Kaip nežinoma kompanija kraunasi milijonus iš „Žvaigždžių karų“

Jau beveik 40 metų žaidimai ir žaislai, sukurti „Žvaigždžių karų“ motyvais, buvo sėkmingas verslas: jų pardavimai nuo 1977 metų vertinami 12 mlrd. dolerių. Į šią sumą neįskaičiuota dar 5 mlrd. dolerių, kuriuos kaip prognozuojama, atneš gruodžio 18 dieną ekranuose pasirodžiusi paskutinė kino epopėjos dalis.

Robotukas BB-8 – šiuo metu vienas perkamiausių žaislų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Robotukas BB-8 – šiuo metu vienas perkamiausių žaislų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Robotukas BB-8 – šiuo metu vienas perkamiausių žaislų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Robotukas BB-8 – šiuo metu vienas perkamiausių žaislų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Robotukas BB-8 – šiuo metu vienas perkamiausių žaislų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Robotukas BB-8 – šiuo metu vienas perkamiausių žaislų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2015-12-29 10:59, atnaujinta 2017-09-26 20:42

Dėl savo dalies šiame versle konkuruoja tokie gigantai, kaip „Lego“ ir „Hasbro“ ir nedidelė kompanija, kuri gamina sferinius robotus. Ji net pagalvoti negalėjo, kad taps šios rinkos dalimi. Tačiau stebuklas įvyko: daugeliui netikėtai, tarp jų – ir patiems kūrėjams, nedidelis, apelsino dydžio žaisliukas tapo pačiu populiariausiu produktu. Štai kaip tai nutiko.

Pirmas žingsnis. Sugalvok simpatišką žaisliuką.

Startuolis „Sphero“ penketą metų gamino distanciniu būdu valdomą žaidimą – rutulį, kurį padedant programėlei mobiliajame telefone arba nešiojamame kompiuteryje, buvo galima ridenti visomis kryptimis. Robotus pamažu pirko. Nuo 2010 metų kompanija pardavė 500 tūkst. robotų, kurių vienas kainavo 130 dolerių. „Bloomberg“ suskaičiavo, kad per valandą buvo parduodama po 14 vienetų. O dabar pardavimai išaugo iki 2000 vienetų per valandą – mažo roboto panoro visi. Kas nutiko? Jis pakeitė dizainą.

Antras žingsnis. Atsitiktinai sutikti reikiamus žmones.

Vieną nuostabią „Sphero“ kompanijai dieną pas startuolio įkūrėjus atėjo „Walt Disney“ atstovai. Ši kompanija 2012 metais įsigijo „Žvaigždžių karų“ kūrėją – „Lucasfilm“. 2014 metais „Sphero“ kartu su kitomis firmomis sudalyvavo „Disney’s Accelerator“ programoje, skirtoje startuoliams. Antrą programos dieną prie „Sphero“ direktoriaus Paulo Berberiano priėjo „Disney“ vadovas Bobas Igeris ir parodė ruošiamo filmo eskizus. Tarp jų buvo apvalus robotas BB-8.

„Jis labai panašus į tai, ką jūs darote“, – sakė B. Igeris.

„Per 60 sekundžių tu supranti, kad tai – didelė galimybė. Mes netgi žinojome, kaip pagaminti galvą – turėjome tam reikalingas technologijas“, – „Financial Times“ pasakojo P.Berberianas. Po 10 mėnesių produktas jau buvo pagamintas.

Trečias žingsnis. Raškyk vaisius.

2015 metų rugsėjo 4 dieną, per pirmąsias naujosios versijos pasirodymo valandas netgi nepaisant išaugusios kainos iki 150 dolerių už vienetą, parduodamų žaisliukų skaičius šoktelėjo iki 2000 vienetų per valandą. Per 10 mėnesių „Sphero“ teko padidinti darbuotojų skaičių daugiau kaip dvigubai – iki 100 žmonių, kitąmet planuojama jų skaičių padidinti iki 200 darbuotojų. Nuo žaislinės „BB-8“ kopijos pardavimų pradžios kompanijos svetainės lankomumas išaugo iki šimtų tūkstančių vartotojų per dieną. Rugsėjį – tuomet, kai pasirodė naujasis robotas, pardavimai pasiekė 90 proc. metinių rodiklių, o iki metų pabaigos, kompanijos prognozėmis, pajamos planuotąsias viršys daugiau kaip penkis kartus.

„Sphero“ neatskleidžia savo pelno, tačiau startuolio vadovo žodžiais, tai, kas prieš penketą metų pasirodė kaip mažai žinomas žaisliukas, per keletą mėnesių virto tokiu, kuris parduodamas geriau už bet kokį kitą „Žvaigždžių karų“ visatos produktą. Visatos, kuri verta 17 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.