Yra ko pasimokyti suaugusiems: dar mokinės, o jau verslininkės

Pirmasis karjeros šuolis ir pirmasis uždarbis – dar mokyklos suole. Ir ne šiaip iš darbdavio gauta alga, o pelnyta iš nuosavo verslo. Gimnazistų įkurtų įmonių kasmet vis gausėja, o kai kurie jų iš mokyklinių verslo žaidimų išaugina ir rimtų bendrovių.

Įkurti bendrovę abiturientės A.Kaknevičiūtė ir Š.Vaidelinskaitė su draugais nutarė dar 9–10 klasėje.
Įkurti bendrovę abiturientės A.Kaknevičiūtė ir Š.Vaidelinskaitė su draugais nutarė dar 9–10 klasėje.
Mobiliųjų telefonų dėklai su žaismingais užrašais ar paveikslėliais – tuo prekiauja įmonė „So Cheeky“.
Mobiliųjų telefonų dėklai su žaismingais užrašais ar paveikslėliais – tuo prekiauja įmonė „So Cheeky“.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

2016-03-11 17:42, atnaujinta 2017-06-02 00:21

17 metų ar dar anksčiau – pats laikas pradėti verslą. Lietuvoje apstu šitaip manančių jaunų žmonių, kurie jau gali džiaugtis ir tuo, kad bent jau kasdienėms išlaidoms užsidirba patys.

Vienas būdų pradėti – įsteigti mokomąją mokinių bendrovę. O vėliau žengti ir rimtesnį žingsnį – imtis individualios veiklos ar steigti įmonę.

Nuo 1993 metų Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose veikė daugiau kaip 2 tūkst. mokinių bendrovių, kuriose dirbo beveik 50 tūkst. moksleivių.

Tokių įmonių pajamos iš prekybos ir paslaugų sudarė beveik 700 tūkst. eurų.

Šiais mokslo metais įsiregistravo apie 160 mokomųjų bendrovių.

Pareigas pasidalijo pusiau

Mobiliųjų telefonų dėklai su žaismingais užrašais ar madingais paveikslėliais – tokiais prekiauja įmonės „So Cheeky“ steigėjos, pavergusios net užsienio tinklaraštininkų širdis. Kadaise „So Cheeky“ buvo mokomoji įmonė, tačiau ilgainiui jos kūrėjos pasijuto išaugusios iš šių marškinėlių ir praėjusių metų birželį įregistravo individualią veiklą.

Įkurti mokomąją bendrovę kaunietės abiturientės 17-metė Augustė Kaknevičiūtė ir 18-metė Šarūnė Vaidelinskaitė su draugais nutarė dar 9 klasėje. Žodis tapo kūnu prieš pusantrų metų.

„Tuomet svarstėme, ko imtis. Ir prisiminėme, kaip laužome galvą prireikus dovanų per Kalėdas draugams ar keičiantis jomis klasėje. Taip šovė mintis daryti tai, kas mums patiems reikalinga – kurti lipdukus mobiliųjų telefonų dėklams“, – pasakojo A.Kaknevičiūtė.

Vėliau jaunosios verslininkės nutarė siūlyti klientams ne tik lipdukus, bet ir jais papuoštus dėklus.

„Iš pradžių mūsų buvo daug, paskui komanda keitėsi. Visi pasisėmėme patirties. O vėliau likome dviese. Pareigų įmonėje – ne viena ir ne dvi, tad yra ką dalytis. Aš atsakinga už dizainą, gamybą. Šarūnė yra arčiau mados nei aš, tad jos daržas – dizaino idėjos, taip pat ji rūpinasi finansais.

O su klientais ir parduotuvėmis, kuriose parduodami mūsų dėklai su lipdukais, bendraujame abi“, – kaip pasiskirsčiusios darbus, pasakojo A.Kaknevičiūtė.

„So Cheeky“ savo gaminiais prekiauja keliose realiose parduotuvėse Vilniuje ir Kaune ir tiesiogiai bendraudamos su pirkėjais socialiniuose tinkluose „Facebook“ ar „Instagram“.

