metų P.Kohal – patyrusi orlaivio pilotė.

Pasaulyje moterų piločių yra apie 4 tūkstančius, o vyrus – nepalyginamai daugiau.<br>123rf nuotr.
Pasaulyje moterų piločių yra apie 4 tūkstančius, o vyrus – nepalyginamai daugiau.<br>123rf nuotr.
P.Kohal ne vienintelė šeimoje dirba aviacijos srityje. Pilotas – ir jos vyras.
P.Kohal ne vienintelė šeimoje dirba aviacijos srityje. Pilotas – ir jos vyras.
Indijoje pilotėmis dirba 600 moterų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Indijoje pilotėmis dirba 600 moterų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 11:23 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:02 PM

Kai P.Kohal sukako 18 metų, ji gavo vairuotojo pažymėjimą, o aistra vairuoti tik dar labiau sustiprėjo. Tačiau ir to jai nepakako – 1994 metais indė įgijo piloto licenciją, o po poros metų jau dirbo Indijos oro bendrovėje „Jet Airways“. 2009-aisiais ji, viena iš 600 piločių Indijoje, tapo orlaivio kapitone, rašo „BBC Capital“

Kaip skelbia Tarptautinė moterų piločių bendrija, pasaulyje yra vos 4 tūkst. piločių. Tuo tarpu vyrų gretos nelyginamai didesnės. Jų – 130 tūkstančių.

Gydytojos ir inžinieriaus šeimoje užaugusios dukterys buvo tikros, kad visose srityse turi nenusileisti vyrams ir gali dirbti tai, kas patinka.

Šeimos parama ir padėjo P.Kohal – juolab Indijoje moteriai įsitvirtinti srityje, kurioje dominuoja vyrai, itin sunku. Ji džiaugiasi ir tuo, kad niekada jai neteko patirti seksualinio priekabiavimo, su kuo neretai susiduria aviacijos versle dirbančios moterys. Tačiau, kaip rašo „BBC Capital“, tą dažniau patiria orlaivių palydovės.

Tarkim, 2009-aisiais „Air India“ atleido 10 apkūnokų palydovių. Žemų sąnaudų Indijos bendrovė „Go Air“ 2013-aisiais pareiškė, kad į palydoves priima tik lieknas jaunas moterys, mat siekia sutaupyti degalų sąskaita – kuo orlaivis lengvesnis, tuo reikia mažiau kuro.

Indijos keleiviai ne kartą skundėsi piločių moterų darbu. Tačiau P.Kohal niekada nesuabejojo savo pasirinkimu: „Niekada nemaniau, kad piloto profesija skiriasi nuo inžinieriaus ar mokytojo darbo“.

Kai vaikai buvo maži, P.Kohal skraidydavo tik trumpais – vienos dviejų valandų trukmės – maršrutais. Ji keldavosi pusę ketvirtos nakties, pamaitindavo mažylį ir po pusvalandžio išvykdavo į oro uostą. 10 val. 30 min. ji jau grįždavo namo pas vaikus. Griežtai planuodama dienotvarkę ji nepraleido nė vieno savo atžaloms, kurioms dabar 11 ir 14 metų, svarbaus įvykio.

Todėl moteris tikra, kad piloto darbas – labai geras siekiant karjeros.

Paaugus vaikams pasikeitė ir darbo grafikas. Dabar P.Kohal skraido ir ilgesnius atstumus, tačiau stengiasi, kad svetur nakvotų ne daugiau nei 4 naktis per mėnesį.

Laisvą laiką moteris skiria savo vaikams. O vyrą mato retokai, mat jis – taip pat pilotas. Sutuoktinis valdo „Boeing 777“ ir dirba bendrovėje „Air India“.

Kaip skraido abu, vaikus prižiūri seneliai.

Įprastinė P.Kohal diena atrodo daugmaž taip: ji nubunda pusę šešių, 9 valandą būna darbe, o po skrydžio parsiranda apie 14 val. 30 min. Tuomet ji gulasi pamiegoti valandą. Vakarienė – 20 val. 30 min., dar po valandos vaikai eina miegoti.

„Vienas svarbiausių dalykų piloto dienotvarkėje – nelaužyti taisyklių. Negali suklysti, kai lėktuvas leidžiasi. Lygiai taip pat ir namie turi būti griežtos taisyklės. Mano vaikams sunkiau nei man buvo, kai buvau jų amžiaus“, – pripažįsta moteris.

Tiesa, pati kartais nuklysta: jei vyras komandiruotėje, iki pusės trečios nakties gali skaityti knygas. „Tai mano laikas“, – sakė ji.

„Reikia daryti viską, ką dabar sumanei. Nes rytoj bus kas nors kita, nauja“, – pridūrė Indijos pilotė.

Parengė Aida Murauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.