W. Buffettas ir G. Sorosas į viršūnę lydi galingą moterį

Paklausti šių pagyvenusių vyrų apie amžiaus naštą gali būti rizikinga. Išmintingiau su jais pakalbėti apie verslo riziką: bendraamžiai George’as Sorosas ir Warrenas Buffettas tikrai apie tai turi ką papasakoti.

W.Buffettas ir G.Sorosas – magnatai, kuriems amžius – ne kliūtis.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
W.Buffettas ir G.Sorosas – magnatai, kuriems amžius – ne kliūtis.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
G.Sorosas per Pasaulio ekonomikos forumą Davose kritikavo Europos Sąjungą, kuri esą visiškai nepasiruošė migrantų antplūdžiui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
G.Sorosas per Pasaulio ekonomikos forumą Davose kritikavo Europos Sąjungą, kuri esą visiškai nepasiruošė migrantų antplūdžiui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
W.Buffettas stengiasi nesireklamuoti labdarai aukodamas milijardus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
W.Buffettas stengiasi nesireklamuoti labdarai aukodamas milijardus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
H.Clinton turi labai turtingų rėmėjų.<br>AP nuotr.
H.Clinton turi labai turtingų rėmėjų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Artūras Pučėta („Lietuvos rytas“)

Jan 30, 2016, 6:38 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:16 PM

Jau devintąją dešimtį įpusėję JAV finansų magnatai nerimsta – jie tebetrokšta pakeisti pasaulį.

Tarp akinamai spindinčių Alpių šlaitų 85 metų G.Sorosas šiemet spėjo nutapyti niūrų Europos paveikslą.

Per tris dešimtmečius daugiau negu 13 mlrd. JAV dolerių demokratijos ir atviros visuomenės idėjų sklaidai skyręs G.Sorosas aiškino, kad ES visiškai nepasirengusi vartus atlapojo taip plačiai, kad šie beveik nukrito nuo vyrių.

„Peržengėte kritinę ribą, kai antplūdis sumažina šalių pajėgumus asimiliuoti ar integruoti pabėgėlius“, – Pasaulio ekonomikos forumo dalyviams Davose pareiškė finansų genijus.

G.Sorosas kalba aštriai ir nebijo pasirodyti lyg vienas iš šlovingoje praeityje įšalusių senų bambeklių, kurie kalba grėsmingu tonu, nes taip lengviau patraukti klausytojų dėmesį.

Supranta pabėgėlių jausmus

Davoso forume vienas turtingiausių pasaulio žmonių G.Sorosas nurodė, kad pagrindinės migrantų krizės aukos – prieglobsčio prašytojai. Bendrijos lyderius jis kaltino abejingumu ir išsisukinėjimu.

Pasak kritiko, ES narės neparodė vienybės, savanaudiškai rūpinosi tiktai savo pačių gerove ir ieškojo progų permesti naštą ant kitų pečių.

Nacių okupuotoje Vengrijoje Antrąjį pasaulinį karą išgyvenęs žydas G.Sorosas nesišvaisto tuščiais žodžiais. Finansų magnatas, kurio turtą „Forbes“ pernai įvertino 24,2 mlrd. dolerių, pažįsta bėgančiųjų nuo mirties dalią.

Budapešto gatvių grindiniu vietoj Osvencimo koncentracijos stovyklos takų G.Sorosas galėjo vaikščioti tik todėl, kad tėvas jam nupirko kitą tapatybę – suklastotus asmens dokumentus.

Žydui berniukui likimas leido anksti pažinti, kokia visa griaunanti yra panikos galia, – užtenka tik žiežirbos, kad įtampos nukamuota visuomenė sprogtų.

Tad Vidurio Europai sentimentus jaučiantį milijardierių šiuo metu itin skaudina politiniai procesai Lenkijoje ir gimtojoje Vengrijoje.

G.Sorosas įspėja, kad Viktoras Orbanas Budapešte, o Jaroslawas Kaczynskis Varšuvoje etniniu ir religiniu nacionalizmo tirpalu nuodija visuomenės laisvę ir kuria demokratijos iškamšas.

Istoriją gerai išmanantis filosofijos daktaras G.Sorosas įžvelgia grėsmingų panašumų į tarpukario diktatūras.

JAV filantropas nenori, kad Vidurio Europa grįžtų į tamsą po geležine uždanga, nes tada tektų pripažinti, jog jo gyvenimo kova buvo bergždžia.

Žydų sąmokslo šmėkla

Milijardierius skelbia, kad jo tikslas yra kova su komunizmu. Už tai Kremlius nekenčia G.Soroso – Rusijos valdžiai, kuri Sovietų Sąjungos griūtį vaizduoja kaip istorinę katastrofą, tokie kovotojai yra priešai.

G.Sorosas nenurimsta. Rusiją jis narsto po kaulelį ir paaiškina, kokį pakaitalą komunizmui rado Vladimiras Putinas, – nacionalistinę ideologiją, kuri laikosi ant trijų kolonų: homofobijos, tikėjimo slavų tautų brolybe ir šventąja Rusija.

Maskva be skrupulų sumindo bet kokias pilietinės visuomenės užuomazgas, o prieš oponentą iš JAV nukreipia propagandos mašiną.

