Milijardieriai gali girtis ne tik turtais, bet ir diplomais

Pasakiškų turtų be išsilavinimo nežarstysi – taip teigia mokslininkai, kurie atliko pasaulio milijardierių išsilavinimo tyrimą. Jis parodė, kad dauguma pasaulio turtuolių gali pasigirti aukštojo mokslo diplomu.

Vienas kompanijos „Google“ įkūrėjų S.Brinas yra baigęs magistro studijas Stanfordo universitete.
Vienas kompanijos „Google“ įkūrėjų S.Brinas yra baigęs magistro studijas Stanfordo universitete.
Harvardo universitete mokėsi ir technologijų milžinės „Microsoft“ įkūrėjas B.Gatesas. Tiesa, visame pasaulyje žinomas turtuolis studijų čia nebaigė.<br>„Reuters” nuotr.
Harvardo universitete mokėsi ir technologijų milžinės „Microsoft“ įkūrėjas B.Gatesas. Tiesa, visame pasaulyje žinomas turtuolis studijų čia nebaigė.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2016, 5:43 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 3:38 PM

Pastaruosius kelerius metus garsiai skambėjo istorijos apie žmones, kurie nebaigę universiteto sukūrė milžiniškus verslus ir pateko į turtingiausių planetos žmonių sąrašą, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Studijos ir karjera“. Tačiau naujausias tyrimas rodo, kad tokių žmonių – vienetai, o dauguma pasaulio milijardierių yra baigę bent jau pirmosios pakopos aukštojo mokslo studijas.

Tokį statistinį tyrimą atliko draudimo kompanija „GoCompare“. Ji analizavo, ar „Forbes“ turtingiausių planetos žmonių šimtuke per pastaruosius 20 metų pasirodantys žmonės turi aukštesnį nei vidurinį išsilavinimą.

Tyrimo rezultatai parodė, kad 76 proc. milijardierių turi bent vieną aukštojo mokslo diplomą. 47 proc. jų yra baigę bakalauro studijas, 23 proc. – ir magistro. O 6 proc. milijardierių turi dar ir daktaro laipsnį.

Tarp planetos turtingiausiųjų populiariausios studijos yra susijusios su ekonomika ir inžinerija. Daug daugiau jų studijavo tiksliuosius, o ne humanitarinius mokslus.

Tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad ketvirtadalis į planetos turtingiausių šimtuką patenkančių žmonių nestojo į universitetą arba metė studijas jų nebaigę.

Renkasi prestižines mokyklas

Tyrimas taip pat atskleidė, kad pasaulio turtingieji daug dažniau rinkosi elitines švietimo įstaigas, o ne vietos koledžus.

Šių žmonių gyvenimo aprašymuose dažniausiai galima aptikti Harvardo universiteto pavadinimą.

Daugybė jų mokėsi ir Harvardo verslo mokykloje. Harvardo universitete mokėsi ir technologijų milžinės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas. Tiesa, jis studijų čia nepabaigė.

Daugybė turtuolių keliavo mokytis į Rusijos sostinę Maskvą. Diplomus jie gavo tokiose švietimo įstaigose kaip Maskvos valstybinis universitetas ir daugybėje kitų specializuotų institucijų.

Kiti technologijų kompanijas valdantys turtuoliai irgi daugiausia dairėsi į Jungtines Valstijas: mokėsi Kalifornijoje esančiame Stanfordo universitete bei Masačusetso technologijų institute.

Antai vienas kompanijos „Google“ įkūrėjų Sergejus Brinas yra baigęs magistro studijas Stanfordo universitete.

Kitokius mokslus studijavę milijardieriai Amerikoje rinkosi Prinstono, Yale’o, Duke’o universitetus, kurie patenka į prestižinę „Ivy lygą“.

Į turtingiausiųjų šimtuką patenkantys milijardieriai rinkosi ir Jungtinės Karalystės aukštojo mokslo įstaigas. Populiariausi – Londono ekonomikos mokykla ir Kembridžo universitetas. Keli turtuoliai, tokie kaip Rupertas Murdochas, mokėsi ir Oksforde.

Absolventais, kurie dabar valdo milžinišką turtą, gali pasigirti ir kelios Prancūzijos, Vokietijos ir Šveicarijos aukštosios mokyklos.

O štai Indijos milijardieriai mokėsi savo valstybėse – Mumbajaus ir Kalkutos universitetuose.

Geriausi – turtingiausiems?

Ne vienoje pasaulio šalyje verda debatai dėl aukštojo mokslo kainų.

Kai kas piktinasi, kad universitetų sistema skatina skirtingų visuomenių grupių atskirtį, o ne socialinį mobilumą.

Kompanijos „GoCompare“ studija parodė sąsają tarp turto ir geriausių universitetų pasirinkimo: pasaulio turtingiausieji dažniausiai mokėsi prestižiniuose pasaulio universitetuose.

Tiesa, ši studija neatskleidžia, kiek milijardierių jaunystėje buvo neturtingi, tačiau gabūs studentai būtent ir praplėtė savo karjeros galimybes gavę aukštojo mokslo diplomą. Taip pat neatskleidžiama, kiek pasaulio milijardierių kilę iš turtuolių šeimų.

„GoCompare“ atstovai savo tyrimo objektu pasirinko pasaulio turtuolių grietinėlę. Tačiau panašius tyrimus jau yra atlikusios kitos įstaigos ir jų gauti rezultatai buvo panašūs, nors buvo vertinamas ne tokių turtingų žmonių išsilavinimo lygis.

Pavyzdžiui, per vieną šveicarų bankų grupės ir Singapūre įsikūrusios finansinės žvalgybos agentūros „Wealth X“ tyrimą „UBS Billionaire Census“ buvo apklausta 2,3 tūkst. turtuolių.

Tarp jų buvo ir daug universitetų absolventų. Tiesa, jie buvo baigę kitas aukštojo mokslo įstaigas nei patys turtingiausi planetos žmonės.

Turtuolius išugdo amerikiečiai

Skaičiuojama, kad daugiausia milijardierių, įskaitant tuos, kurie nepatenka į turtingiausiųjų šimtuką, išugdė Jungtinėse Valstijose esantis Pensilvanijos universitetas, taip pat Harvardo, Yale’o, Pietų Kalifornijos, Prinstono, Kornelio ir Stanfordo universitetai.

Tarp Jungtinės Karalystės universitetus baigusių milijardierių daugiausia yra tokių, kurie turi Londono ekonomikos mokyklos diplomą.

Analitinio centro „Centre for Economic Performance“ duomenimis, egzistuoja ryšys tarp šios aukštojo mokslo įstaigos baigimo ir įtakingų pozicijų Jungtinėje Karalystėje.

Be to, skaičiuojama, kad daugiau pinigų turi tie, kurie baigė ne vieną aukštojo mokslo pakopą, o daugiau.

Tai galbūt susiję ir su tuo, kad turtingesni žmonės ar jų vaikai turi daugiau galimybių susimokėti už antrą ir trečią aukštojo mokslo pakopą prestižiniuose universitetuose.

Štai todėl visame pasaulyje kuriami fondai, kurie siekia, kad aukštasis išsilavinimas, atveriantis daugybę ateities kelių, būtų prieinamas žmonėms iš visų socialinių sluoksnių. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.