Šakočių kepėjai sėkmę neša ir neįprasta pavardė

Ką gali veikti moteris, turinti Šakočienės pavardę? Žinoma, kepti šakočius. Tai 10 metų daranti raguočių kepėja nepaliauja šypsotis, pamačiusi, kaip žmonės reaguoja, suvokę pavardės ir amato sutapimą.

N.Šakočienė prisipažino, kad žmonės, išgirdę pavardę, gaminius perka noriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Šakočienė prisipažino, kad žmonės, išgirdę pavardę, gaminius perka noriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 13, 2015, 10:32 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 4:21 PM

Kauniečiai, ieškantys skanių kepinių, neretai dairosi šakočių. Ir kaip nustemba, kai sužino, kad tarp šių gardėsių kepėjų yra moteris netikėta pavarde – Nijolė Šakočienė.

Į Kauno rotušės aikštę ar ūkininkų turgų prie Kauno pilies atvykstanti moteris pasakojo, kad jos pavardės ir to, kuo užsiima, ryšys atsitiktinis.

Tačiau toks sutapimas suteikia malonių akimirkų ir šakočių kepėjai, ir jų pirkėjams.

Pirmas blynas prisvilo

Kaunietė N.Šakočienė ilgus metus dirbo prekybininke. Prieš dešimtmetį išsikraustė į kaimą. Kartą artėjant šeimos šventei norėjo įsigyti šakotį. Tačiau kepėjos jo iškepti nespėjo.

„Tada prisiminiau, kaip močiutė plakdavo kiaušinius, sukdavo tešlą, kaip išsitraukdavo volą ir stodavo prie krosnies. Ji puikiai mokėjo kepti šakočius, kurių receptą buvo gavusi iš savo parapijos klebono“, – pasakojo moteris.

Pirmasis šakotis išėjo mažai raguotas, kiek aprūkęs ir prisvilęs.

„Tačiau svečiai kepinį gyrė. Vėliau vis dažniau prašė jiems iškepti tradicinį lietuvišką desertą. Taip šakočių kepimas tapo darbu“, – prisiminė senojo tradicinio lietuviško amato puoselėtoja.

Turi savo kepimo paslapčių

Moteris ūkiniame pastate įsirengė kepyklą, meistrai sumūrijo krosnį.

Nuo to laiko N.Šakočienė prie jos beveik kasdien praleidžia po 6–10 valandų.

„Naudoju tik natūralius produktus – naminių vištų kiaušinius, naminį sviestą, kaimyno ūkininko sumaltus miltus, lietuvišką cukrų.

Išplaktus kiaušinių baltymus į tešlą pilu tik prieš pat kepant. Taip kepinio ragai išeina trapesni“, – pasakojo N.Šakočienė.

Kepimui moteris naudoja tik beržines malkas, nes jos skleidžia didesnę kaitrą nei kita mediena.

Aplinkiniai visada stebisi

N.Šakočienės šakočiai yra įvertinti „AgroBalt“ aukso medaliu. Jų, kaip lietuviško kulinarinio paveldo kepinių, yra ragavę oficialūs svečiai iš įvairių šalių.

Tačiau moteriai smagiausia savo kepinius siūlyti įvairių mugių metu.

„Į muges ateinantys žmonės būna gerai nusiteikę. Todėl su jais smagu pasikalbėti, papasakoti, kaip kepami šakočiai.

Smagiausia, kad beveik kiekvienas nustemba pamatęs kepėjos pavardę. Prie to, kad aplinkiniai stebisi, pokštauja, esu pripratusi ir šis pokštas kiekvieną kartą yra malonus“, – sakė N.Šakočienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.