Rusijos informacinio karo strategai lengvai prikėlė pasaulinio žydų sąmokslo šmėklą ir suteikė jai G.Soroso pavidalą. Jis pripažintas užsienio agentu.

Rusijos Federacijos generalinė prokuratūra pripažino, jog G.Soroso remiamų fondų veikla neva „kelia grėsmę šalies santvarkai ir nacionaliniam saugumui“, ir įtraukė juos į nepageidaujamų užsienio organizacijų sąrašus.

Šių metų pradžioje rusiška isterija pasiekė tokį lygį, kad Komijos Respublikoje net suliepsnojo G.Soroso fondų lėšomis išleistų knygų laužai.

Skaičiuojama, kad 1995–2003 metais švietimo ir labdaros programoms Rusijoje Atviros visuomenės institutas išleido daugiau nei 1 mlrd. dolerių.

Ieško turtingų bendraminčių

Jungtinėse Valstijose G.Soroso filantropijos mastą pranoksta tik 2000 metais veiklą pradėjęs Billo ir Melindos Gatesų fondas.

O „Microsoft“ kompanijos įkūrėjas B.Gatesas prisidėti prie fondo veiklos įkalbėjo žmogų, kurio turtai viršija 72 mlrd. dolerių, – 85 metų W.Buffetą.

Taip turtingiausi JAV žmonės surėmė pečius, kad pakeistų pasaulį: milijonus žmonių ištrauktų iš skurdo ir ligų.

W.Buffettas savo turtus labdarai skirsto nuosekliai, be kovingų šūkių, o į žiniasklaidą patenka tik todėl, kad nori paskatinti kitus turtuolius padėti skurstantiems ir nuo ligų kenčiantiems viso pasaulio nelaimėliams.

Prabangai abejingas W.Buffetas yra pažadėjęs, kad po mirties 99 procentai jo turtų bus paaukoti labdarai. Negana to, verslininkas savo pavyzdžiu paveikė kitus turtuolius elgtis panašiai.

Didžiąją dalį savo turtų labdarai skirti taip pat pažadėjo „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas, „Virgin Group“ įkūrėjas Richardas Bransonas ir net šimtametis Rockefellerių dinastijos palikuonis Davidas Rockefelleris.

Anksti išmoko kantrybės

W.Buffettas su vertybinių popierių birža susipažino anksti, nes joje prekiavo jo tėvas. Pabandęs nusipirkti ir parduoti kelias pirmąsias savo akcijas, paauglys įsitikino, kad svarbiausia investuotojo savybė – kantrybė.

Ilgalaikių investicijų šalininkas W.Buffettas pasižymi tuo, jog itin įsigilina į pramonės šaką, analizuoja bendrovių vadybininkų sugebėjimus ir vyriausybių planus, kurie gali smarkiai paveikti verslą mokesčiais ar lengvatomis.

Apie tokią grąžą, kokią savo akcininkams per pusę amžiaus atnešė W.Buffetto valdoma holdingo kompanija „Berkshire Hathaway“, paprasti amerikiečiai gali tik pasvajoti.

W.Buffetto ir G.Soroso sėkmę nusako formulė 30:30. Iki 2000 metų abiejų investuotojų fondai 30 metų paeiliui vidutiniškai duodavo 30 procentų grąžos.

Volstritas sutaria: tokių įspūdingų rezultatų daugiau niekada neišvys.

Pinigus uždirbo skirtingai

W.Buffettui ir G.Sorosui pavyko sukurti įspūdingas finansų imperijas, nors jų investavimo strategijos radikaliai skiriasi.

Nuoseklumą vertinantis W.Buffettas aiškiaregiu laikomas todėl, kad sugeba numatyti, kas vyks tolimoje ateityje.

O G.Sorosas išgarsėjo apsukrumu, tad ne veltui jam prilipo spekulianto etiketė. Jis nekart įrodė, kad milijonus gali uždirbti per naktį.

Verslininkas aiškina, jog rinka – tai chaosas, o investuoti padeda šeštasis pojūtis, ir mėgaujasi, kai sėkmės paakinti nepažįstamieji stabdo jį gatvėje, nes tiki, kad prisilietę prie laimės kūdikio taps tokie pat.

O paklaustas, kaip jam pavyko vien per 1992-uosius susišluoti 1 mlrd. dolerių, G.Sorosas tik šypteli – Londono birža iki šiol prisimena magnato sukeltą svaro griūtį.

Jo bendraamžis W.Buffettas tokioms avantiūroms niekada nebūtų pasiryžęs. Investuotojas laikosi nuostatos nekišti nosies į sritis, kurių neišmano.

Todėl kai Amerika ėjo iš proto dėl informacinių technologijų kompanijų, W.Buffettas pasiliko prie savųjų „Coca-Cola“, „Gillette“, „McDonald’s“ ar „American Express“.

Gal dėl tokio požiūrio trečias pagal turtingumą pasaulio žmogus gali atrodyti lyg didžiausias konservatorius.

Bet politikos klausimu W.Buffettas yra Demokratų partijos rėmėjas.

Ir jis, ir G.Sorosas trokšta, kad Jungtinių Valstijų prezidente taptų Hillary Clinton. Abu magnatai tikina, kad moteris prezidento poste būtų dar viena atviros visuomenės pergalė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.