Veržiasi pas kaimynus

Dviejuose Lietuvos miestuose įmynusios pėdas jaunosios verslininkės jau galvoja ir apie tarptautinę plėtrą kaimyninėse sostinėse – Taline ir Rygoje.

„Su užsienio klientais jau esame susidūrusios ne kartą. Siuntėme dėklus ir į Filipinus, ir į Kaliforniją JAV, ir Europos šalis.

Ir tie pirkėjai nebuvo lietuviai. Dažniausiai iš mūsų perka merginos, paskaičiusios apie mūsų parduodamus dėklus mados tinklaraščiuose“, – pasakojo A.Kaknevičiūtė.

Lietuvėms kelius į užsienį ir pramynė populiarūs mados tinklaraštininkai, kurie noriai atsiliepė į jaunų verslininkių iš mažos šalies šauksmą bei pasiūlymus apie jas parašyti.

„Tinkalaraštininkai iš to gyvena, tad pernelyg įtikinėti, kad apie mus parašytų, nereikėjo. Apie „So Cheeky“ tinklaraštininkai sužinojo socialiniuose tinkluose. Jie labai geranoriškai žiūri į jaunus žmones, kurie ką nors kuria“, – kaip mezgė naudingus virtualius ryšius, atskleidė merginos.

Tiek dėklus, tiek lipdukus, kuriuose pačių sukurtas piešinukas, spausdinti merginos užsako tuo užsiimančioms įmonėms. „O lipduką ant dėklo užklijuojame pačios“, – sakė merginos.

Verslą nulėmė genai

A.Kaknevičiūtė mokosi Kauno „Saulės“ gimnazijoje, Š.Vaidelinskaitė – Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje.

A.Kaknevičiūtė plėtoti verslą dar mokykloje rinkosi ne šiaip sau. „Aš visa tai, galima sakyti, paveldėjau. Mano šeima tokia – kasdien gaunu patirties iš trijų pusių. Mano tėtis – gamybos konsultantas, vienas brolis dirba pardavimo srityje, kitas turi rinkodaros įmonę. Kasdien girdžiu, kaip jiems sekasi, mokausi iš jų“, – pasakojo mergina.

Šarūnė labiau linkusi į kitą sritį. Anot Augustės, ji kūrybiška, o tai labai praverčia „So Cheeky“ versle, juk tiek kurti dizainą, tiek prekes pristatyti socialiniuose tinkluose – kūrybinis darbas.

„Aš tikiu ja, o Šarūnė pasitiki mano sprendimais, kurie susiję labiau su verslo organizavimu, bendravimu su parduotuvėmis“, – pasakojo Augustė.

Ji ketina studijuoti tarptautinį verslą Anglijoje, dabar laukia atsakymo iš kelių aukštųjų mokyklų šioje šalyje.

„Anglijoje praleisiu mažiausiai trejus metus, o vėliau ketinu grįžti ir dirbti Lietuvoje. O Šarūnė dar abejoja, tačiau manau, kad ji rinksis mados inžinerijos studijas Lietuvoje“, – kalbėjo A.Kaknevičiūtė.

O kaip plėtos verslą, kai merginos išsiskirstys savais keliais? „Manau, kad jis toliau klestės. Juo labiau kad ruošiamės kurti elektroninę parduotuvę ir naujus produktus“, – sakė Augustė.

Ar tėvai nepriekaištauja, kad dukterys, užuot siekusios aukštų rezultatų mokykloje, griebėsi verslo?

„Mes ir dabar, mokydamosi, turėdamos papildomos veiklos, sugebame viską spėti. Viskas priklauso nuo gebėjimo planuoti laiką. Jei tai sugebi, jokių problemų nekyla. Mudvi su Šarūne mokomės devintukais ir dešimtukais, tad tėvai neturi ko piktintis“, – juokėsi A.Kaknevičiūtė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.