„Tiulio Fėja“ įkūrėja V.Jakučinskaitė įkvėpimo semiasi kelionėse

Su įvairiais finansiniais sprendimais susiduriame kasdien, ne išimtis ir daug pasiekę Lietuvos žmonės. Kompanijos „Provident finansai“ pakalbinta garsi dizainerė Viktorija Jakučinskaitė, mados namų „Tiulio fėjos“ įkūrėja atskleidžia, kad jai rūpi ne tik suknelių nėriniai, bet ir investicijos į jos mados namus bei parduotuvę. O maloniausiai išleisti pinigai yra skirti kelionėms, nes būtent jos įkvepia kūrybai.

V.Jakučinskaitei taupymo sąvoka nesvetima, tačiau moteris vadovaujasi taisykle – reikia taupyti taip, kad tai nevaržytų gyvenimo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
V.Jakučinskaitei taupymo sąvoka nesvetima, tačiau moteris vadovaujasi taisykle – reikia taupyti taip, kad tai nevaržytų gyvenimo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2016, 1:59 PM, atnaujinta May 26, 2017, 1:08 PM

Kam taupo garsi Lietuvos dizainerė?

V.Jakučinskaitei taupymo sąvoka nesvetima, tačiau moteris vadovaujasi taisykle – reikia taupyti taip, kad tai nevaržytų gyvenimo: „Mes šeimoje neplanuojame biudžeto mėnesiui ar metams, bet labai rimtai susidėliojame išlaidas dideliems pirkiniams. Šiuo metu taupome būsto įsigijimui, komercinėms patalpoms bei nuolat kaupiame lėšas kelionėms. Žinoma, visuomet reikia atsidėti pinigų ir nenumatytiems atvejams.“

Taip pat, dizainerė daug dėmesio bei pastangų skiria savo darbui, tad didžiausia finansų dalis atitenka verslui. Anot jos, tai nuolatinė investicija, kuri užtikrina geresnę ateitį. V.Jakučinskaitė atskleidžia ir pagrindinę sėkmingo verslo strategiją, kuria vadovaujasi kartu su savo vyru – reikia ne mažiau išleisti, o daugiau uždirbti.

Asmeninio ir šeimos biudžeto valdymo paslaptys

Pašnekovė teigia, kad kiekvienas žmogus privalo turėti savo asmeninį biudžetą. Ji ypač akcentuoja moterų finansinę nepriklausomybę: „Moteris turi turėti savo pajamas ir nuolat atsidėti pinigų, kad nereikėtų prašyti vyro pėdkelnėms, šampūnams ar panašioms smulkmenoms. Reikia gyventi taip, kad pasikeitus situacijai, galėtum save išlaikyti pati. Moteris turi būti kaip katė – iš bet kur nukritus, atsistoti ant kojų ir eiti į priekį. Tokiu principu merginos turėtų pradėti vadovautis kuo anksčiau, dar studijuodamos susirasti darbą ir stengtis užsidirbti pačios.“

Kalbant apie šeimos biudžeto valdymą, V.Jakučinskaitės nuomone, juo turėtų rūpintis tas asmuo, kuris yra atsakingesnis, nepriklausomai, ar tai būtų moteris, ar vyras. Nors dizainerė neslepia – jos manymu, moterys dažniau būna praktiškesnės už vyrus. Net ir savo šeimoje ji turi tokių pavyzdžių.

„Mano tėvai vestuvių proga gavo didelę pinigų sumą. Tėtis už juos visus nusipirko anuomet itin gerą fotoaparatą, kurio labai norėjo, nors paskui net nebeturėjo už ką nusipirkti maisto. Tai vienas iš pavyzdžių, kokie impulsyvūs gali būti vyrai.“

Su dukromis jau kalba apie finansus

Dviejų dukrų mama atsakingai rūpinasi savo vaikų finansine edukacija. Kartu su vyru jie pasakoja dukroms, kaip reikia atsakingai elgtis su pinigais, tačiau, kaip pati teigia, to nedaro labai nuosekliai. Taip pat, jie stengiasi dukroms ugdyti pinigų vertės suvokimą, sudarydami joms sąlygas pastarųjų nusipelnyti. Pavyzdžiui, mergaitės gauna paskatinimą už gerus pažymius ar perskaitytas knygas.

Pašnekovės nuomone, elgesys su pinigais yra įgimtas ir finansinė edukacija gali tik šiek tiek palengvinti jų valdymą: „Pastebiu, kad šeimose dažnai būna taip, jog vienas vaikas yra labiau linkęs išlaidauti, o kitas atvirkščiai – juos taupo. Pas mus irgi vyrauja panaši situacija. Pavyzdžiui, aš niekumet nenorėjau savo namuose augintinio, bet parduotuvėje pamačiusi katiną, mano dukra pareiškė, kad pati jį nusipirks už savo sutaupytus pinigus. Na, o labiausiai nustebau, kai prasitarus, jog norėčiau buto, dukra pasiūlė padėti sutaupyti reikiamą sumą. Tuo tarpu kita dukra visiškai kitokia – jos rankose pinigai neužsilaiko, dažniausiai net nežino, kiek jų turi ar kur jie dingsta.“

Gyventi įdomu, jei leidžiame sau „pakvailioti“

Dizainerė pasakoja, kad didžiausia jos aistra yra kelionės. Joms negaili pinigų ir per metus į su šeima išvyksta bent į 3 rimtas keliones. Dėl šio jos pomėgio aplinkiniai būna nustebę: „Visiems labai keista, kaip aš, planuodama įsigyti butą, tiek daug išleidžiu kelionėms. Praktiškų žmonių požiūris yra toks – visų pirma pinigus reikia skirti parketui, sofai, susitvarkyti buitį, o kai jau viską turi, galima ir papramogauti.

Tačiau mano nuomone, daiktai nepraturtina gyvenimo, o pamatyti vaizdai ir potyriai suteikia energijos bei įkvepia darbui. Žinoma, kartais sau leidžiu nors ir iš karto įsigyti tris poras batų, bet niekada nesirenku pačių brangiausių, nes visuomet mano prioritetu išlieka kelionės.“ Paklausta, ką galėtų įvardinti, kaip didžiausią finansinę „nuodėmę“, V.Jakučinskaitė pamini investicijas į prabangias medžiagas. Mat įvairioms kūrybinėms idėjoms įgyvendinti dizainerė negaili pinigų ir kartais paišlaidauja. Moteris neslepia, jog tenka ir pasigailėti, kadangi Lietuvos rinkai dalis medžiagų būna tiesiog per brangios. „Aš galiu impulsyviai išleisti pinigus, tačiau tai niekada nebus paskutiniai. Leidžiu sau ir tokius dalykus, kurie kitiems neatrodo praktiški. Tačiau gyvenimu reikia mėgautis, todėl laikausi nuostatos –būtina sau leisti kartais pakvailioti, nes kitaip labai neįdomiai ir nuobodžiai gyvensi“, – sako V.Jakučinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.